Home / 2025 / A fost 28 Martie în lume – Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a lovit Myanmar, Președintele rus a propus un guvern condus temporar de Organizația Națiunilor Unite în Ucraina, iar Prim-ministrul Australiei a anunțat că vor avea loc alegeri generale la data de 3 mai
Sursă foto: Moroco World News
Sursă foto: Moroco World News

A fost 28 Martie în lume – Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a lovit Myanmar, Președintele rus a propus un guvern condus temporar de Organizația Națiunilor Unite în Ucraina, iar Prim-ministrul Australiei a anunțat că vor avea loc alegeri generale la data de 3 mai

Materialul realizat de Anca Badea și Macovei Mircea-Andrei

Guvernul Sudanului de Sud a acuzat fostul vicepreședinte că ar fi încercat să stârnească o revoltă, potrivit Reuters. Fostul vicepreședinte și principalul rival al președintelui Salva Kiir, Riek Machar, a fost arestat și va fi investigat sub acuzația că ar fi încercat să provoace o rebeliune, aceasta fiind prima confirmare a faptului că războiul civil s-ar putea reaprinde. Ministrul Informației l-a acuzat public pe Machar că și-ar fi contactat susținătorii și i-ar fi încurajat să se revolte împotriva guvernului cu scopul de a perturba pacea, astfel încât alegerile să nu mai fie organizate, iar Sudanul de Sud să se întoarcă la război. Partidul lui Machar a declarat că detenția acestuia a anulat efectiv acordul de pace din 2018, care a pus capăt unui război civil de cinci ani. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, le-a cerut liderilor să lase armele și să pună populația Sudanului de Sud pe primul loc. 

Armata israeliană a lansat primul atac aerian asupra capitalei Libanului de la armistițiul din noiembrie, relatează Al Jazeera. Atacul, ce care a afectat o clădire rezidențială din Beirut este asemănător campaniei de bombardament de anul trecut, care care s-a încheiat cu un armistițiu între armata Israelului și grupul armat libanez Hezbollah. Acesta a fost lansat după ce pe teritoriul israelian au fost trase rachete din Liban, al doilea astfel de incident din ultima săptămână. Hezbollah a negat implicarea în ambele atacuri, însă niciun alt grup nu și-a revendicat responsabilitatea. Potrivit unei declarații a prim-ministrului Nawaf Salam, armata libaneză a fost însărcinată cu identificarea și arestarea rapidă a responsabililor pentru atacul cu rachete, argumentând că aceștia au pus în pericol stabilitatea și securitatea statului. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a declarat că guvernul libanez este direct responsabil pentru focul cu rachete. 

Președintele rus, Vladimir Putin, a propus un guvern condus temporar de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în Ucraina, conform BBC. Acesta a sugerat că plasarea temporară sub controlul ONU ar fi necesară pentru a alege un guvern mai “competent”, alături de care ar putea începe discuțiile asupra unui acord de pace și semnarea unor documente legitime în acest sens. Solicitând un guvern de tranziție în Ucraina, Putin a încercat să conteste legitimitatea actualei conduceri ucrainene și să provoace îndoieli cu privire la faptul că președintele Zelenskiy ar fi un interlocutor legitim în orice negocieri pentru pace. Șeful de cabinet al președintelui ucrainean a răspuns remarcilor lui Putin, declarând că liderul rus nu face decât să blocheze orice progres spre pace, alegând să continue războiul cu orice preț. 

Doi oameni au fost uciși în confruntările cu poliția la protestele pro-monarhie din Nepal, potrivit Euronews. Protestul organizat de grupuri loiale fostului rege Gyanendra Shah, ce care au cerut reinstituirea monarhiei, a culminat cu ciocniri violente cu forțele de ordine prezente. Adunarea a fost inițial planificată ca un miting pașnic, însă violențele au izbucnit când un grup mic de protestatari și-au izbit mașina de baricada poliției, intrând în coliziune cu mai mulți agenți. Poliția a reacționat trăgând obuze de gaze lacrimogene și stropirea mulțimii cu tunuri cu apă. Una dintre victime a murit în timp ce primea îngrijiri în spital după manifestație, în timp ce o alta, reporter la un post de televiziune locală, a murit deoarece imobilul din care filma a fost incendiat. În plus, mai multe persoane, inclusiv protestatari și polițiști, au fost rănite în timpul evenimentului. 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că o anexare a teritoriului Groenlandei ar fi necesară pentru a atinge ‘pacea în lume’, relatează Al Jazeera. Potrivit acestuia, o astfel de mișcare ar servi mai mult decât interesele Statelor Unite, ci ar fi esențială pentru protejarea securității internaționale. Comentariul președintelui a venit concomitent cu o vizită a vicepreședintelui JD Vance și a soției sale la o bază militară americană pe teritoriul danez. Acolo, Vance a declarat că, în eventualitatea în care Statele Unite nu preiau controlul regiunii, puteri precum Rusia sau China ar putea interveni. Politicianul a adăugat că disputa administrației americane nu este cu poporul groenlandez, ci cu liderii Danemarcei, care au subinvestit în teritoriu și în arhitectura sa de apărare a acestuia. 

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a anunțat că vor avea loc alegeri generale la data de 3 mai, conform The Guardian. Într-o conferință de presă desfășurată la Canberra, acesta a prezentat viitorul scrutin drept o alegere între „planul laburist de a continua să construim sau promisiunea lui Peter Dutton de a tăia”, făcând aluzie la planul opoziției de a concedia aproximativ 40.000 de funcționari publici. Această decizie a fost luată în contextul în care cetățenii Australiei se confruntă cu o inflație ridicată, precum și cu rate mari ale dobânzilor și o criză a locuințelor. Sondajele de până acum sugerează însă că există posibilitatea ca niciunul dintre partidele principale să obțină voturile necesare pentru o majoritate în Camera Reprezentanților, astfel fiind necesară o negociere cu partidele mai mici sau cu aleșii independenți pentru a forma noul guvern. 

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, s-a întâlnit cu omologul său din Vietnam, Luong Cuong, notează Reuters. În cadrul celei de-a doua vizite a președintelui brazilian la Hanoi, cei doi lideri de stat au discutat despre viitoarele planuri comerciale, precum și despre următorul summit BRICS, pe care Brazilia îl va găzdui în iulie. Luong Cuong a punctat că țara sa „ia în considerare în mod serios” să importe carne de vită din Brazilia, în timp ce Lula da Silva a dezvăluit că Brazilia dorește să exporte avioane către Vietnam. Cei doi lideri au semnat un plan de acțiune pe cinci ani, prin care se urmărește o mai bună cooperare în domeniile apărării, agriculturii, energiei și tehnologiei, precum și în sectorul sportiv. De asemenea, Vietnamul a fost invitat să participe la următorul summit BRICS. 

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a lovit Myanmar, informează Euronews. În urma acestuia, autoritățile au declarat stare de urgență atât în Myanmar, cât și în Bangkok, capitala statului vecin, Thailanda. Un videoclip care a circulat pe rețelele sociale înfățișează prăbușirea unei clădiri de 30 de etaje din zona parcului Chatuchak din Bangkok. Reprezentanții serviciului de prospectare geologică a Statelor Unite ale Americii au precizat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri și a avut epicentrul în apropierea orașului Sagaing. La 12 minute de la primul cutremur o replică cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter a lovit din nou zona. Numărul persoanelor decedate, rănite sau date dispărute este în continuă creștere. 

Șeful guvernului interimar din Bangladesh, Muhammad Yunus, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, titrează Deutsche Welle. În prima sa vizită bilaterală de la preluarea puterii, Muhammad Yunus a discutat cu Xi Jinping la Beijing despre mai multe subiecte, iar cei doi lideri sunt așteptați să semneze mai multe acorduri în ceea ce privește sprijinul economic și tehnic, cooperarea culturală și sportivă, precum și mediatică. China este principalul partener comercial al Bangladeshului și un investitor major în această țară, a cărei poziție geografică este considerată ideală pentru Inițiativa Belt and Road. Muhammad Yunus a preluat puterea în luna august 2024 după ce prim-ministrul Sheikh Hasina a fugit în India în urma unei răscoale conduse de studenți împotriva sa. 

Avocatul primarului Ekrem İmamoğlu, Mehmet Pehlivan, a fost reținut, relatează Deutsche Welle. Într-o postare pe platforma de socializare X, publicată de echipa sa juridică, Ekrem İmamoğlu a declarat că „Avocatul meu Mehmet Pehlivan a fost reținut din motive fictive”. Mehmet Pehlivan l-a reprezentat pe primarul din Istanbul în timpul înfățișării sale la tribunal de pe marți, 23Ekrem İmamoğlu a fost arestat în urmă cu o săptămână, chiar înainte de anunțarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale. Această decizie a stârnit un val de proteste anti-guvernamentale în Turcia, iar aproape 1.900 de oameni au fost arestați de atunci, printre care se află protestatari, dar și jurnaliști. Liderii partidului de opoziție, CHP (Partidul Republican al Poporului), au îndemnat la continuarea protestelor, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a avertizat cu privire la eventuale consecințe legale pentru protestatari. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Barierele invizibile către pacea ucraineană

Material realizat de Radu Mocanu Introducere    Ucraina și Rusia sunt două state aflate la …