Material realizat de Cristiana Mitran
Doisprezece soldați afgani au fost uciși la unul dintre punctele de control, într-un atac al talibanilor, ce a fost facilitat de doi dintre colegii victimelor, în nordul provinciei Kunduz, relatează Al Jazeera. Mahmood Danish, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Kunduz, a declarat marți că cei doi soldați i-au ajutat pe talibani să intre în bază și apoi li s-au alaturat în atacul împotriva colegilor. Incidentul a avut loc la periferia orașului Kunduz, după miezul nopții. Aziz Kamawal, un comandant al poliției locale, a declarat agenției de știri AFP că “cei doi soldați au fugit după ce au ucis 12 colegi în timp ce dormeau, în zona Zazhil Khoman din Kunduz”. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a revendicat responsabilitatea pentru atac. Acesta susține că luptători talibani au invadat punctul de control, omorând toți soldații și sechestrând armele și muniția. Avanpostul atacat este unul dintre cele care formează un inel protector în jurul orașului Kunduz, orașul fiind capturat de talibani acum un an. Atacurile din interior au afectat atât trupele afgane cât și pe cele internaționale din țară, ducând provocând la demoralizarea soldaților și la apariția neîncrederii. Autoritățile de securitate estimează că aproximativ 5.000 de polițiști afgani și soldați au fost uciși în 2015- și încă 15.000 au fost de răniți. NATO, care ajută la formarea și consilierea forțele afgane, avertizează că este de așteptat ca aceste cifrele sumbre să crească în acest an.
Până la 20.000 de migranți și solicitanți de azil ar putea fi scoși din adăposturile din Italia după ce guvernul sugerează că nu mai are fonduri pentru a le oferi adăpost, relatează The Telegraph. Un deficit bugetar de 60 de milioane de euro ar putea duce la închiderea unor centre de primire în următoarele săptămâni. Migranții ar trebui apoi să se descurce singuri, dar ar avea, de asemenea, libertatea de a încerca să se îndrepte spre țările mai bogate din nordul Europei, inclusiv Marea Britanie. În jur de 132,000 migranți și refugiați au fost salvați din Marea Mediterana și au fost aduși în acest an în Italia. În total, Italia plătește pentru adăpostirea și întreținerea a 160.000 de migranți și solicitanți de azil, mai ales în unități medicale ale statului, dar și în centre administrate privat. Guvernul italian plătește între 25 și 45 de euro pe zi pentru a hrani și adăposi fiecare migrant. “Nu au existat niciodată astfel de întârzieri serioase în plată și dincolo de riscul foarte ridicat de a nu mai fi în măsură să oferim asistență solicitanților de azil, există probleme și pentru personalul acestor centre. De mai bine de șase luni, membrii personalului nu au primit salariile. Suntem în punctul de colaps”, a declarat Giuseppe Guerini, președintele Confcooperative, o federație de ONG-uri. În ultimii doi ani, marea majoritate a migranților care traversează Marea Mediterană de pe coasta nord-africană, din țări precum Nigeria, Senegal și Gambia, Somalia, Etiopia și Eritrea, ajung în Italia. La începutul acestei luni, un reprezentant al ONU a avertizat că cel puțin 235000 migranți și refugiați se afla pe coasta din Libia așteaptând să traverseze Marea Mediterană către Italia.
O moschee din Dresda și un centru de congrese au fost lovite luni seara de două atacuri cu bombă, scrie The Guardian. Nu au existat victime, dar imamul moscheei în vârstă de 46 de ani, soția și cei doi copii se aflau în interiorul clădirii atunci când prima bomba a explodat. Imamul Hamza Turan a declarat ziarului Sächsische Zeitung că șase sticle umplute cu gaz exploziv au fost găsite la locul atacului. “Ei ne-au atacat pentru că ei ne urăsc, pentru că noi suntem musulmani”, a declarat Turan, fiul în vârstă de 10 ani al imamului. Al doilea dispozitiv improvizat a explodat pe o terasă cu vedere spre râul Elba, între Centrul Internațional de Congrese și hotelul Maritim. Horst Kretzschmar, președintele forțelor de poliție din Dresda, a declarat că, deși nici un grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, se presupune că în spatele exploziei se află un “motiv xenofob”. Kretzschmar susține că atacurile pot avea legătură și cu festivitățile planificate pentru săptămâna viitoare în Dresda pentru sarbătorirea a 26 de ani de la reunificarea Germaniei. Cancelarul, Angela Merkel, și președintele, Joachim Gauck, sunt așteptați să participe la festivități. Gauck urmează să găzduiască o recepție, luni, pentru delegații din întreaga Germanie, la Centrul Internațional de Congrese. Primarul din Dresda, Dirk Hilbert, a declarat: “Un astfel de act nu este un protest sau exprimarea unei opinii. Un astfel de act este o crimă “. Cele două atacuri sunt o lovitură pentru autoritățile care au sperat că festivitățile ar îmbunătăți reputația orașului după ce Dresda a devenit cunoscută pentru protestele anti-refugiați pe scară largă.
Președintele Filipinelor dorește reintroducerea pedepsei cu moartea, susținând că aceasta este singura modalitatea de a asigura înfăptuirea dreptății în contextul în care influența crescândă a ateismului și agnosticismului face ca oamenii să nu respecte legile și să comită crime atroce, relatează Russia Today. Rodrigo Duterte a afirmat că președinții anteriori au cedat presiunii Bisericii Catolice, care a fost împotriva pedepsei cu moartea, “pentru că numai Dumnezeu poate ucide”. El a continuat: “Problema este, ce se întâmplă dacă nu există nici un Dumnezeu?…Când un copil de 18 luni este luat din brațele mamei, este răpit, violat și a ucis, atunci unde este Dumnezeu?”. Potrivit președintelui Filipinelor “statul are nevoie de un mijloc de a pedepsi răufăcători, fără a fi nevoie să se aștepte sfârșitul lumii, atunci când Dumnezeu îi va judeca pe cei vii și cei morți”. “De aceea, am spus că vreau reintroducerea pedeapsei cu moartea”, a declarat președintele, spunând că “am fost întotdeauna un extremist atunci când vine vorba de legile penale.” În timpul campaniei electorale, Duterte a promis să restabilească pedeapsa capitală, ca parte a unui “război împotriva drogurilor” în curs de desfășurare. Din momentul în care el a preluat mandatul la sfârșitul lunii iunie, peste 3500 de oameni au fost uciși în acest “război”. Președinte Duterte este bine-cunoscut pentru comentariile sale aspre presărate cu blasfemii împotriva liderilor mondiali.
Candidatul republican, Donald Trump, a promis marți că va avea o abordare mai dură la urmatoarea dezbatere prezidențială din SUA pentru a lovi în rivalul său democrat, Hillary Clinton, după ce aceasta din urmă l-a acuzat că ar fi rasist, sexist și un evazionist, în timpul primei lor dezbateri publice, relatează Reuters. Clinton l-a criticat din nou pe Trump, la numai o zi după o performanță puternică în prima dintre cele trei dezbateri prezidențiale programate înainte de alegerile din 8 noiembrie. Trump, a spus ea, “face acuzații și revendicări care au fost demonstrabil false, oferind opinii pe care cred că o mulțime de oameni le-ar găsi ofensatoare.” Trump s-a lăudat pentru că nu a adus în discuție, infidelitatea conjugală a soțului lui Clinton, fostul președinte Bill Clinton, în timpul dezbaterii de la Hofstra University, dar a declarat într-un interviu acordat marți dimineață pentru Fox News că ar putea aborda subiectul în următoarele dezbateri. Ca o replică la promisiunea lui Trump, Clinton a spus: “El poate să-și desfășoare campania așa cum dorește…El vorbește America de rău de fiecare dată când are șansa. Spune că suntem o țară din lumea a treia. El Vorbește în termeni atât de gravi și întunecați. America nu este așa”. Candidatul democrat a adăugat “problema reală ține de temperament și de potrivire și de calificarea pentru a deține cel mai important, cel mai greu loc de muncă din lume.” Un sondaj realizat imediat după dezbatere a arătat că 62% dintre respondenți au considerat că Hillary Clinton a câștigat și 27% au crezut că Trump a fost câștigătorul dezbaterii. Trump a folosit o mare parte din timpul său pentru a argumenta că fosta prima doamna și senator american a realizat puțin în viața publică și că dorește să continue politicile inițiate de către președintele Barack Obama.