Material realizat de Mihai Turcu
Parlamentul Germaniei a adoptat, cu o majoritate foarte îngustă, o moțiune controversată care cere restricții privind imigrația, declară Euronews. Moțiunea a fost inițiată de opoziția conservatoare CDU-CSU și a beneficiat de sprijinul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), marcând o ruptură față de boicotul tradițional al cooperării cu partide extremiste. Votul final a avut loc pe 29 ianuarie 2025, rezultatul fiind 348 de voturi pentru, 345 împotrivă și 10 abțineri. Cancelarul Olaf Scholz avertizase anterior că adoptarea acestor propuneri cu sprijinul AfD ar fi „o greșeală de neiertat”, subliniind riscurile politice și sociale ale unei astfel de colaborări. Decizia a stârnit dezbateri aprinse în cadrul clasei politice și în societatea germană, deoarece a implicat spargerea unui tabu de lungă durată. Efectele pe termen lung ale acestei decizii asupra politicii de migrație și a stabilității politice din Germania urmau să fie analizate ulterior.
Un avion s-a prăbușit în timp ce decola de pe câmpul petrolier Unity din Sudanul de Sud, informează Deutsche Welle. Acesta avea ca destinație capitala Juba. Potrivit postului de radio Miraya, afiliat Națiunilor Unite, cel puțin 19 persoane au murit, inclusiv pilotul și copilotul. Surse oficiale locale au raportat un bilanț de 20 de victime. Aparatul de zbor era operat de compania Light Air Services și fusese închiriat de Greater Pioneer Operating Company. Accidentul s-a produs la aproximativ 500 de metri de aeroport, iar dintre cei 21 de pasageri, doar unul a supraviețuit. Autoritățile din statul Unity au trimis o echipă pentru a investiga cauzele prăbușirii, fiind suspectată o defecțiune mecanică. Accidentele aeriene au fost frecvente în Sudanul de Sud în ultimii ani. În 2018, un avion care se îndrepta spre Yirol s-a prăbușit, ucigând 19 persoane, iar în 2015, un cargo de fabricație rusă s-a prăbușit la scurt timp după decolare din Juba, provocând zeci de victime.
Peste 500.000 de persoane au fost strămutate în estul Republicii Democrate Congo (RDC) din cauza intensificării conflictului armat, anunță Deutsche Welle. Ministrul congolez de externe a declarat, în fața Consiliului de Securitate al ONU, că situația umanitară s-a deteriorat grav, cu un număr mare de refugiați în provinciile Kivu de Nord și Kivu de Sud. Rebelii M23, susținuți de Rwanda, au capturat părți semnificative din Goma, cel mai mare oraș din estul țării. Misiunea ONU de menținere a păcii a cerut o intervenție internațională urgentă, subliniind că violențele au provocat numeroase victime și au forțat civilii să caute protecție. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a discutat cu președintele Rwandei, solicitând un armistițiu și respectarea integrității teritoriale a RDC. Uniunea Europeană a estimat că numărul total al persoanelor strămutate în țară a depășit 7 milioane.