Material realizat de Diana Dumitrescu și Andrei Rus.
Protestele din Kenya au luat amploare în urma mai multor decese cauzate de violențele din partea forțelor de ordine, relatează Al Jazeera. Protestele antiguvernamentale din Kenya au înregistrat un număr de 27 de decese cauzate de violențele autorităților. Înalta Curte Kenyană a cerut forțelor de ordine să oprească imediat folosirea de arme cu muniție, gaz lacrimogen și tunuri cu apă, în urma unei intervenții violente. Protestele au izbucnit în urma deciziei de a impune o nouă legislație financiară, propunere care a fost contestată de către populația tânără din Kenya, care se luptă cu lipsa locurilor de muncă. Președintele William Ruto a decis abandonarea proiectului legislativ și acum este presat să demisioneze. De asemenea, o nouă legislație care prevede interzicerea folosirii armelor mortale de către forțele de ordine a fost adoptată cu scopul de a opri o manifestație publică.
Partidul de conducere din Mongolia a câștigat din nou alegerile, informează Deutsche Welle. Partidul MPP care se află la conducerea Mongoliei a câștigat din nou alegerile, însă de această dată cu un număr mai mic de voturi decât cel așteptat. În ciuda faptului că partidul de opoziție, Partidul Democrat, a făcut mai multe progrese și a strâns mai multe voturi, MPP tot a reușit să câștige majoritatea în parlament, deși aceștia au fost acuzați în repetate rânduri de acte de corupție. Nemulțumirea partidului MPP provine din faptul că o nouă lege a prevăzut mărirea numărului de locuri din Parlament. În 2020, aceștia dețineau 62 de locuri din 76, în timp ce, în 2024, dețin 68-70 de locuri din 126. Mongolia este o țară cu o populație de 3,4 milioane de locuitori care a devenit o democrație în 1990, aceasta fiind poziționată între Rusia și China.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Franța a luat sfârșit, conform AP News. Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Franța este pe ultima sută de metri, odată cu apropierea votării. Partidul de conducere al lui Emmanuel Macron riscă să fie învins de către reprezentanții extremei drepte. Sondajele arată că Partidul Adunarea Națională ar putea obține un număr semnificativ de locuri în parlament, fapt ce ar schimba starea politică din cea mai mare țară a Uniunii Europene. O victorie a partidului de extremă dreaptă ara cauza ca președintele Franței, Emmanuel Macron, să aibă ca prim-ministru un reprezentant al Partidului Adunarea Națională, fapt ce ar putea determina o destabilizare a statului din cauza diferențelor de viziune ale celor doi. Un posibil prim-ministru din partea extremei drepte, Jordan Bardella, a declarat că va folosi eventuala sa puterea pentru a opri livrarea de arme către Ucraina. Primul tur de alegeri va avea loc duminica aceasta, urmând ca turul decisiv să aibă loc pe 7 iulie.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 pe scara Riechter a lovit sudul statului Peru, relatează CNN. Cel puțin 8 persoane au fost rănite în urma unui seism puternic care a avut loc în sudul statului Peru, cu o magnitudine de 7,2 pe scara Riechter, la o adâncime de 28 de km, conform Agenției Geologice a Statelor Unite ale Americii. Cutremurul a avut loc la 600 de km depărtare de Lima, însă acesta a fost resimțit chiar și în capitală. În orașul cel mai apropiat de centrul seismului, Antiquipa, locuitorii au declarat că au simțit un cutremur foarte puternic care i-a speriat. Prim-Ministrul Gustavo Adrianzen a informat că “tocmai ce am terminat de analizat raporturile preliminare care ne confirmă că nu sunt decese și monitorizăm impactul seismului asupra infrastrucrurii”. De asemenea, acesta a anunțat că nu există riscul producerii unui tsunami. Peru este un stat care se află la granița dintre două plăci tectonice, lucru care a determinat existența unei activități seismice ridicate în zonă.
Sute de spanioli au demarat un protest în Málaga împotriva turismului excesiv, informează The Guardian. Sute de persoane care provin din sudul Spaniei au demarat mai multe proteste împotriva turismului excesiv practicat în țară, în special de-a lungul coastei Mediteraneene. Locatarii din destinațiile populare din regiunea Andalucia, Granada, Sevilla și Cádiz se vor alătura celor din Málaga, urmând ca un alt protest să fie organizat săptămâna viitoare în Barcelona. Numărul de turiști în Spania a depășit 100 de milioane de persoane, cifră care reprezintă dublul populației țării. Nemulțumirile protestatarilor variază de la aglomerația din zonele turistice la cea din mijloacele de transport, dar problema cea mai mare este legată de locuințe, multe persoane fiind în imposibilitatea de a locui în zonele istorice, fiind nevoite să se mute. Astfel, Spania, în special regiunea Andalucia, este martora unui amplu proces de gentrificare, care afectează localnicii.
Guvernul din Kosovo a interzis utilizarea aplicației TikTok în instituțiile de stat începând cu 28 iunie, invocând riscuri de securitate cibernetică, relatează Balkan Insight. Ministrul adjunct de Interne, Bardhyl Dobra, a declarat că decizia urmărește protejarea instituțiilor statului împotriva amenințărilor cibernetice și atacurilor asupra infrastructurii IT. După promulgarea acestei legi, instituțiile publice trebuie să implementeze restricții tehnice pentru a bloca accesul la TikTok în mediul de lucru oficial. Totodată, conform acestei legi, funcționarii publici sunt obligați să elimine aplicația de pe dispozitivele oficiale. Decizia a urmat exemplul altor state precum Canada, Statele Unite ale Americii sau state ale Uniunii Europene. Kosovo a reușit să devină prima țară din regiune care implementează o astfel de interdicție.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat că lucrează la un “plan cuprinzător” pentru a pune capăt războiului cu Rusia, conform Al Jazeera. În timpul conferinței de presă, acesta a subliniat importanța susținerii globale pentru acest plan. Președintele ucrainean a declarat că nu există negocieri în desfășurare cu Rusia, ambele părți având poziții ireconciliabile privind condițiile de pace. Oficialii ucraineni cer retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei recunoscut internațional, inclusiv Crimeea, anexată de trupele rusești în 2014. În conferința de presă comună realizată cu președintele Sloveniei, Volodymyr Zelensky a menționat că planul său va fi prezentat în următoarele luni, evidențiind urgența datorată pierderilor umane.
Ministerul Apărării din Rusia a avertizat că numărul crescut de zboruri ale dronelor americane deasupra Mării Negre poate duce la o confruntare directă cu NATO, relatează The Moscow Times. Oficialii din Rusia acuză armata americană că folosește aceste zboruri pentru a ajuta Ucraina să atace ținte rusești, intensificând astfel implicarea în conflict. Avertismentul a venit după ce un atac ucrainean a avut loc asupra Crimeei, în care s-au folosit rachete furnizate de armata Statelor Unite ale Americii, și a dus la moartea a patru persoane. Oficialii ruși susțin că aceste zboruri cresc riscul incidentelor aeriene și a ordonat pregătirea unui răspuns operațional.
Oficialii Uniunii Europene au impus sancțiuni asupra șase persoane și trei companii pentru finanțarea Hamas și a Jihadului Islamic Palestinian, conform France 24. Printre cei sancționați se numără oficiali ai Gărzilor Revoluționare Iraniene și firme din Spania și Sudan. Măsurile vin ca reacție la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Decidenții Uniunii Europene au blocat activele financiare și au impus interdicții de viză pentru cei implicați. Aceste sancțiuni sunt parte a unui efort mai larg de a combate finanțarea grupurilor militante din Orientul Mijlociu. Diplomatul șef al Uniunii Europene a menționat că sancțiunile vor fi extinse și asupra extremiștilor violenți israelieni din Cisiordania.
Autoritățile iraniene au organizat alegerile prezidențiale în urma decesului președintelui Ebrahim Raisi, relatează Reuters. Alegătorii au avut de ales între patru candidați aprobați de liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei. Alegerile au avut loc pe fondul tensiunilor regionale crescute și al presiunii occidentale asupra programului nuclear iranian. Prezența la vot a populației a fost scăzută, reflectând nemulțumirea publică față de situația economică și restricțiile politice și sociale. Rezultatul ar putea influența succesiunea la conducerea supremă a țării, însă nu este așteptată o schimbare majoră în politica externă sau internă a Iranului.