Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 29 iulie în lume – Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși după ce o închisoare a fost bombardată, liderii indieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vizita planificată a unei nave militare chineze într-un port din Sri Lanka, iar Autoritatea Palestiniană (AP) a început una dintre cele mai mari campanii de arestare politică din ultimii ani
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera

A fost 29 iulie în lume – Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși după ce o închisoare a fost bombardată, liderii indieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vizita planificată a unei nave militare chineze într-un port din Sri Lanka, iar Autoritatea Palestiniană (AP) a început una dintre cele mai mari campanii de arestare politică din ultimii ani

Material realizat de Maria Pițigoi 

Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși după ce o clădire a unei închisori din  estul provinciei Doneţk a fost distrusă de rachete, informează BBC. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a vizat închisoarea într-un efort de a distruge dovezile ce confirmau tortura și uciderea mai multor persoane. La rândul lor, rușii au declarat că lagărul de prizonieri din Olenivka a fost lovit de rachetele ucrainene. Mai mult, anumite surse au afirmat că printre cei reținuți se numărau și membri ai batalionului Azov, ultimii apărători ai Mariupolului, pe care Rusia a încercat să-i înfățișeze drept neo-naziști și criminali de război. Decesele rezultate au umbrit încheierea acordului intermediat de ONU pentru a relua transportul de cereale din Ucraina, menit să atenueze o criză alimentară la nivel mondial.

Liderii Chinei au declarat că nu își doresc interferențe ale altor state în activitățile sale maritime legitime, după ce liderii indieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vizita planificată a unei nave militare chineze într-un port din Sri Lanka, anunță Reuters. Oficialii indieni se tem că portul Hambantota, construit și închiriat de chinezi, va fi folosit de China ca bază militară în interiorul Indiei. Analiștii de securitate străini descriu nava chineză, Yuan Wang 5, ca fiind una dintre navele de urmărire spațială de ultimă generație ale Chinei, folosită pentru a monitoriza lansările de sateliți și rachete balistice intercontinentale. Relațiile dintre India și China sunt tensionate după ce conflictele armate care au avut loc la granița șino-indiană, în urmă cu doi ani, au ucis cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi și au dus la o creștere a numărului trupelor de ambele părți.

Autoritatea Palestiniană (AP) a început una dintre cele mai mari campanii de arestare politică din ultimii ani împotriva palestinienilor din Cisiordania, regiune ocupată de Israel, potrivit Al Jazeera. În ultimele două luni au fost arestate peste 94 de persoane, printre acestea numărându-se și studenți, dar și jurnaliști. Niciuna dintre aceste persoane nu a fost acuzată de infracțiuni, iar majoritatea fiind eliberate după circa 10 zile de arest. De asemenea, mulți dintre cei arestați erau activiști ai organizației paramilitare islamiste Hamas sau ai Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), precum și, într-o măsură mai mică, persoane afiliate partidului de guvernare al AP Fatah și Frontului Palestinian pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) de stânga. Potrivit lui Muhannad Karajeh, șeful Avocaților pentru Justiție, mulți deținuți au raportat că au fost maltratați în timpul detenției. 

Oficialii din Kenya au anunțat că accesul la platofrma Facebook riscă să fie suspendat pe teritoriul țării dacă aceasta nu aderă la politicile de prevenire a răspândirii discursului instigator la ură, potrivit BBC. Comisia Națională de Integrare și Coeziune (NCIC) a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, să răspundă acuzațiilor potrivit cărora nu ar fi reușit să modereze conținutul de pe platforma sa din cauza controalelor slabe, înainte de alegerile de luna viitoare. Comisia, înființată în urma violențelor care au izbucnit după alegerile din 2007, nu are competențele necesare pentru a suspenda Facebook, dar poate face recomandări autorităților în cazul în care firma nu respectă liniile directoare prevăzute de lege.

India a lansat primul său schimb internațional de lingouri de aur în încercarea de a crește transparența pe piața metalelor prețioase, potrivit Reuters. Acțiunile privind schimbul de aur se află sub o strictă reglementare în India, iar, în prezent, doar băncile nominalizate și agențiile aprobate de banca centrală pot importa aur și vinde dealerilor și bijutierilor, însă Bursa internațională de lingouri din India ar putea facilita tranziția pieței indiene de lingouri către o structură mult mai bine organizată, oferind bijutierilor calificați acces direct la importul de aur prin mecanismul de schimb. China, cel mai mare consumator de aur, utilizează deja un astfel de mecanism, prin care toată producția internă și aurul importat trebuie cumpărat și vândut.

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

A fost 10 ianuarie în lume – Ministrul de Externe din Austria, Alexander Schallenberg a fost numit cancelar interimar, decizia guvernului sudanez de a-și schimba bancnotele a atras critici, iar compania aeriană a Pakistanului a reluat zborurile spre Europa

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Anca Badea Prim ministrul Groenlandei, Múte Bourup Egede, a …