Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 29 aprilie în lume – Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut întărirea forțelor armatei, India respinge presiunile Vestului de a condamna invazia Rusiei din Ucraina, iar Zelenski a fost invitat la Summitul G20, alături de Vladimir Putin
North Korean leader Kim Jong Un meets troops who have taken part in the military parade to mark the 90th anniversary of the founding of the Korean People's Revolutionary Army, in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) April 29, 2022. KCNA via REUTERS

A fost 29 aprilie în lume – Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut întărirea forțelor armatei, India respinge presiunile Vestului de a condamna invazia Rusiei din Ucraina, iar Zelenski a fost invitat la Summitul G20, alături de Vladimir Putin

Material realizat de Maria Pițigoi și Meda Dragomir 

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut armatei țării să „își întărească puterea în toate modurile pentru a anihila inamicul”, în timp ce noi imagini din satelit au arătat pregătiri sporite pentru un posibil test nuclear, raportează Reuters. Kim Jong Un a făcut aceste remarci în timpul unor sesiuni fotografice, în prezența mai multor radiodifuzori media de stat și a altor entități publice care au luat parte la parada militară organizată luni, cu scopul de a marca a 90-a aniversare de la înființarea armatei. La paradă au fost prezentate mai multe dintre cele mai recente rachete din Nord, inclusiv cea mai mare rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Hwasong-17, și o rachetă hipersonică testată recent. Potrivit președintelui nord-coreean, parada a demonstrat „modernitatea, eroismul și dezvoltarea radicală a forțelor armate ale Republicii, superioritatea lor militară și tehnologică inegalabilă”.

India și-a susținut poziția asupra Rusiei în timpul unei conferințe de securitate din New Delhi, declară Deutsche Welle. În cadrul Raisina Dialogue, o conferință anuală organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul de externe indian, a afirmat că India își va stabili propria direcție asupra politicii externe, în ciuda numeroaselor presiuni din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite de a condamna invazia rusească din Ucraina. „Trebuie să fim încrezători în noi. Sunt de părere că este mai bine să ne prezentăm lumii așa cum suntem, decât să încercăm să mulțumim restul lumii prin a îi imita”, a precizat Jaishankar. De asemenea, acesta a criticat statele vestice pentru propriile lor eșecurile de a proteja „ordinea bazată pe reguli” atunci când au existat crize de securitate în Asia. „Vestul ar trebui să își aducă aminte ce s-a întâmplat în Afghanistan acum mai puțin de un an, când o întreaga societate civilă a fost supusă suferinței”. 

 

Zelenski a fost invitat în cadrul summitului G20, alături de Vladimir Putin, informează AlJazeera. Conform președintelui țării gazdă, Indonezia, Volodymyr Zelenski a fost invitat să participe la summitul G20 din noiembrie, conferință la care va lua parte și omologul său rus, Vladimir Putin. Aceste declarații din partea președintelui Joko Widodo sugerează că s-a ajuns la un compromis, după ce Vestul a pus presiune asupra excluderii Rusiei din eveniment pe baza războiului creat în Ucraina. Putin și-a confirmat prezența la summit-ul din Bali în timpul unui apel telefonic cu Widodo. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că nu este încă stabilit dacă președintele va participa fizic sau virtual. Guvernul Indoneziei a insistat că, în calitate de gazdă, aceasta trebuie să rămână imparțială cu privire la participarea Rusiei în cadrul summitului. 

Premierul Insulelor Virgine Britanice a fost acuzat de trafic de droguri și spălare de bani, raportează Al Jazeera. Andrew Fahie, premierul Insulelor Virgine, a apărut în fața unei săli de judecată din Statele Unite, după ce a fost acuzat de încercarea de a importa cocaină și de spălare de bani, într-un caz juridic ce a creat îngrijorare în fostul teritoriul britanic de peste mari. Oficialul a fost arestat în aeroportul din Miami, alături de Directorul general al Autorității portuare a teritoriului, Oleanvine Maynard, în urma unei sesizări din partea DEA-ului. Conform rapoartelor, Fahie i-a permis unui informator sub acoperire, care pretindea a fi un membru al cartelului mexican Sinaloa, să folosească porturile Insulelor Virgine pentru a-și transporta cocaina, în schimbul unei sume ce 500.000 de dolari. Aceste acuzații au stârnit reacții critice, unii oficiali sugerând că Insulele Virgine ar trebui sa treacă sub o guvernare britanică temporară.

Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu liderii Arabiei Saudite, în încercarea de a menține relațiile dintre cele două state, relatează Euronews. Președintele Turciei s-a întâlnit vinerea aceasta la Djedda (Jeddah) cu regele Salman al Arabiei Saudite și cu prințul moștenitor, Mohammed bin Salman. Această întrevedere a avut loc cu scopul de a asigura relațiile dintre cele două puteri regionale, ca urmare a scandalului creat de uciderea unui jurnalist saudit în Istanbul. Aceasta este, de asemenea, prima vizită a lui Erdogan în regatul Arabiei din 2017, anul de dinainte ca jurnalistul Jamal Khashoggi să fie omorât de agenții saudiți pe teritoriul Turciei. La începutul lunii, Turcia a renunțat la procesul înaintat împotriva a 26 de bărbați saudiți suspectați pentru implicarea lor în uciderea lui Khashoggi, cunoscut pentru numeroasele articole critice la adresa prințului Mohammed bin Salman pentru The Washington Post. Mișcarea a fost considerată, în mare parte, drept un gest care a deschis calea pentru întrevederea dintre cele două state.

Reprezentanții Ministerului de Externe al Chinei au criticat intervențiile NATO în Europa, acuzând-o, totodată, că a stârnit conflicte în regiunea Asia-Pacific, informează The Guardian. Afirmațiile au survenit ca răspuns la discursul susținut de ministrul de externe al Marii Britanii, Lizz Truss, la Londra. Truss a reînnoit apelurile de a întări forțele NATO, ca efect al evoluției conflictului din Ucraina, declarând că măsurile coordonate de izolare a Rusiei de economia globală au demonstrat că accesul pe piață în țările democratice nu mai este garantat. În plus, „țările trebuie să respecte regulile. Inclusiv China”, a adăugat ea. Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a respins comentariile lui Truss și a acuzat NATO că cere altor țări să respecte normele de bază, în timp ce „a purtat războaie și a aruncat bombe în state suverane, ucigând și strămutând civili nevinovați”.

Directorul agenției de frontieră a Uniunii Europene (Frontex), Fabrice Leggeri, a demisionat după numeroase acuzații conform cărăra organismul a maltratat migranții la frontierele externe ale UE, raportează Reuters. Agenția antifraudă a UE, OLAF, a lansat o investigație anul trecut cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului de către Frontex, însă raportul OLAF nu a fost făcut public. Potrivit europarlamentarului german Erik Marquardt, „conducerea Frontex era conștientă de încălcările drepturilor omului și a evitat în mod deliberat să le raporteze”. În 2021, Parlamentul European și-a publicat propriul raport privind acuzațiile potrivit cărora Frontex a respins migranți, inclusiv în Marea Egee între Grecia, membră a UE, și Turcia. Respingerile încalcă obligațiile UE în temeiul dreptului internațional umanitar, care interzice întoarcerea oamenilor acolo unde viața lor ar fi în pericol.

Oficialii Greciei și Turciei și-au acuzat reciproc armatele că au încălcat în mod repetat spațiile aeriene atribuite teritoriilor celor două state, declară Euronews. Ministrul de externe turc a susținut că forțele aeriene grecești au intrat în spațiul aerian al Turciei „de treizeci de ori în trei zile”. Acuzațiile au apărut la doar o zi după ce prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a făcut o reclamație similară, afirmând că armata Turciei a efectuat zboruri neautorizate peste mai multe insule grecești. Cele două state au în mod regulat dispute de lungă durată la granițele maritime și aeriene, pe fondul mișcărilor de a explora potențialele rezerve de gaze naturale submarine. Dezacordul a condus la patrularea zilnică a forțelor aeriene și la misiuni de interceptare, mai ales în spațiul aerian disputat din jurul insulelor grecești care se află în apropierea coastei Turciei.

Reprezentanții Human Rights Watch au avertizat Polonia că trebuie să-și consolideze „urgent” măsurile de prevenție și supraveghere pentru a proteja refugiații ucraineni de pe teritoriul său, anunță Euronews. În noul raport realizat cu privire la situația refugiaților, organizația a evidențiat măsurile „insuficiente și inconsecvente” referitoare la controlul asupra cazării private sau a transportului refugiaților care au sosit din Ucraina, avertizând că lipsa controalelor poate „crește riscurile de trafic, exploatare și violență bazată pe gen”. Raportul include și mărturii ale femeilor despre ceea ce li s-a întâmplat de când au ajuns în Polonia. Deși Polonia a oferit adăpost pentru aproximativ 2,9 milioane de ucraineni, HRW a menționat, de asemenea, că o mare parte din asistența oferită refugiaților a fost ad-hoc și s-a bazat pe bunăvoința publică, mai degrabă decât să fie coordonată pe deplin de oficiali.

Doi activiști britanici au fost capturati de trupele rusești în Ucraina, conform Al Jazeera. Doi voluntari din Marea Britanie, care ofereau ajutor umanitar în Ucraina, au fost reținuți de către armata rusă. Agenția non-profit Presidium Network a declarat vinerea aceasta că doi cetățeni, identificați drept Paul Urey și Dylan Healy, au fost arestați într-un punct de control, situat la sud de orașul Zaporizhzhia. Cei doi lucrau independent în cadrul unui proiect de a asigura hrană, medicamente și sprijin pentru evacuare în Ucraina. Nu a existat niciun comentariu direct din partea ministrului de externe britanic, dar ministrul comerțului, Anne-Marie Trevelyan, a declarat pentru agenția de știri Sky News că guvernul face „tot posibilul pentru a îi sprijini și identifica pe cei doi”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …