- Următorii trei ani sunt cruciali în combaterea încălzirii globale, potrivit unei scrisori publicate de mai mulți experți, informează The Guardian. Mai mulți experți, printre care și fostul șef al ONU pentru climă, Christiana Figueres, au publicat o scrisoare în care avertizează că următorii trei ani sunt cruciali în combaterea celor mai devastatoare efecte ale încălzirii globale. Experții, de asemenea, au adăugat că pentru a fi de succes lupta împotriva încălzirii globale sunt necesare efortul și cooperarea dintre guverne, afaceri, cetățeni și oamenii de știință în următorii trei ani. Avertismentele în ceea ce privește încălzirea globală s-au intensificat în ultima perioadă în ciuda faptului că președintele SUA Donald Trump a retras statul nord-american din cadrul Acordul de la Paris privind schimbările climatice. În acest an au fost înregistrate temperaturi anormal de înalte în anumite regiuni, iar 2014, 2015 și 2016 au fost catalogați drept cei mai fierbinți ani de până acum. În același context, experții avertizează că producția plasticului a crescut până la nivelul la care deșeurile provenite din industria plasticului reprezintă un pericol la fel de mare ca încălzirea globală, o cantitate mare din aceste deșeuri ajungând deja în lanțul trofic al oamenilor.
- Italia ar lua în considerare posibilitatea de a nu mai permite bărcilor cu solicitanți de azil să ancoreze în porturile sale, conform The Guardian. În contextul în care în ultimele cinci zile, bărci ce transportau aproximativ 11.000 refugiați au încercat să ancoreze în porturile italieni, guvernul italian ar cere aprobarea UE pentru a-și închide porturile. Potrivit raporturilor, guvernul italian i-a oferit un mandat ambasadorului Italiei la UE de a aborda problema direct la Comisia Europeană pentru a obține permisiunea de a revizui procedura de solicitare de azil. Italia a fost în acest an principalul punct de sosire în Europa pentru majoritatea refugiaților din Africa. Tot mai multe bărci cu solicitanți de azi pornesc zilnic spre Italia, iar toți cei salvați de la înec lângă coasta Libiei sunt în cele mai multe cazuri de asemenea transportați în Italia.
- Rodrigo Duterte, președintele Filipine, le-a zis soldaților ce luptă cu răscoalele cauzate de activitatea ISIS, să nu-și facă griji dacă accidental ucid civil, relatează The Guardian. Duterte și-a asigurat trupele că le va proteja de orice acțiune legală în cazul în care acestea accidental ucid civili în timp ce luptă cu militanții aliați cu ISIS, care au asediat Marawi, oraș din sudul Filipine. Duterte a declarat într-un discurs televizat că trupele filipineze nu intenționează să ucidă civili, dar că acestea nu ar trebui să „ezite să întreprindă acțiuni doar pentru că sunt civili în zonă. Este datoria civililor de a evacua zona sau de a se ascunde.” Acesta a asigurat trupele că va lupta pentru ele pentru a evita închisoarea pentru cazurile de omoruri accidentale.
- Germania va vota în parlament proiectul de lege ce va oferi cuplurilor homosexuale dreptul de a se căsători, după ce Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și-a schimbat poziția în ceea ce privește problema, conform The Guardian. Votul va avea loc vineri, după ce miercuri Social Democrații (PSD), partenerii de coaliției ai lui Merkel, au inclus problema în agendă. PSD-ul a declarat weekend-ul trecut că votul este necesar pentru continuare oricărei viitoare coaliții. Se așteaptă că proiectul de lege va trece de votul parlamentului din moment ce este susținut de majoritatea partidelor, iar Merkel le-a zis legislatorilor din partidul său de centru-dreapta, Partidul Creștin Democrat, de a vota în concordanță cu propria conștiință.
- Guvernul Venezuelei a dat în urmărire miercuri mai mulți polițiști ce au realizat un atac cu elicopterul asupra instituțiilor de stat, informează Reuters. Cu toate acestea, criticii președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, suspectează că atacul a fost înscenat pentru a oferi un pretext represiunilor asupra polițiștilor în cauză. Elicopterul a fost fotografiat marți atacând cu foc Ministerul de Interne și aruncând grenade asupra Curții Supreme, ambele instituții fiind percepute drept principalii piloni ai dictaturii lui Maduro. Nimeni nu a fost rănit în timpul atacului. Elicopterul transporta un banner cu inscripția „Libertate!”
- ISIS a impus o mamă să-și mănânce copilul și a violat o fetiță până la moarte în fața familiei sale, potrivit declarațiilor membrului parlamentului irakian, Vian Dakhil, relatează The Independent. Dakhil este un politician important în Irak, ce a oferit informații esențiale despre atrocitățile comise de ISIS. Gruparea extremistă consideră că minoritatea Yazidi, care respectă propria religie și obiceiuri, sunt adoratorii diavolului și respectiv au pornit un genocid împotriva acestora. Se consideră că aproximativ 10.000 persoane din comunitatea Yazidi au fost ucise sau capturate de ISIS în timpul ofensivei în Irak a grupării extremiste din august 2014.
- Moscova pregătește măsuri de represalii ca răspuns la decizia Washingtonului de a confisca două campusuri diplomatice ruse de pe teritoriul SUA în 2016, conform Reuters. Anunțul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei. În decembrie, SUA a confiscat două campusuri diplomatice ruse la ordinul președintelui de atunci, Barack Obama, în contextul suspiciunilor că Moscova ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din SUA pentru a-și servi propriilor interese, prin intermediul atacurilor cibernetice. Moscova, care a negat acuzațiile de la început, nu a întreprins măsuri de represalii, declarând că așteaptă să vadă cum vor evolua relațiile cu noul președinte Donald Trump.
- Un nou virus provenit din Ucraina a perturbat miercuri activitatea companiilor la nivel global, potrivit Reuters. Virusul s-a răspândit în peste 60 țări, perturbând activitatea porturilor de la Mumbai până la Los Angeles și oprind activitatea a diverse afaceri și fabrici. Virusul, numit GoldenEye sau Petya, a început să se răspândească marți în Ucraina. GoldenEye cripta informația din calculator și cerea o răscumpărare financiară în valoare de 300 $ pentru recuperarea acesteia, asemeni atacului cibernetic WannaCry din luna mai. Experții în securitate au declarat că probabil scopul atacului cibernetic a fost perturbarea calculatoarelor în Ucraina și nu extorcarea de bani, adăugând că virusul folosea mecanisme puternice de eliminare a informației, făcând imposibilă recuperarea acesteia.
- Ministrul de externe al Qatarului, Sheikh Mohammed al-Thani, a acuzat țările din Golf pentru lipsa de dorință de a negocia o restabilire a relațiilor dintre state, informează BBC. Al-Thani a declarat că situația este „contrară principiilor” relațiilor internaționale. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt acuză Qatarul că ar facilita terorismul, acuzație negată de Qatar. Ministrul de externe al Arabiei Saudite i-a oferit marți Qatarului o listă cu cerințe „ne-negociabile.” Astfel, al-Tahani a acuzat țările din Golf de lipsă de cooperare și diplomație. Situația respectivă dăunează cel mai mult Qatarului, întrucât țara bogată în petrol și gaz este dependentă de import pentru a face față necesităților de bază ale populației în număr de 2,7 milioane.
- Guvernul Siriei pare să aibă o atitudine serioasă față de avertismentele SUA în ceea ce privește atacurile chimice, potrivit declarațiilor Secretarului pentru Apărare al SUA, James Mattis, relatează BBC. Casa Albă a declarat că activități similare au fost întreprinse la o bază aeriană înainte atacului chimic cu agentul Sarin din aprilie asupra Khan Sheikhoun, oraș sirian controlat de rebeli. Armata președintele Bashar al-Assad a fost avertizată de SUA că „va plăti scump” dacă un alt atac va avea loc. Damascus a negat acuzațiile, cu toate acestea Mattis a declarat că „Ei nu au făcut-o,” făcând referință la faptul că un al doilea atac nu a avut loc.
Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 28 iunie în lume – Experții au declarat că următorii trei ani sunt cruciali în combaterea încălzirii globale, Italia ar lua în considerare posibilitatea de a nu mai permite bărcilor cu solicitanți de azil să ancoreze în porturile sale, iar o parlamentară irakiană a descris cum ISIS a impus o mamă să-și mănânce copilul și a violat o fetiță până la moarte în fața familiei sale
Vezi și
A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești
Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …