Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 27 octombrie în lume – Liderii europeni au cerut Serbiei recunoașterea ,,de facto” a provinciei Kosovo, Parlamentul Africii de Sud a aprobat Amendamentul Bela al Legii Educației de bază și Sultanii din Malaezia au ales un nou rege.
Sursă foto: REUTERS/Ahim Rani

A fost 27 octombrie în lume – Liderii europeni au cerut Serbiei recunoașterea ,,de facto” a provinciei Kosovo, Parlamentul Africii de Sud a aprobat Amendamentul Bela al Legii Educației de bază și Sultanii din Malaezia au ales un nou rege.

Material realizat de Alexandra Filip și Mihai Turcu.

Deputatul democrat, pe nume Dean Phillips, a lansat o provocare primară împotriva președintelui Joe Biden, relatează The Guardian. Dean Phillips, un politician fără popularitate, din Minnesota, a lansat o campanie împotriva președintelui Joe Biden. După decizia sa, acesta și-a lăsat mulți dintre susținători și colegi confuzi, dacă nu chiar de-a dreptul supărați. În urma unor săptămâni de speculații și de jocuri politice secrete, Phillips a anunțat public într-un interviu oferit celor de la CBS că va candida. Phillips a depus actele și a postat o explicație lungă, referitoare la candidatura sa pentru președinție, pe platforma X,  afirmând că această campanie se va concentra pe economie, pe siguranță și pe schimbarea generațiilor. Phillips a folosit A susținut sloganul ’Make America Affordable Again’, fiind o aluzie la mottoul fostului președinte Donald Trump, ‘Make America Great Again’. Phillips nu a sugerat încă diferențele politice dintre el și Biden. În schimb, acesta a atras atenția asupra vârstei lui Biden, spunând că posibilitatea de a conduce ar trebui să-i fie oferită unei generații mai tinere.

Liderii europeni au cerut Serbiei recunoașterea ,,de facto” a provinciei Kosovo, relatează Reuters. Liderii Franței, Germaniei și Italiei au cerut Serbiei să ,,asigure recunoașterea de facto” a provinciei Kosovo, ce și-a declarat independența în anul 2008, dar pe care Belgradul a continuat să o considere ca fiind parte din propriul teritoriu. Printr-o declarație făcută la o zi după ce au purtat discuții cu ambele părți, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Giorgia Meloni au afirmat că este timpul ca vecinii balcanici să-și respecte angajamentele stabilite în trecut. Mișcarea lor a survenit apariției îngrijorărilor din ce în ce mai puternice de pe scena internațională. Aceste temeri vizează faptul că s-ar putea reveni la un conflict deschis, după seria de incidente violente din ultimele luni. Macron, Scholz și Meloni au repetat premierului din Kosovo, Albin Kurti, cererea de a înființa o asociație a municipalităților cu majoritate sârbă din nord, care ar oferi sârbilor locali un grad de autoguvernare.

Un fost soldat columbian a fost condamnat pentru rolul jucat în asasinarea președintelui haitian, Jovenel Moise, conform Reuters. Fostul colonel al armatei columbiene, German Rivera, a fost condamnat la închisoare pe viață de către un tribunal american, pentru rolul pe care l-a jucat în complotul împotriva președintelui haitian, Jovenel Moise, al cărui asasinat din anul 2021 a destabilizat profund țara. Rivera a fost cel de-al doilea inculpat, care și-a mărturisit vina în ceea ce privește acuzațiile de implicare în complotul pentru uciderea lui Moise. Președintele a fost împușcat mortal în dormitorul său, atunci când un grup de bărbați înarmați au intrat în casa familiei sale. Potrivit unui document semnat de acesta, Rivera, cunoscut sub numele de colonelul Mike, a făcut parte din grupul care s-a îndreptat spre reședința lui Moise de pe dealul Port-au-Prince în noaptea crimei. Rivera a declarat, de asemenea, că a transmis informații conspiratorilor în legătură cu transformarea planului inițial de răpire a președintelui în unul plan de asasinare.

Sultanii din Malaezia au ales un nou rege într-o monarhie rotațională unică, relatează Al Jazzara. Sultanii au anunțat că următorul și, totodată, cel de-al 17-lea rege al Malaeziei va fi sultanul Ibrahim Sultan Iskandar din statul sudic Johor. Sultanul Ibrahim a fost ales de cei nouă sultani ai țării la o sesiune a Conferinței Conducătorilor și va fi instalat pe data de 31 ianuarie anul viitor. Sultanul Ibrahim, despre care se spune că are o pasiune pentru mașini și motociclete rapide și are interese extinse de afaceri și este. Totodată, acesta este cunoscut deoarece realizează o călătorie anuală în jurul orașului Johor, pentru a întâlni oamenii statului. Bărbatul în vârstă de 64 de ani este căsătorit, are șase copii, este instruit să piloteze avioane și elicoptere, are ,,spiritul unui soldat, excelează în activități maritime și alte sporturi extreme”, potrivit site-ului web al familiei regale. Tatăl sultanului Ibrahim a fost al optulea rege al țării. 

Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea armistițiului umanitar din Gaza, conform Al Jazzara. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unei rezoluții, care solicită un armistițiu umanitar imediat între Israel și gruparea Hamas. Organismul format din 193 de membri a adoptat rezoluția, ce a fost elaborată de un grup de 22 de țări arabe, cu o marjă de 120 la 14, 45 de țări abținându-se. Reprezentanții Statelor Unite și ai Israelul au votat împotrivă. Rezoluția nu este obligatorie, însă sugerează care este opinia globală cu privire la evoluția conflictului. Rezoluția adoptată solicită un ,,armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut, care să conducă la încetarea ostilităților” și ,,respinge ferm orice încercare de transfer forțat al populației civile palestiniene”. Totodată, accentuează necesitatea evitării unei escaladări a luptelor și solicită creșterea ajutorului umanitar pentru Gaza.

În apropierea graniței dintre Serbia și Ungaria, o confruntare armată a rezultat în moartea a trei persoane , relatează Euronews. Incidentul a avut loc în apropierea satului Horgos, lângă niște depozite agricole abandonate, iar o echipă de poliție a fost trimisă la fața locului. Până în prezent, poliția nu a emis o declarație oficială cu privire la incident. Violențele și conflictele armate au devenit din ce în ce mai obișnuite în această zonă de la granița dintre Serbia și Ungaria, pe ruta terestră balcanică a migrației către Europa de Vest. Mii de migranți au campat în zonă, încercând să treacă granița cu ajutorul traficanților de persoane, în ciuda gardului de sârmă ridicat de Ungaria pentru a descuraja imigrația.

Grupul paramilitar din Sudan, cunoscut sub numele de Forțele de Sprijin Rapid (RSF) a afirmat că a preluat controlul asupra orașului Nyala, al doilea ca mărime după capitala Khartoum, informează The Guardian. Conflictul din regiune durează de șase luni. RSF a susținut că au preluat controlul asupra sediului principal al armatei din oraș și au confiscat echipamentele militare. Cu toate acestea, nu a fost posibilă verificarea imediată a acestor afirmații din cauza unei întreruperi a rețelei. Evenimentul a avut loc în timpul programării de reluare a negocierilor între cele două părți la Jeddah. RSF, cu baza sa de putere în regiunea Darfur, a fost acuzat de masacre etnice și de alimentare a tensiunilor în regiune. Acest grup paramilitar a preluat și controlul asupra altor orașe din regiune, cum ar fi Zalingei și El Daein, în timp ce luptele continuă pentru controlul capitalei Darfur de Nord, El Fasher. Confruntările au dus la strămutarea a peste 670.000 de locuitori din Darfurul de Sud.

Parlamentul Africii de Sud a aprobat Amendamentul Bela al Legii Educației de bază, o modificare care ar putea duce la condamnarea cu închisoarea pentru părinții ai căror copii sunt absenți sau nu sunt înscriși în sistemul de învățământ, publică BBC news. Acesta este cel mai mare pas în reforma educației sud-africane din 1994, de la sfârșitul apartheidului. Proiectul de lege Bela a introdus, de asemenea, o interdicție asupra pedepselor corporale în toate școlile. Partidul Congresul Național African (ANC), aflat la guvernare, a susținut că proiectul va adresa problemele istorice și actuale ale sistemului educațional. Cu toate acestea, Alianța Democrată, principalul partid de opoziție, s-a opus vehement, acuzând statul de prea mult control asupra școlilor. ANC a obținut sprijinul majorității parlamentare, dar controversa persistă, iar o amenințare cu Curtea Constituțională a fost lansată de Alianța Democratică.

Un raport al unei comisii independente de anchetă privind abuzul sexual asupra copiilor în Biserica Catolică din Spania sugerează că peste 200.000 de minori ar fi putut fi abuzați sexual de către clerici, relatează Euronews. Acest raport s-a bazat pe estimări obținute printr-un sondaj la care au luat parte peste 8.000 de persoane, sugerând că 0,6% din populația adultă a Spaniei ar fi putut fi agresată sexual de către clerici când erau minori. De asemenea, un număr mai mic (0,53%) a relatat că au fost agresați sexual de către persoane civile care lucrau în instituții religioase în timp ce erau minori. Raportul a criticat răspunsul insuficient al Bisericii Catolice la aceste cazuri și propune măsuri precum crearea unui fond de despăgubiri pentru victime. Biserica a fost sub presiune pentru investigarea abuzurilor sexuale, iar acum se confruntă cu acest raport care dezvăluie amploarea problemei.

Statele Unite ale Americii au efectuat atacuri aeriene în estul Siriei, vizând două depozite de arme și muniții folosite de Gărzile Revoluționare din Iran, declară BBC News. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că aceste lovituri au fost efectuate ca răspuns la atacurile recente asupra bazelor americane din Irak și Siria de către grupurile de miliție susținute de Iran. Nu s-au raportat imediat victime, iar Iranul nu a emis încă un comentariu. Aceste lovituri nu sunt legate de conflictul dintre Israel și Hamas, ci sunt văzute ca măsuri de autoapărare ale SUA împotriva atacurilor milițiilor susținute de Iran. Există îngrijorări că situația ar putea escalada într-un conflict regional mai amplu. Președintele Biden a avertizat Iranul să nu vizeze personalul american, iar Iranul a amenințat cu un posibil răspuns dacă violența în regiune continuă. Autoritățile din SUA au făcut eforturi să sublinieze că aceste lovituri nu au legătură cu conflictul din Gaza și că sunt separate de acțiunile Israelului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …