Material realizat de Daria Toma
Coreea de Nord a lansat în aer cel puțin 260 de baloane care transportau gunoi spre Coreea de Sud, determinând autoritățile nord-coreene să avertizeze locuitorii să rămână în incinta locuințelor, confrom BBC. Acest eveniment a determinat autoritățile și armata să sfătuiască locuitorii să nu atingă baloanele sau pungile de plastic atașate de acestea. Obiectele au fost găsite în opt provincii și sunt acum analizate de specialiști. Baloanele au mai fost folosite de ambele țări și în campaniile de propagandă din timpul războiului din Coreea din anii 50. Din această cauză, se investighează existența unor pliante de propagandă nord-coreeană în interiorul baloanelor. Incidentul recent a venit ca replică împotriva distribuirii frecvente a pliantelor și a altor tipuri de deșeuri în zonele de frontieră de către activiștii din Sud. Protestanții din Coreea de Sud au lansat baloane care transportau printre altele numerar, stick-uri cu conținut media interzis și pliante împotriva Pyongyangului. Armata din Coreea de Sud a condamnat actul drept o încălcare clară a dreptului internațional care amenință siguranța poporului din sud.
Munițiile fabricate în SUA au fost utilizate în atacul armat din Raffah, arată o analiză CNN. Președintele american nu își modifică politica față de Israel sugerând că atacul nu a depășit limita care ar forța schimbări în sprijinul american, în ciuda faptului că acesta declarase anterior că nu va permite ca armamentul american să fie folosit într-o ofensivă majoră în Raffah. Biden a semnat un proiect de lege de ajutor extern, alocând 15 miliarde de dolari pentru a sprijini operațiunile militare israeliene. Într-un videoclip ajuns în spațiul mediatic, coada unei bombe cu diametrul mic, GBU 39, fabricată în SUA este vizibilă. Numerele de serie ale rămășițelor de muniție se potriveau și cu cele ale unui producător de piese GBU-39 din California. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului a răspuns acuzațiilor susținând că nu știe ce tip de muniție a fost folosit în atacul aerian. Amiralul Daniel Hagari a susținut că „utilizând doar muniția de origine americană nu s-ar fi putut aprinde un incendiu de această dimensiune”.
Premierul polonez Donald Tusk a promis că va restabili statul de drept și relațiile dintre Varșovia și Bruxelles, după ce Polonia a ieșit din mecanismul special al UE, prevăzut prin Articolul 7, relatează Euronews. Comisia Europeană a luptat împotriva reformelor radicale introduse de partidul de dreapta, argumentând că revizuirea a degradat separarea puterilor în stat și a împiedicat aplicarea corectă a legislației UE. Guvernul PiS a reușit adoptarea reformei care pedepsește magistrații pe baza hotărârilor lor. Prin urmare, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea care a contestat primatul dreptului UE și valabilitatea Curții Europene de Justiție. Guvernul lui Tusk a prezentat planul pentru restabilirea independenței justiției, a adoptat un ordin ministerial de încetare a procedurilor nejustificate împotriva magistraților și și a luat angajamente de a respecta CEJ. Rezultatul imediat al acestor decizii a fost deblocarea a 137 de miliarde de euro în fonduri de cooperare și coeziune.
Poliția de la Bruxelles și cea franceză au efectuat o serie de raiduri simultane la Biroul Parlamentului European din Bruxelles și Strasbourg, relatează Euronews. De asemenea, o percheziție a fost făcută și la casa asistentului deputatului olandez al Uniunii Europene, Marcel de Graaf. Marcel a fost forțat să renunțe la familia sa politică din cauza declarațiilor pro-ruse în legătură cu invazia din Ucraina. Perchezițiile fac parte dintr-o anchetă extinsă asupra unei operațiuni de influență rusă suspectată că a plătit membrii Parlamentului European pentru a răspândi propaganda pro-Kremlin, în care este implicată compania olandeză de știri ,,Voice of Europe”, sancționată pentru difuzarea din instituțiile UE a unor interviuri și dezbateri individuale cu deputați europeni din Germania, Franța, Polonia și Belgia. Unul dintre intervievați a fost un membru din partidul AfD care a fost exclus din cauza comentariilor sale naziste.
Sud-africanii au votat în cadrul celor mai competitive alegeri care au avut loc de la sfârșitul apartheidului, conform Reuters. Peste 27 de milioane de sud-africani au fost așteptați în peste 23000 de secții de votare. Sondajele au sugerat că congresul Național African ar putea pierde majoritatea parlamentară după 30 de ani de guvernare. Alegătorii de la secțiile de votare din toată țara au citat ratele ridicate ale șomajului și criminalității, întreruperile frecvente de curent și corupția drept motive pentru care ar vota pentru partidele de opoziție. Economic Freedom Fighters, fondată de Julius Malema, și-a dorit naționalizarea minelor și băncilor și confiscarea de terenuri de la fermieri albi pentru a aborda disparitățile rasiale și economice. Totodată, partidul nou al deputatului Zuma are o influență durabilă în provincia sa natală, în ciuda faptului că a fost forțat să demisioneze din funcția de președinte în 2018 după o serie de scandaluri.