Home / Slideshow / A fost 27 septembrie – Administrația președintelui Joe Biden a declarat că va permite cetățenilor israelieni să călătorească în SUA fără viză, oficialii din Marea Britanie au aprobat producția de petrol în Marea Nordului, iar Ministrul de interne din Germania a declarat că se vor intensifica verificările la frontierele cu Polonia și Republica Cehă
Sursa foto: Kevin Lamarque/Reuters

A fost 27 septembrie – Administrația președintelui Joe Biden a declarat că va permite cetățenilor israelieni să călătorească în SUA fără viză, oficialii din Marea Britanie au aprobat producția de petrol în Marea Nordului, iar Ministrul de interne din Germania a declarat că se vor intensifica verificările la frontierele cu Polonia și Republica Cehă

Material realizat de  Cristina Popescu și Diana-Alexandra Dumitrescu

Autoritățile din Azerbaidjan l-au arestat pe fostul lider din Nagorno-Karabah, informează Reuters. Fostul șef al guvernului separatist din regiunea Nagorno-Karabah  între noiembrie 2022 și februarie 2023, Ruben Vardanyan, a fost arestat în timp ce încerca să evadeze în Armenia, în urma exodului care a declanșat o adevărată criză umanitară, după ce Azerbaidjanul a preluat controlul asupra regiunii săptămâna trecută. Conform serviciului de frontieră azer, fostul lider a fost dus în capitala Baku și predat altor agenții de stat. Deși Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca fiind parte din Azerbaidjan, acesta este populat în mare parte de etnici armeni. Până la momentul actual, autoritățile azere au afirmat că peste 50.000 de persoane au părăsit regiunea, dintr-un total al populației etnice armene estimat la 120.000 de oameni. Totodată, oficialii de la Baku au respins acuzațiile venite din partea armenilor cu privire la epurarea etnică. 

Președintele din Costa Rica a anunțat că plănuiește declararea stării de urgență, în contextul „crizei migrației”, relatează Deutsche Welle. Președintele statului, Rodrigo Chaves Robles, le-a ordonat autorităților să „ia o poziție fermă față de oricine consideră bunătatea statului drept slăbiciune”, în contextul revoltelor recente ale migranților. Autoritățile din Costa Rica intenționează să declare stare de urgență din cauza unui val crescut de migranți care se află în drum spre Statele Unite. Totodată, comisarul german pentru drepturile omului, Luise Amtsberg, și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la situația din America Centrală în urma unei călătorii în regiune, afirmând faptul că „suntem foarte clar într-un punct de cotitură”. Din luna ianuarie a acestui an, peste 386.000 de migranți au trecut granița din Panama în Costa Rica, iar Chaves urmează să viziteze Panama în octombrie pentru a discuta despre această problemă.

Ambasadorul Franței din Niger a revenit la Paris, după ce a fost expulzat de către junta aflată la putere, informează France 24.  Sylvain Itté, care  a ocupat postul de ambasador în Niger timp de un an, a aterizat la Paris, conform Ministerului Afacerilor Externe din Franța. Plecarea sa a fost urmarea unei serii de tensiuni între oficialii de la Paris și cei veniți la putere în Niger, în urma loviturii de stat din luna iulie, care a deteriorat semnificativ relațiile dintre Franța și fosta sa colonie. Militarii din Niger au cerut plecarea lui Itté în luna august, când i-au revocat imunitatea diplomatică și viza. În ceea ce privește poziția Franței referitoare la regimul instituit în Niger, președintele Emmanuel Macron a declarat duminică, într-un interviu, că trupele franceze se vor retrage din Niger în „lunile și săptămânile următoare”, urmând ca o retragere completă să aibă loc „până la sfârșitul anului”. Franța are, la momentul actual, aproximativ 1.500 de soldați în fosta sa colonie din Africa de Vest, ca parte a unei desfășurări antijihadiste în regiunea Sahel.

Oficialii din Marea Britanie au aprobat producția de petrol în Marea Nordului, stârnind nemulțumire în rândul grupurilor verzi, notează France 24. Oficialii britanici au autorizat producția de petrol și gaze în cel mai mare zăcământ nedezvoltat al său, pentru a-și consolida securitatea energetică. Decizia a venit la o săptămână după ce guvernul și-a minimalizat obiectivele net zero, determinând condamnări suplimentare din partea ecologiștilor. Producătorul norvegian de petrol și gaze, Equinor, și Ithaca Energy, o subsidiară a grupului israelian Delek, urmează să investească împreună 3,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea zăcământului Rosebank din Marea Nordului, în largul coastei Scoției. Autoritatea de tranziție la Marea Nordului, un organism de reglementare a petrolului și gazelor din Regatul Unit, a declarat că a „oferit acordul de dezvoltare și producție pentru zăcământul Rosebank, la nord-vest de Shetland”.

Ministrul de interne din Germania a declarat că se vor intensifica verificările la frontierele cu Polonia și Republica Cehă, conform Reuters. Într-un interviu acordat radiodifuzorului Deutschlandfunk, ministrul de interne, Nancy Faeser, membru al Partidului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz (SPD), a declarat că Germania va institui controale staționare la granițele cu Polonia și Republica Cehă, pentru a ajuta la combaterea traficului de persoane. Cu toate acestea, Faeser nu a specificat când vor fi implementate noile măsuri. Îngrijorările legate de migrație au ajutat la plasarea partidului conservator, Alternativa pentru Germania (AfD), pe locul al doilea în sondajele naționale și pe primul loc în estul țării, înaintea alegerilor care vor avea loc pe 8 octombrie în Hesse și Bavaria.

Oficialii din Statele Unite ale Americii au anunțat că soldatul care a fugit în Coreea de Nord a fost eliberat, relatează AP News. Soldatul american, Travis King, care a fugit în Coreea de Nord în urmă cu 2 luni, a fost predat Statelor Unite în China. Acesta făcea parte dintr-un echipaj militar staționat pe teritoriul Coreei de Sud. Înainte de a trece granița, King s-a aflat în arest timp de două luni în Coreea de Sud, din cauza unui scandal într-un bar și a unei altercații cu poliția. Acesta urma să fie sancționat disciplinar și în SUA. Agenția Centrală de Presă din Coreea de Nord a susținut că autoritățile de la Phenian au finalizat anchetarea lui King. De asemenea, aceștia au mai declarat că soldatul a recunoscut fapta sa, iar motivul pentru care a traversat granița în mod ilegal ar fi cauzat de „sentimentele negative provocate de tratamentul inuman și discriminarea rasială îndurate în cadrul armatei Statelor Unite ale Americii”. Travis King a fost primul soldat american reținut de autoritățile din Phenian în ultimii 5 ani. 

Un incendiu puternic a izbucnit la o nuntă din Irak, soldându-se cu peste 100 de decese și 150 de răniți, informează BBC. Sute de persoane participau la o nuntă organizată într-o sală de evenimente din Qaraqosh, localitate din provincia Nineveh. În timpul valsului mirilor tavanul a luat foc, iar bucăți din acesta au început să cadă pe ringul de dans. Incendiul ar fi izbucnit în urma aprinderii mai multor artificii. Direcția de Apărare Civilă din Irak a declarat că „incendiul a provocat prăbușirea mai multor părți din tavan din cauza folosirii unor materiale de construcție foarte inflamabile și ieftine care se prăbușesc rapid”. Președintele Iraqului a postat pe platforma X un anunț în care menționa că a informat autoritățile să „mobilizeze toate eforturile pentru a ameliora situația celor afectați de incendiu”. Au fost declarate 3 zile de doliu național. Numărul victimelor este încă incert, iar guvernatorul local a declarat că acesta ar putea să crească în următoarele zile. 

Administrația președintelui Joe Biden a declarat că va permite cetățenilor israelieni să călătorească în SUA fără viză, conform Al Jazeera. Oficialii de la Washington au afirmat că Israelul va fi inclus în programul Visa Waiver. Cetățenii israelieni vor putea călători în SUA fără viză, începând cu data de 30 noiembrie. Această decizie a fost luată în ciuda faptului că statul israelian a fost criticat pentru tratamentul față de călătorii palestinieni și arabo-americani. În ultimii ani mai mulți cetățeni americani, de origine arabă au fost expulzați din Israel. În declarația de miercuri, administrația Biden a afirmat că „Israel a actualizat condițiile de intrare în țară pentru a îndeplini cerința programului Visa Waiver de a se oferi privilegii reciproce tuturor cetățenilor SUA indiferent de țara de proveniență, rasa sau etnia acestora”. 

Fostul Prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan a fost mutat într-un alt penitenciar, informează Al Jazeera. Imran Khan a fost mutat într-un penitenciar din apropierea Islamabadului, în urma prelungirii perioadei de custodie cu încă două săptămâni. Acesta este judecat pentru dezvăluirea unor informații considerate secrete de stat. Aceste informații demonstrau că SUA a orchestrat înlăturarea fostului prim-ministru de la putere. Atât oficialii de la Washington, cât și autoritățile de la Islamabad au negat veridicitatea acestor informații. Avocații lui Khan au cerut Curții Supreme din Islamabad ca politicianul să fie transferat din penitenciarul din Attock, unde nu avea acces la condiții de trai acceptabile. Curtea Supremă a decis ca acesta să fie transferat la penitenciarul Andiala și să primească condiții de trai adecvate pentru un fost lider politic.

Liderul Partidului Popular, Alberto Nunez Feijoo, nu a obținut destule voturi pentru a deveni prim-ministrul Spaniei, relatează Deutsche Welle. Liderul politic nu a reușit să obțină încă 176 de voturi necesare pentru preluarea funcției de prim-ministru, în urma votului deputaților. În cadrul alegerilor generale din iulie 2023, partidul lui Feijoo a câștigat majoritatea locurilor din Parlament. Acesta nu a reușit să formeze o coaliție pentru a forma un Guvern, deoarece refuză să ofere concesii partidelor separatiste. Un al doilea tur de vot se va desfășura vineri, însă șansele ca acesta să fie ales sunt minime. Dacă nu se va ajunge la un consens între deputați privind alegerea liderului Guvernului, actualul prim-ministru Pedro Sanchez își va continua mandatul, iar dacă până la data de 27 noiembrie nu se formează un Guvern, Parlamentul va fi dizolvat și o nouă rundă de alegeri va fi organizată în ianuarie.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …