Material realizat de Marina Ghiță
Filipine rămâne un mediu propice pentru investiții străine, în ciuda declarațiilor președintelui Rodrigo Duterte, care a atacat Statele Unite și a îngrijorărilor cu privire la politica externă, informează Reuters. Președintele Rodrigo Duterte a pus în pericol lunga alianță cu Statele Unite ale Americii, încă de la preluarea mandatului în luna iunie, adresând Statelor Unite o serie de insulte și amenințări. În timpul unei vizite în Japonia, Duterte a declarat că Filipine ar putea pune capăt tratatelor de apărare cu Statele Unite ale Americii. Săptămâna trecută, în China, acesta a anunțat „separarea” țării de Statele Unite ale Americii, dar apoi a precizat că legaturile nu au fost rupte, dar că țara va exercita o politică externă independentă. Secretarul de stat pe finanțe, Carlo Dominguez a declarat că răspunsul la unele dintre declarațiile lui Duterte au fost exagerate și Filipine ar saluta investițiile venite din Statele Unite, deși statul filipinez este foarte interesat de acordurile comerciale cu vecinii asiatici. Acesta a afirmat că a fost deosebit de interesat de Parteneriat Regional Economic (PREC), o zonă de comerț liber propusă de 16 națiuni dintre care China este un factor cheie, în timp ce a pus sub semnul întrebării un Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) promovat de SUA. De asemenea, Dominguez a declarat că Filipine va acorda „o atenție prioritară” unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană
Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud au convenit să lucreze împreună pentru a pune mai multă presiune asupra Coreei de Nord pentru încetarea programelor nucleare, a declarat ministrul japonez de externe, Vice Shinsuke Sugiyama, informează Reuters. “Am reafirmat necesitatea de a spori presiunea împotriva Coreei de Nord pentru a o determina să renunțe la programul său de dezvoltare nucleară și de rachete și să realizeze denuclearizarea peninsulei”, a declarat Sugiyama reporterilor. Rusia și marele aliat al Coreei de Nord, China, au făcut presiuni pentru o reluare a discuțiilor “celor șase părți” (China, Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia și SUA) care au început încă din 2003. Discuțiile au fost puse în așteptare din 2008. Dar ministrul adjunct de externe sud-coreean, Lim Sung-nam, a declarat că guvernul său a decis să reia discuțiile cu Japonia pentru încheierea Acordului General de Securitate a Informații lor Militare (GSOMIA), un pact prin care se dorește un schimb de informații referitoare la activitățile nucleare și operațiunile militare în Coreea de Nord.
Două cutremure puternice au lovit centrul Italiei, deteriorând clădiri și rănind zeci de persoane, informează BBC. Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter a lovit la 19:10 (17:10 GMT), în apropiere de orașul Visso, în provincia Macerata și a fost urmat două ore mai târziu de un cutremur cu magnitudinea 6,1 în aceeași zonă. În luna august un cutremur a ucis aproximativ 300 de oameni la sud de Visso. Cutremurele de miercuri s-au resimțit în centrul Italiei, inclusiv in capitală. Zeci de oameni au fost răniți, dar numai patru persoane au suferit răni grave, a declarat șeful protecției civile italiene, Fabrizio Curcio. Al doilea cutremur a fost considerabil mai puternic decât primul și a fost urmat de numeroase replici mai mici. Aceste cutremure au fost legate de cutremurul din august, au declarat oficialii italieni. „Replicile pot dura o lungă perioadă de timp, uneori luni de zile“, a declarat Mario Tozzi, reprezentant al Institutului Național de Geofizică.
SUA s-au abținut pentru prima dată de la votul împotriva unei rezoluții anuale a ONU, aceasta solicitând încetarea embargoului economic împotriva Cubei, informează BBC. Ambasadorul SUA, Samantha Power a declarat că decizia istorică reflectă noul angajament al izolării. „După mai mult de 55 ani de urmărire a izolării, noi alegem calea angajamentului”, a declarat aceasta. Power a adăugat, totuși, că abținerea de la vot „nu înseamnă că Statele Unite sunt de acord cu toate politicile și practicile guvernului cubanez cum ar fi încălcările grave ale drepturilor omului“. Guvernul cubanez vede abținerea de la vot a SUA ca pe o victorie. Timp de 10 ani s-au adus argumente împotriva embargoului economic (sau „blocadă” așa cum o numește Cuba), oficialii de la Havana susținând că este o politică crudă și nedreaptă destinată să afecteze poporul cubanez. În timp ce acest vot nu are nici o greutate în eliminarea acestei măsuri – care depinde de Congresul SUA – vetoul american are o importanță simbolică. Este un ultim mesaj al președintelui Obama care consideră că politica embargoului economic este depășită și contraproductivă.
Cinci membri ai forțelor de securitate și cinci militanți kurzi au fost uciși în sud-estul Turciei în urma unor noi confruntări ce survin după arestarea a doi primari populari din regiune, informează Le Figaro. Doi soldați au fost uciși în apropiere de Hani, localitate situată în apropiere de Diyarbakir, cel mai mare oras din regiune, iar o a treia a fost ucisă în orașul Cukurca, în apropierea graniței irakiene. În acest ultim incident, cinci militanți kurzi au fost uciși, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate. Un soldat a fost victima unei bombe aflată pe marginea drumului în Bingol, la 140 km la nord de Diyarbakir, iar un militant a fost ucis în provincia Batman din estul Turciei. Arestarea lui Gültan Kisanak, primarul din Diyarbakir și a adjunctului său, Firat Anli, marți noaptea, sub acuzația de terorism, a sporit tensiunile din regiune. Președintele turc , Recep Tayyip Erdogan a declarat că destituirea din funcție și arestarea tuturor funcționarilor și aleșilor care au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) , reprezintă un obiectiv vital pentru țara sa. Oficialii turci au afirmat că Gulan Kisanak, devenită prima femeie primar din Diyarbakir în 2014 și Firat Anli au ținut discursuri favorabile PKK prin care cereau o mai mare autonomie față de Turcia, pentru aproximativ 16 milioane de kurzi.