Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 28 martie în lume – Theresa May a semnat scrisoarea pentru Donald Tusk, președintele Consiliului UE, în care invocă Articolul 50, Administrația Trump a votat pentru anularea protecției informației confidențiale pe Internet, iar statuia „fetiței neînfricate” de pe Wall Street va rămâne expusă până în martie 2018
The Guardian

A fost 28 martie în lume – Theresa May a semnat scrisoarea pentru Donald Tusk, președintele Consiliului UE, în care invocă Articolul 50, Administrația Trump a votat pentru anularea protecției informației confidențiale pe Internet, iar statuia „fetiței neînfricate” de pe Wall Street va rămâne expusă până în martie 2018

  1. Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a semnat scrisoarea pentru președintele Consiliului UE, Donald Tusk, invocând Articolul 50 și realizând astfel plecarea Marii Britanii din UE, relatează Reuters. Miercuri scrisoarea va fi transmisă lui Donald Tusk. Prin intermediul acestei scrisori, Theresa May confirmă faptul că Marea Britanie cu adevărat părăsește Uniunea Europeană, a cărei membru a fost din 1973.
  2. Casa Reprezentanților din SUA a votat pentru anularea protecției informației confidențiale pe Internet, conform CNN. Administrația Trump a anulat prevederile acceptate de Comisia Federală pentru Comunicare din timpul administrației Obama. Senatul a votat săptămâna trecută pentru această schimbare, iar marți proiectul de lege a ajuns pe masa lui Trump. Casa Albă a declarat că „susține cu tărie” anularea prevederilor administrației Obama. Noile prevederi, care încă nu au intrat în vigoare, vor cere furnizorilor de Internet să anunțe utilizatorii înainte de a colecta și transmite informația personală a acestora. Furnizorii de Internet dețin informații despre istoricul browser-ului utilizatorilor, aplicațiile pe care le folosește și locația acestora.
  3. ONU a inițiat negocierile pentru interzicerea completă la nivel global a armelor nucleare, dar SUA, împreună cu alte 40 state, boicotează negocierile, potrivit The Guardian. 113 state s-au întâlnit la ONU pentru a negocia încheierea unui tratat ce ar interzice complet armele nucleare la nivel global. Cu toate acestea, SUA, împreună cu alte 40 state, în rândul cărora a intrat de curând și Australia, boicotează negocierile. Coaliția condusă de SUA își justifică acțiunile declarând că lumea este mult prea nesigură în acest moment pentru a renunța complet la armamentul nuclear. Întâlnirea celor 113 state de la New York are scopul de a crea o rezoluție cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal, care ar pune o interdicția absolută asupra armamentului nuclear.
  4. Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care anulează politicile ce vizează încălzirea globală, aprobate și puse în acțiune de președintele anterior Barack Obama, informează BBC. După ce a semnat ordinul executiv, Trump a declarat că schimbarea în cauză v-a sfârși „războiul împotriva cărbunelui” și „reglementările ce ucid locurile de muncă.” Ordinul Executiv pentru Independență Energetică suspendă peste șase măsuri întreprinse de predecesorul lui Trump împotriva încălzirii globale și oferă un impuls pieței de combustibili fosili. Afacerile afectate în mod direct de ordinul executiv au lăudat administrația Trump pentru această inițiativă, dar grupurile ce luptă pentru protecția mediului și-au manifestat nemulțumirea categorică.
  5. Compania americană Uber își va înceta activitatea în Danemarca din cauza unei noi lege ce vizează serviciile de taxi, relatează The Guardian. Luna următoare Uber își va încheia activitatea în Danemarca din cauza unei noi lege ce vizează taxiurile, cerându-le companiilor de taxi să dețină senzori de ocupare a spațiului din mașină și tarifarea per metru. Compania americană a mai întâmpinat probleme în Europa, în orașe precum Madrid, Frankfurt, Paris și Londra. Astfel, în acest moment, Uber așteaptă decizia Curții Europene de Justiție, ce urmează să determine sub ce statut va fi compania reglementată pe teritoriul european: serviciu de transport sau platformă digitală.
  6. Cererea lui Nicola Sturgeon pentru un al doilea referendum pentru independența Scoției a fost aprobată de parlamentul Scoției, conform BBC. Propunerea de referendum pentru obținerea independenței Scoției înainte ca Marea Britanie să părăsească UE a fost votată în parlamentul Scoției cu 69 voturi pro și 59 contra. Sturgeon a declarat că un al doilea referendum este esențial pentru Scoția pentru a decide ce calea vrea să urmeze după ce a fost pusă în fața faptului împlinit, după votarea Brexit-ului. Cu toate acestea, guvernul Marii Britanii a anunțat deja că va bloca organizarea referendumului până după realizarea Brexit-ului. Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, care s-a întâlnit luni cu Sturgeon la Glasgow, a insistat în repetate rânduri că „acum nu este momentul” potrivit pentru un al doilea referendum în Scoția.
  7. Cinci studenți nigerieni au fost atacați în India, iar al șaselea a fost bătut de o gloată într-un centru comercial, din cauza acuzațiilor de distribuție de droguri, informează BBC. Atacul din Noida, în apropierea Delhi, India, asupra studenților a fost provocat de moarte unui adolescent survenită din cauza drogurilor. Părinții adolescentului au acuzat studenții nigerieni că i-ar fi dat acestuia drogurile. Ministrul de Externe al Indiei, Sushma Swaraj, a promis „o investigație corectă și imparțială asupra acestui caz nefericit.” Atacul asupra studentului în centrul comercial a fost filmat și a circulat pe larg pe rețelele de socializare. Victima a declarat că a fost atacată cu tije, cărămizi și cuțite și că nimeni nu a încercat să-l ajute. Reacția generală din partea populației Indiei pe rețelele de socializare a fost de furie.
  8. Doi experți ONU ce au fost dați dispăruți în Republica Democrată Congo au fost găsiți morți, relatează BBC. Corpurile cetățeanului americani Michael Sharp și a cetățenei suedeze Zaida Catalan au fost descoperite în regiunea centrală Kasai, potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt al guvernului. Aceștia au fost răpiți două săptămâni în urmă după ce au mers în regiunea Kasai pentru a investiga plângerile de abuz în urma răscoalei rebelilor din regiune. Aproximativ 40 polițiști au fost descoperiți în weekend decapitați în Kasai. Lambert Mende, purtător de cuvânt al guvernului congolez, a declarat că deși corpul bărbatului a fost descoperit intact, corpul femeii a fost descoperit decapitat. Antonio Guterres, Secretarul-General al ONU, a declarat că „ONU va face tot ce e posibil pentru a se asigura că se face dreptate.”
  9. Statuia „fetiței neînfricate” de pe Wall Street, New York, va rămâne expusă până în martie 2018, conform BBC. Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a anunțat că statuia fetiței neînfricate, ce a devenit populară la nivel global datorită scopului ce îl servește – aceasta „înfruntă” statuia taurului de pe Wall Street, cu scopul de a comemora efortul pe care îl depun femeile pentru a se face remarcate și acceptate în societate și la muncă – va rămâne expusă până în martie 2018. Inițial statuia trebuia să rămână pe Wall Street doar până duminică, fiind expusă pentru prima dată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie 2017. Cu toate acestea, statuia a atras atenția la nivel global asupra inegalității de gen și a diferenței de salariu în cadrul corporațiilor, fiind „victima” unui „abuz sexual” din partea unui bancher de pe Wall Street.
  10. Vnesheconombank, banca ruseasca sancționată de vest, a admis că s-a întâlnit în decembrie cu Jared Kushner, soțul Ivankăi Trump, fiica președintelui SUA, Donald Trump, informează The Independent. Donald Trump este subiectul unei investigații FBI, ce vizează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Astfel, în acest context banca Vnesheconombank a admis că s-ar fi întâlnit cu Jared Kushner, soțul fiicei lui Trump și consilier al Casei Albe. Kushner a acceptat să depună mărturie în fața unei comisii a Senatului SUA în ceea ce privește cazul respectiv.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …