Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 28 septembrie în lume – Unul dintre presupușii finanțatori ai genocidului din Rwanda a fost judecat, Suedia a descoperit o nouă scurgere într-o conductă submarină majoră, Reprezentanții Finlandei au declarat că vor interzice accesul turiștilor ruși în țară
Sursă foto: Leslie Hondebrink-Hermer/UN-IRMCT

A fost 28 septembrie în lume – Unul dintre presupușii finanțatori ai genocidului din Rwanda a fost judecat, Suedia a descoperit o nouă scurgere într-o conductă submarină majoră, Reprezentanții Finlandei au declarat că vor interzice accesul turiștilor ruși în țară

Material realizat de Lara Popescu

Suedia a descoperit o nouă scurgere într-o conductă submarină majoră care transportă gaze naturale rusești în Uniunea Europeană, conform BBC. Reprezentanții Danemarcei și Suediei au raportat scurgeri de gaze în conductele Nord Stream 1 și 2 la începutul acestei săptămâni. La rândul lor, reprezentanții NATO au declarat că incidentele au fost rezultatul unor “acte deliberate, nesăbuite și iresponsabile de sabotaj”. Rusia a respins sugestiile că aceasta și-ar fi atacat propriile conducte ca fiind “previzibile și stupide”. În schimb, ministerul rus de externe a declarat că exploziile au avut loc în “zone controlate de serviciile secrete americane”.

 

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat că nu va accepta “haosul” creat de protestele care au cuprins întreaga țară, informează BBC. Raisi a declarat că moartea lui Mahsa Amini, care a avut loc în urmă cu două săptămâni după ce tânăra fost reținută de poliția morală, „ne-a întristat pe toți”. Cu toate acestea, președintele Iranului a adăugat că guvernul său „nu poate permite oamenilor să perturbe pacea societății prin revolte”. Ca urmare a protestelor, presa de stat a declarat că 41 de persoane, inclusiv personalul de securitate, au fost ucise și că peste 1.200 de persoane au fost arestate.

 

Unul dintre presupușii finanțatori ai genocidului din Rwanda din 1994, Félicien Kabuga, a fost judecat la un tribunal al Organizației Națiunilor Unite din Haga, relatează BBC. Procurorii spun că Félicien Kabuga ar fi ajutat și a instigat echipe de asasini în măcelul etnicilor Tutsis și că ar fi folosit un post de radio pentru a incita la ură împotriva lor. Aproximativ 800.000 de Tutsi și Hutus au fost uciși în genocid. Avocații lui Kabuga au depus o cerere de nevinovăție în numele lui, dar acesta a refuzat să participe la deschiderea procesului. Kabuga a fost cândva unul dintre cei mai bogați oameni din Rwanda și timp de peste două decenii a fost printre cei mai căutați fugari din lume. 

 

Reprezentanții Finlandei au declarat că vor interzice accesul turiștilor ruși în țară, începând de vineri, conform Euronews. Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat într-o conferință de presă că „decizia are ca scop, în principiu, să prevină complet turismul rusesc și tranzitul prin Finlanda”. Guvernul finlandez și-a justificat decizia spunând că sosirea continuă a turiștilor ruși în Finlanda pune în pericol relațiile internaționale ale țării. Măsura guvernului de la Helsinki are loc după o dezbatere din ce în ce mai aprinsă în Uniunea Europeană cu privire la accesul cetățenilor ruși pe teritoriul statelor membre.

 

Protestatarii de la granița dintre Georgia și Rusia cer guvernului din Tbilisi să oprească afluxul de ruși, informează Euronews. Cozi uriașe de ruși, majoritatea bărbați de vârstă militară, s-au format de când președintele Vladimir Putin a anunțat că mai mulți rezerviști vor fi chemați să lupte în Ucraina. Cu toate acestea, partidul pro-occidental georgian Droa, care a organizat protestul, a declarat că numărul celor care sosesc reprezintă o amenințare iminentă la adresa securității și economiei naționale a țării. Ministerul de interne al Georgiei a declarat că peste 53.000 de ruși au intrat în țară de săptămâna trecută.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …