Material realizat de Robert Olteanu
Yulia Navalnaya a vorbit în fața europarlamentarilor din Parlamentul European, informează DW. Văduva fostului disident rus, Alexei Navalny, ucis de regimul lui Vladimir Putin, a avut un discurs în Parlamentul din Strasbourg despre soțul său și regimul autocratic din Rusia. Navalnya și-a exprimat îngrijorarea legat de funerarilor soțului său, menționând că nu știe dacă „polițiști îi vor aresta pe cei prezenți la funeralii”. De asemenea, în timpul discursului său care a durat nouă minute a adăugat că va continua munca lui Alexei Navalny de „a se lupta pentru țară [Rusia]”, totodată menționând vina pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, o poartă pentru moartea soțului său. Funeraliile fostului dizident rus sunt planificate să aibă loc pe 1 martie într-o biserică din Moscova.
Președintele american, Joe Biden, a câștigat alegerile primare din statul Michigan, conform The Guardian. Biden a obținut nu mai puțin de 81.1% din totalul voturilor, însumând 623.415 voturi. Deși actualul președinte democrat nu a avut de înfruntat o opoziție reală, cea mai mare surpriză a fost reprezentată mare de voturi de neangajament, aproximativ 13% din total. Acest număr mare de voturi s-a datorat în principal protestului activiștilor anti-război pentru sprijinul acordat guvernului israelian de către administrația prezidențială în conflictul cu liderii Hamas. Un fost membru al Congresului și activist, Andy Levin, a catalogat votul din Michigan drept „o imensă victorie”. Votanții au reușit astfel să atragă atenția lui Biden că poate pierde alegerile prezidențiale în Michigan la exact aceeași margine în favoarea lui Donald Trump în 2016.
Oficialii Google au anunțat lansarea unei campanii împotriva dezinformării înainte de alegerile europene, declară France 24. Campania ar urma să pună în aplicarea recent aprobată legislație europeană, Pachetul legislativ privind serviciile digitale. Platformele online sunt obligate să ofere instrumente care să elimine conținutul online ilegal și de mare risc pentru securitatea utilizatorilor. Astfel, inginerii Google vor implementa din martie o campanie de reclame care va ajuta utilizatorii să identifice conținutul manipulativ înainte de a intra în contact direct. Campania ar urma să se desfășoare în cinci state din Europa: Franța, Polonia Germania, Italia și Belgia și ar urma să se desfășoare pentru cel puțin o lună. Inițiativa urmărește în principal să lupte împotriva propagandei din Rusia și să se asigure că actori externi nu vor interfera cu rezultatul alegerilor europarlamentare.
Rata fertilității a atins un minim istoric în Coreea de Sud, informează Reuters. Deși este statul cu cea mai mică rată a fertilității din lume, în 2023 Coreea de sud a continuat să păstreze același trend negativ. Numărul de nașteri în timpul vieții reproductive a unei femei a scăzut astfel de la 0.78 în 2022 la 0.72 conform datelor statistice naționale din Coreea. Încă din 2018 această rată a scăzut sub valoarea de 1, în condițiile în care este nevoie de o cifră de cel puțin 2.1/femeie pentru a avea o stabilitate demografică. Conform statisticilor, dacă tendința se păstrează în timp, populația Coreei de Sud se va înjumătăți până în 2100. În aceste condiții, liderii principalelor partide politice au anunțat că vor încuraja nașterile prin împrumuturi și oferire de locuințe publice. Totodată, nu este singurul caz din regiune, în Japonia și China s-au înregistrat de asemenea rate record de 1.26 și respectiv 1.09.
Membrii agenției electorale din Ciad au anunțat datele pentru următoarele alegeri prezidențiale, relatează AfricaNews. Alegerile prezidențiale vor fi organizate în două tururi, primul tur la data de 6 mai, iar un eventual al doilea tur pe 22 iunie. Liderii militari care conduc în prezent statul african au preluat puterea în 2021, declarând la acel moment că vor organiza alegeri în următoarele 18 luni. Termenul au fost prelungit până la 10 octombrie 2024, iar alegerile prezidențiale trebuie organizate până la acea dată pentru a evita un posibil vid legislativ. Totodată, lista cu candidații eligibili ar urma să fie publicată de reprezentanții Consiliului Constituțional pe 24 martie. Până în prezent, actualul lider militar al țării, Mahamat Idriss Deby, nu și-a declarat oficial intenția de a candida. Alegerile vor reprezenta un moment critic pentru stabilitatea democratică din regiune.