Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 28 august în lume – Guvernul Coreei de Nord a lansat două rachete balistice către Marea Japoniei, Liderii din Polonia au ales oferta Statelor Unite ale Americii de a construi o centrală nucleară, iar Liderii din Finlanda și Suedia au promis să se alăture NATO împreună
Sursă foto: Anadolu Agency

A fost 28 august în lume – Guvernul Coreei de Nord a lansat două rachete balistice către Marea Japoniei, Liderii din Polonia au ales oferta Statelor Unite ale Americii de a construi o centrală nucleară, iar Liderii din Finlanda și Suedia au promis să se alăture NATO împreună

Material realizat de Meda Dragomir

Guvernul Coreei de Nord a lansat două rachete balistice către Marea Japoniei, potrivit Al Jazeera. Conform declarațiilor din partea conducătorilor Statului Major și a publicațiilor mass-media din Coreea de Sud, două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate din Coreea de Nord către Marea Japoniei, supranumită și Marea de Est. “Statul Major a declarat că a detectat lansările din regiunea Tongchuan, în provincia Kangwon”, a precizat agenția de știri Yonhap vinerea aceasta. Conducatorii Statului Major au declarat într-un mesaj trimis agentiilor de presa că armata din Coreea de Sud “își menține o poziție de pregătire deplină în cooperare cu Statele Unite ale Americii” și că “de această dată, lansările de rachete balistice din partea Nordului reprezintă acte de provocare care subminează pacea și stabilitatea, nu numai în peninsula coreeana, cât și în comunitatea internațională”.  

 

Autoritățile din Belarus au catalogat 625 din reprezentanții opoziției drept ‘extremiști’, menționează Al Jazeera. Liderii din Belarus au adăugat 625 de persoane la o listă prin care le interzice să dețină funcții publice sau alte activități, din cauza presupuselor conexiuni cu “extremiști”. Ministerul afacerilor interne a publicat o versiune actualizată a acestei liste, pe care sunt trecute un total de  1,469 de persoane, printre care activiști ai opoziției, jurnaliști, oameni de afaceri și alte persoane care au luat parte la protestele antiguvernamentale din Belarus în 2020. Centrul Viasna pentru Drepturile Omului, al cărui fondator a primit Premiul Nobel pentru pace luna aceasta, a declarat că extinderea acestei liste de supraveghere face parte dintr-o amplă mișcare de represiune din partea președintelui Alexander Lukashenko, care este un susținător al lui Vladimir Putin și al războiului din Ucraina.      

 

Oficialii din New Delhi și-au acordat drepturi asupra moderării conținutului din social media, relatează Al Jazeera. Guvernul indian a anunțat vinerea aceasta schimbări în cadrul normelor pentru tehnologia informației care vor fi aplicate companiilor de social media, mișcare văzută ca o încercare de a ține în frâu/a controla marile firme de tehnologie. În conformitate cu regulile modificate, un comitet guvernamental se va forma cu scopul de a asculta plângerile utilizatorilor cu privire la deciziile de moderare a conținutului de către platformele de social media. Fundația pentru Libertatea Internetului, o organizație non-profit care promovează drepturile digitale, a declarat că acest comitet guvernamental este “în esență, un organism guvernamental de cenzură pentru social media, care-i va transforma pe birocrati în arbitrii ai libertății noastre de exprimare online”.     

 

Liderii din Polonia au ales oferta Statelor Unite ale Americii de a construi o centrală nucleară, informează Reuters. Prim Ministrul Mateusz Morawiecki a declarat vinerea aceasta că firma americană Westinghouse Electric Co va construi prima centrală nucleară din Polonia, astfel confirmând decizia mult așteptată care vizează reducerea emisiilor de carbon ale țării și eliminarea treptată a folosirii cărbunilor. “Parteneriatul Statelor Unite ale Americii în acest proiect este avantajos pentru noi toți: putem aborda criza climatica, putem consolida securitatea energetică europeană și, în același timp, putem aprofunda legăturile strategice dintre America și Polonia”, a precizat vicepreședintele Kamala Harris pe contul său oficial de Twitter. Pe fondul războiului purtat de Rusia în vecinătatea Poloniei, alegerea unei companii americane evidențiază importanța acordată de autoritățile de la Varșovia asupra unei relații strânse cu Washingtonul în timpul acestei crize de securitate.         

Liderii din Finlanda și Suedia au promis să se alăture NATO împreună, în frontul comun împotriva Turciei, conform Reuters. Prim-ministrii celor două state au declarat vinerea aceasta că Finlanda și Suedia vor adera la NATO în același timp, reprezentând un front comun în fața Turciei care a ridicat semne de întrebare cu privire la ambele aplicații. Cele două țări nordice au solicitat alăturarea în cadrul alianței în luna mai drept răspuns direct la invazia Rusiei din Ucraina, dar au fost blocați de obiecțiile din parte Turciei, care acuză cele două state de adăpostirea anumitor grupuri pe care aceasta le consideră teroriste. Prim Ministrul suedez, Ulf Kristersson, care a preluat funcția acum o săptămână, a declarat că se va întâlni cu președintele Erdogan în curand și că “este absolut legitim ca Turcia să primească confirmarea că Suedia face demersuri în privința a ceea ce s-a angajat să realizeze în cadrul acordului”.                

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 13 noiembrie în lume – Marine Le Pen a fost acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă iar Liderii principalelor partide din Germania au stabilit organizarea alegerilor federale anticipate pe 23 februarie 2025

Material realizat de Mihai Turcu. Curtea Supremă a Indiei a decis că demolările de proprietăți …