Home / 2025 / A fost 27 martie în lume- Un tribunal din Bosnia și Herțegovina a emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că dorința Statelor Unite ale Americii de a controla Groenlanda are rădăcini istorice, Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un plan de a trimite „forțe de reasigurare” în Ucraina
Sursa foto: Deutsche Welle

A fost 27 martie în lume- Un tribunal din Bosnia și Herțegovina a emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că dorința Statelor Unite ale Americii de a controla Groenlanda are rădăcini istorice, Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un plan de a trimite „forțe de reasigurare” în Ucraina

Material realizat de Mircea Macovei

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Marco Rubio, a declarat că administrația Trump a revocat aproximativ 300 de vize ale persoanelor suspectate de implicare în protestele pro-palestiniene, conform Deutsche Welle. În cadrul unei vizite oficiale în Guyana, Marco Rubio a făcut mai multe declarații cu privire la această problemă, punctând că „O facem în fiecare zi. De fiecare dată când găsesc vreunul dintre acești nebuni, îi iau viza”. Comentariul său a avut loc pe fondul unui număr de arestări și tentative de deportare prin care administrația Trump îi pedepsește pe cei considerați a fi implicați în activități anti-americane. Guvernul Statelor Unite ale Americii a argumentat că aceste persoane nu beneficiază de dreptul la liberă exprimare garantat de Constituție deoarece sunt cetățeni non-americani implicați în cazuri de deportare. Foarte puțini dintre cei reținuți sunt acuzați în mod formal de vreo crimă.

Un tribunal din Bosnia și Herțegovina a emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, titrează Deutsche Welle. Această acțiune a avut loc după ce Milorad Dodik a sfidat ordinul judecătoresc emis în urmă cu o săptămână și a părăsit țara. Prin intermediul unei declarații, instanța a motivat decizia, punctând că liderul entității sârbești „s-ar putea afla în străinătate în orice moment”, și că din acest moment problema este în mâinile Interpolului. Milorad Dodik a fost acuzat de atacarea ordinii constituționale create în urma Acordului de la Dayton din 1995, care a pus capăt Războiului Bosniac, și a fost condamnat în urmă cu o lună la un an de închisoare și la șase ani interdicție în funcții publice.

 

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost ținut pentru scurt timp sub observație în spital, relatează Reuters. Acesta a experimentat câteva efecte secundare ale tratamentului pentru cancer care îi este administrat. Un purtător de cuvânt al monarhului a declarat că din motive de precauție angajamentele sale imediate vor fi reprogramate și că regele și-a exprimat „cele mai profunde scuze” pentru cei afectați de aceste reprogramări. Charles al III-lea a fost diagnosticat în luna februarie 2024 cu o formă nespecificată de cancer în urma testelor efectuate după întreprinderea unei proceduri medicale, iar de atunci se află sub tratament.

 

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că dorința Statelor Unite ale Americii de a controla Groenlanda are rădăcini istorice, informează Politico. Într-un discurs purtat la un forum din Murmansk, Vladimir Putin a notat că Statele Unite ale Americii au avut sub considerare planuri de a controla Groenlanda încă din secolul al 19-lea și că s-a oferit să cumpere teritoriul de la Danemarca după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a mai punctat că americanii „vor continua să-și avanseze în mod sistematic interesele geostrategice, militar-politice și economice în Arctica”, motiv pentru care Federația Rusă „va urmări îndeaproape evoluțiile și va organiza un răspuns adecvat prin creșterea capacității sale militare și modernizarea infrastructurii militare”. Chiar și cu acest angajament, președintele Putin a subliniat însă că ține ușa deschisă pentru o eventuală cooperare internațională regională mai largă.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un plan de a trimite „forțe de reasigurare” în Ucraina, notează Euronews. În cadrul unei conferințe de presă purtate în urma summitului de la Paris pentru Ucraina, Emmanuel Macron a specificat că în eventualitatea unui acord de pace cu Federația Rusă, „câteva din țările europene” ar urma să dispună „forțe de reasigurare” în „anumite locații strategice” de pe teritoriul Ucrainei pentru a „descuraja o potențială agresiune a Rusiei”. Această propunere urmează să fie analizată în săptămânile care urmează pentru a determina detaliile exacte. Președintele a subliniat însă și faptul că decizia „nu este unanimă”, dar că nu este nevoie de acest lucru pentru a o implementa. Prim-ministrul Italiei, Georgia Meloni, a anunțat că țara sa nu va lua parte la acest plan, în timp ce omologul său din Polonia, Donald Tusk, a precizat în urmă cu o lună că „nu plănuim să trimitem soldați polonezi către teritoriul Ucrainei”.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Barierele invizibile către pacea ucraineană

Material realizat de Radu Mocanu Introducere    Ucraina și Rusia sunt două state aflate la …