Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 28 ianuarie în lume – Ambasadorul Chinei în SUA a avertizat că cele două țări pot ajunge la un conflict militar în ceea ce privește viitorul Taiwanului, Vladimir Putin a oferit prima sa reacție la răspunsurile oficialilor din SUA și NATO, iar președintele Ucrainei a criticat mass-media pentru amplificarea stării de panică
Ambasadorul Chinei în Statele Unite ale Americii, Qin Gang. Sursă foto: Shutterstock

A fost 28 ianuarie în lume – Ambasadorul Chinei în SUA a avertizat că cele două țări pot ajunge la un conflict militar în ceea ce privește viitorul Taiwanului, Vladimir Putin a oferit prima sa reacție la răspunsurile oficialilor din SUA și NATO, iar președintele Ucrainei a criticat mass-media pentru amplificarea stării de panică

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

Ambasadorul Chinei în Statele Unite ale Americii a declarat într-o conferință de presă că cele două țări pot ajunge la un conflict militar în ceea ce privește viitorul Taiwanului, conform The Guardian. Declarația ambasadorului, Qin Gang, a venit pe măsură ce tensiunile legate de statutul Taiwanului în lume continuă să crească. Guvernul de la Beijing consideră că Taiwanul este o provincie a Chinei. Qin a criticat relațiile dintre administrația SUA și cea a Taiwanului, declarând că “Taiwanul își urmează agenda independenței prin susținerea și încurajările oferite de Statele Unite”. Analiștii au subliniat că un astfel de avertisment este neobișnuit, Qin declarând că în cazul în care se va ajunge la un conflict între cele două mari state, “o astfel de confruntare ar risca să determine o ruptură permanentă a relațiilor bilaterale”. Săptămâna trecută, forțele aeriene chineze au efectuat zboruri cu 39 de avioane de război în spațiul aerian a Taiwanului, fiind cel mai mare număr din luna octombrie.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri că Statele Unite ale Americii și NATO nu au abordat principalele solicitări de securitate cerute de guvernul de la Moscova, conform The Guardian. Președintele Putin a oferit prima sa reacție la răspunsurile oficialilor Statelor Unite ale Americii și NATO față de cererile guvernului Rusiei, într-un apel telefonic cu președintele francez, Emmanuel Macron. Guvernul de la Kremlin l-a informat pe președintele Macron că va studia răspunsurile oferite de liderii din Washington și NATO, înainte de a decide asupra modalității de acționare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară occidentală urmărește îndeaproape exercițiile militare efectuate de armatei Rusiei în colaborare cu armata Belarusului. Stoltenberg a adăugat că alianța este pregătită să-și sporească numărul trupelor în Europa de Est dacă guvernul rus va întreprinde alte acțiuni agresive împotriva Ucrainei.

Oficialii germani au declarat că guvernul de la Berlin a expulzat anul trecut un spion care lucra sub acoperire diplomatică la consulatul Rusiei din München, conform Reuters. Oficialii au afirmat că diplomatul acreditat era un ofițer al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR). Acesta acționa în calitate de agent de gestionare pentru academicianul rus a cărui arestare a fost anunțată joi sub acuzația de spionaj. Expulzarea a avut loc la scurt timp după detenția din vara anului 2021 a academicianului Ilnur N., un cercetător de la Universitatea Augsburg pe care procurorii îl suspectează că a transmis informații către SVR despre vehiculul de lansare spațială Ariane al Europei. Cercetătorul N. este în continuare reținut de către autoritățile germane, dar ofițerul care a fost expulzat nu a putut fi investigat deoarece avea imunitate diplomatică.

Parlamentul Italiei nu a reușit să aleagă noul președinte al țării în urma celui de-al cincilea tur de scrutin susținut, conform Reuters. Partidele de centru-dreapta au susținut-o pe președinta Senatului, Elisabetta Casellati, din partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, pentru funcția de președinte. Cu toate acestea, rezultatele votului au arătat că Elisabetta Casellati nu a adunat suficiente voturi pentru a atinge pragul necesar de 505 voturi ca să își asigure victoria. Parlamentul va organiza un nou scrutin vinerea următoare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat liderii din Washington și mass-media pentru amplificarea stării de panică care afectează direct economia țării, conform Reuters. Președintele a menționat că deși tensiunile de la graniță pot escalada, a cerut ca cetățenii, jurnaliștii și oficialii implicați să își păstreze calmul “pentru că încă nu sunt tancuri pe străzi”, iar economia Ucrainei poate fi grav afectată de speculațiile cu privire la război. Acestă declarație vine în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că oficialii din Statele Unite ale Americii și NATO nu au abordat principalele solicitări de securitate, dar că guvernul de la Moscova este în continuare pregătit pentru discuții asupra subiectului. Zelenski a declarat că principalul risc în prezent pentru țara sa este destabilizarea din interior, inclusiv producerea unei crize economice.

Organismul de investigare și supraveghere al administrației Uniunii Europene, Ombudsman, a constatat că refuzul Comisiei Europene de a permite accesul la mesajele dintre președinta Comisiei și directorul general al companiei Pfizer constituie o administrare defectuoasă a instituției europene, conform Euractiv. În acest context, termenul limită pentru răspunsul Comisiei către Ombudsman este 26 aprilie. Mesajele dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla ar fi fost trimise în timpul ședințelor de contractare a companiilor producătoare de vaccin împotriva virusului Covid-19. Comisia Europeană a susținut că mesajele nu pot fi identificate, ceea ce a determinat-o pe Emily O’Reilly, Ombudsman european, să pună presiuni pe instituție pentru a descoperi mesajele. Ombudsman O’Reilly a emis un raport care prezintă lipsa de implicare a membrilor Comisiei în ceea ce privește acuzațiile primite, concluzionând că Von der Leyen alături de cabinetul ei au dat dovadă de administrare defectuoasă și lipsă de transparență decizională.

Ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, a detaliat că una din prioritățile în materie de sănătate ale președinției franceze a Consiliului UE, o reprezintă lansarea unui nou plan denumit “Spitalul european”, menit să consolideze sistemele de sănătate și să sprijine cooperarea în Europa, relatează Euractiv. În cadrul unei întâlniri video cu comisia de mediu a Parlamentului European, Véran a prezentat priorități ambițioase în domeniul sănătății, în pofida faptului că până acum domeniul sănătății nu părea a fi atât de important pe agenda președinției franceze asupra Consiliului UE, care se desfășoară din ianuarie până în iunie. Pentru a consolida cooperarea între țările UE și pentru a gestiona mai bine problemele de sănătate publică, Véran a declarat că va profita de ocazia președinției franceze pentru a crea marca “Spitalul european”. Acest proiect ar permite instituțiilor de sănătate din UE să creeze o rețea pentru a-și unifica eforturile și pentru a face schimb de informații privind progresele științifice în domeniul sănătății.

Papa Francisc a declarat că dezinformarea cu privire la pandemia COVID-19 și la administrarea vaccinurilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului, conform Euronews. Acesta a condamnat vineri “denaturarea realității pe baza fricii” în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii catolici care au format o rețea de verificare a faptelor. Este pentru a doua oară în mai puțin de o lună când Papa Francisc se pronunță împotriva dezinformării în timpul pandemiei, declarând atât faptul că “a fi informat în mod corespunzător, a fi ajutat să înțelegi situațiile pe baza unor date științifice și nu a unor știri false constituie un drept al omului”, cât și că “nu putem să nu observăm că în aceste zile, pe lângă pandemie, se răspândește o infodemie”.

Activistul egipteano-palestinian Ramy Shaath a denunțat Egiptul ca fiind “o mare celulă” la câteva săptămâni după ce a fost eliberat din închisoare și a plecat în Franța, relatează Al Jazeera. Acesta a fost arestat în iulie 2019 sub acuzația de ajutor acordat unei “organizații teroriste”. În realitate, Shaath a fost o figură proeminentă a revoltei din 2011 din Egipt și coordonatorul filialei din țară a mișcării de boicotare, dezinvestire și sancțiuni (BDS) împotriva Israelului. “Egiptul de astăzi este o celulă mare, iar noi eram într-o celulă mult mai mică”, a declarat Shaath de la Paris, după aproape doi ani și jumătate de închisoare. “Devine un stat al terorii în toate sensurile cuvântului”. El a spus că, dintre sutele de persoane cu care a împărțit celulele înghesuite ale închisorii în timpul încarcerării sale, “toți aveau exact aceeași acuzație, fără absolut nicio dovadă”.

Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite (IRS) a prezentat intenția de a introduce obligativitatea recunoașterii faciale pentru ca cetățenii să își acceseze conturile fiscale online, stârnind controverse în Congres, conform The Washington Post. Sistemul de recunoaștere facială a fost deja introdus pe site, iar vara aceasta ar urma să devină obligatoriu. Contribuabilii americani s-au plâns de faptul că instrucțiunile de pe site nu sunt clare, iar timpul de așteptare pentru finalizarea înscrierii a determinat un număr mare de persoane să abandoneze procesul în semn de frustrare. Contractul încheiat între compania privată ID.me cu IRS, în valoare de 86 de milioane de dolari, a alarmat cercetătorii și susținători ai confidențialității în mediul online, care au declarat că sunt îngrijorați de modul în care vor fi protejate datele personale ale americanilor în anii următori. Nu există nicio lege federală care să reglementeze modul în care datele pot fi folosite sau partajate. În timp ce IRS nu a putut prezenta procentul de contribuabili care utilizează site-ul agenției, datele interne arată că acesta este unul dintre cele mai vizitate site-uri web ale guvernului federal, cu peste 1.9 miliarde de vizite anul trecut.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Alegerile anului 2024 – un nou peisaj politic global

Anul 2024 a reprezentat cel mai mare an electoral din istoria umanității. Jumătate din populația …