Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 28 februarie în lume – Președintele SUA, Donald Trump, a adoptat o lege prin intermediul căreia guvernul va oferi mai mult sprijin pentru comunitatea persoanelor de culoare, Rusia și China și-au exercitat dreptul de veto asupra unei rezoluții ONU care impune sancțiuni asupra Siriei în ceea ce privește presupusa folosire a armelor chimice, iar Vulcanul Etna a erupt pentru prima dată în acest an

A fost 28 februarie în lume – Președintele SUA, Donald Trump, a adoptat o lege prin intermediul căreia guvernul va oferi mai mult sprijin pentru comunitatea persoanelor de culoare, Rusia și China și-au exercitat dreptul de veto asupra unei rezoluții ONU care impune sancțiuni asupra Siriei în ceea ce privește presupusa folosire a armelor chimice, iar Vulcanul Etna a erupt pentru prima dată în acest an

Material realizat de Marina Ghiță

  1. Luptătorii talibani din sudul Afganistanului au atacat un punct de control cu arme de foc și grenade, omorând 11 polițiști și au confiscat mai multe arme și muniții, informează Al Jazeera. Un oficial provincial a declarat că atacul din capitala provinciei Helmand, Lashkar Gah, ar fi fost un ”atac din interior,” deoarece unul dintre gardieni a lipsit în acel moment. ”O anchetă este în curs de desfășurare pentru a afla dacă cineva din interior a oferit ajutor talibanilor și a creat premisele pentru această crimă,” a declarat acesta. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru că grupului a fost responsabil pentru acest atac. Acest atac a subliniat amenințarea cu care se confruntă forțele de securitate afgane din provincia producătoare de opiu, din cauza luptei împotriva talibanilor care acum controlează majoritatea provinciei Helmand, inclusiv zonele din Lashkar Gah.
  2. Președintele SUA, Donald Trump, a adoptat o lege prin intermediul căreia guvernul va oferi mai mult sprijin pentru comunitatea persoanelor de culoare, a declarat un înalt oficial al Casei Albe, informează Reuters. Trump a promis să îmbunătățească viața americanilor de culoare, care au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea adversarului său din Partidul Democrat în alegerile prezidențiale din 2016. Această lege va muta programul guvernului federal pentru a promova colegiile și universitățile istorice pentru oamenii de culoare, cunoscut sub numele de HBCUs, sub supravegherea directă a Casei Albe. Mutarea programului federal, acum găzduit de către Departamentul de Educație, va depune un efort pentru ca aceste instituții să fie ”din nou o prioritate,” facilitând calea parteneriatelor cu agențiile guvernamentale, a adăugat oficialul.
  3. Ministrul de Externe al Chinei a declarat ca speră că cheltuielile de apărare ale SUA sunt benefice pentru menținerea păcii și stabilității la nivel mondial, după ce Casa Albă a propus o creștere de 10% a cheltuielilor militare, informează Reuters. Un oficial a declarat că cererea președintelui american, Donald Trump, pentru Pentagon a vizat atât creșterea cheltuielilor militare pentru construcția de nave și aeronave militare, cât și stabilirea ”unei prezențe mai robuste în punctele cheie ale căilor navigabile internaționale,” cum ar fi strâmtoarea Hormuz și Marea Chinei de Sud. ”Sperăm că politicile și măsurile relevante ale SUA pot constitui un  beneficiu pentru menținerea păcii și stabilității globale,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang. ”Dar, cu privire la problema Marea Chinei de Sud, am spus în mod repetat că situația se îndreaptă, în prezent, într-o direcție  bună și stabilă,” a adăugat acesta.
  4. Drepturile fundamentale ale omului și instituțiile care sunt menite să le protejeze sunt supuse unei presiuni serioase pe teritoriul Uniunii Europene, în contextul în care acest spațiu se confruntă cu un mare aflux de imigranți și refugiați, a declarat șeful Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale ale Omului, Michael O’Flaherty, informează Reuters. ”În această parte a lumii, aceasta este cea mai gravă situație (pentru drepturile omului) pe care am văzut-o în cariera mea profesională,” a declarat O’Flaherty. ”Nu doar din cauza tiparelor abuzului de drepturi, ci și din cauza măsurii în care structurile pentru protecția drepturilor sunt amenințate,” a adăugat O’Flaherty. Acesta a precizat că face referire la dorința unor lideri europeni de a ”denigra rolul drepturilor și de a contesta instituțiile care le susțin, cum ar fi instanțele.”
  5. Președintele american, Donald Trump, a declarat că Barack Obama este în spatele unui val de proteste împotriva parlamentarilor republicani și scurgerilor de informații privind securitate națională, informează BBC. În interviul acordat Fox News, Trump a fost întrebat despre protestele cu care se confruntă unii politicieni republicani la reuniunile din întreaga țară. Acesta a declarat că sigur loialiști lui Obama au fost în spatele acelor proteste și a scurgerilor de informații de la Casa Albă.
  6. Cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie și-au exprimat panica și confuzia după ce Guvernul a introdus o serie de reglementări care permit Ministerului de Interne să îi deporteze pe cei care nu au o asigurare de sănătate globală, informează The Independent. Un raport publicat de către un avocat a arătat că Ministerul de Interne a dobândit noi competențe de expulzare a cetățenilor UE începând cu 1 februarie. Acesta avertizează că cetățenii UE care nu au ”drept de ședere” și care nu au o asigurare de sănătate globală ar putea fi expulzați. De altfel, raportul a provocat un val de panică în rândul cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie. Printre cei care își exprimă îngrijorarea se află mai mulți studenți europeni care studiază în Marea Britanie, precum și cetățeni britanici care nu lucrează și sunt expuși riscului de a fi scoși din țară în conformitate cu noile reglementări.
  7. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, și consilier de stat chinez, Yang Jiechi, au discutat asupra îmbunătățirii și menținerii unor ”relații economice reciproc avantajoase” între Statele Unite și China, a declarat Departamentul de Stat, informează Reuters. Tillerson și Yang, diplomatul Chinei, au afirmat importanța ”angajamentului la nivel înalt” dintre cele două țări în timpul întâlnirii lor de la Washington și au discutat despre programul nuclear al Coreei de Nord, a declarat Departamentul de Stat. Agenția de știri de stat a Chinei, Xinhua, l-a citat pe Yang spunând că China a fost dispusă să lucreze cu Washingtonul, pentru a spori schimburile comerciale și pentru a extinde comunicarea și coordonarea cu privire la aspectele regionale și globale, respectând în același timp interesele de bază ale celor două state. ”Acest lucru va contribui la promovarea susținută, constantă și sănătoasă a dezvoltării relațiilor dintre China și SUA, lucru de care va beneficia nu numai popoarele celor două state, ci și întreaga lume,” a declarat acesta.
  8. Rusia și China și-au exercitat dreptul de veto asupra unei rezoluții ONU care impune sancțiuni asupra Siriei în ceea ce privește presupusa folosire a armelor chimice, informează BBC. Este a șaptea oară de când Rusia a respins o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pentru a proteja guvernul sirian. Rezoluția a fost elaborată de către Statele Unite, Marea Britanie și Franța. Această rezoluție a interzis vânzarea de elicoptere în Siria și a condus la sancțiuni asupra a  11 comandanți sirieni și funcționari și a 10 grupuri în ceea ce privește atacurile chimice. Nouă membri ai Consiliului de Securitate au sprijinit rezoluția, în timp ce alți trei, China, Rusia și Bolivia, au votat împotrivă. De altfel, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că sancțiunile împotriva Siriei ar fi ”total nepotrivite,” spunând că ”ar submina încrederea” în  ceea ce privește discuțiile de pace. Ambasadorul Chinei la ONU, Liu Jieyi, a declarat că ”Ne opunem folosirii armelor chimice.” Cu toate acestea, ambasadorul a  declarat că este prea devreme să fie impuse sancțiuni din moment ce investigațiile sunt încă în desfășurare.
  9. Cel mai activ vulcan din Europa a erupt pentru prima dată în acest an, trimițând un turn de lavă strălucitoare în cer, informează BBC. Vulcanul Etna, aflat pe insula italiană Sicilia, a fost în mare parte latent în ultimii doi ani. Autoritățile nu au raportat nici un pericol pentru orașele din apropiere și nu a existat nici o perturbare a traficului aerian. Ultima erupție majoră a fost în anul 1992.
  10. O moschee folosită de către Anis Amri, atacatorul de la Târgul de Crăciun din Berlin, a fost închisă de către autoritățile germane pe fondul unor serii de raiduri ale poliției în cadrul unei operațiuni de identificare a islamiștilor radicali, informează The Guardian. Amri, care a efectuat atacul la 19 decembrie, în care 12 persoane au murit și alte 50 au fost rănite, a fost un vizitator regular al moscheii Fussilet 33, alături de alți islamiști despre care poliția crede că ar fi dispuși să efectueze alte atacuri teroriste. Membrii moscheii, majoritatea de origine turcă sau caucaziană, au fost radicalizați și recrutați din cadrul moscheii pentru a lupta pentru Statul Islamic în Siria. Mai mult de 460 ofițeri de poliție au realizat raiduri legate de activitățile organizate la moschee, unde sunt colectați bani în mod regulat pentru a finanța atacurile teroriste din Siria.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …