Material realizat de Lara Popescu.
Puterile vest-europene au îndemnat Iranul să semneze un acord nuclear similar cu cel din 2015, avertizând că aceasta este cea mai bună ofertă posibilă, conform Euronews. Șeful poliției externe a Uniunii Europene, care a prezidat discuțiile de la Viena, a comunicat printr-o postare pe Twitter că „acum este momentul să decidem dacă vrem să salvăm acordul nuclear iranian.” Negocierile s-au oprit de luni de zile, ambele părți acuzându-se reciproc pentru impas. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că revenirea la respectarea deplină a acordului „este încă realizabilă, dar, pentru aceasta, este nevoie de un răspuns pozitiv din partea Iranului, cât mai curând posibil.” Aceste remarci ale liderilor europeni reflectă îngrijorarea în creștere legată de faptul că timpul pentru a salva acordul se scurge.
Liderul Suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a avertizat că este pregătit să folosească arme nucleare în potențialele conflicte militare cu Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud, informează Euronews. Liderul nord-coreean a dat vina pe rivalii Phenianului pentru ceea ce consideră că „împinge peninsula Coreeană la un pas de război.” Kim Jong-Un a declarat că „forțele noastre armate sunt complet pregătite să răspundă oricărei crize, iar forțele de descurajare a războiului nuclear ale țării noastre sunt de asemenea, pregătite să-și mobilizeze puterea absolută în mod eficient, exact și rapid, în conformitate cu misiunea acestora”. În ciuda faptului că liderul Coreei de Nord și-a amenințat din ce în ce mai mult rivalii cu arme nucleare, este puțin probabil ca el să le folosească pentru prima oară împotriva militarilor superiori ai SUA și ai aliaților săi, consideră observatorii.
Aproape un milion de oameni dintr-o suburbie a orașului Wuhan, unde virusul COVID-19 a fost înregistrat pentru prima dată, au fost plasați sub izolare, conform BBC. Locuitorii din districtul Jiangxia au fost obligați să rămână în casele lor timp de trei zile după ce au fost detectate patru cazuri asimptomatice de coronavirus. China urmează o strategie „zero Covid” care include testarea în masă și reguli stricte de izolare. Acest lucru a dus la mult mai puține decese decât în multe alte țări. Cu toate acestea, strategia se confruntă cu o opoziție tot mai mare, deoarece oamenii și întreprinderile continuă să se confrunte cu presiunea restricțiilor. În Wuhan, un oraș de 12 milioane de oameni, testarea regulată a dus la descoperirea a două cazuri asimptomatice în urmă cu două zile.
Consilierul pe probleme de securitate națională al Regatului Unit, Stephen Lovegrove, a avertizat cu privire la riscul tot mai mare de confruntare nucleară cu Rusia și China, relatează Al Jazeera. Această avertizare vine pe fondul unei căderi a canalelor de comunicare care au ajutat la menținerea păcii în timpul Războiului Rece. Vorbind în Washington, DC, Lovegrove a spus că lipsa de dialog are loc într-un moment în care nu există doar o „gamă mai largă” de riscuri strategice, ci și mai multe „căi de escaladare” ca urmare a progreselor în știință și tehnologie, proliferarea armelor, și creșterea rivalității în domenii precum spațiul. Comparând situația din timpul Războiului Rece cu cea de acum, Lovegrove a declarat că „cele două blocuri monolitice din URSS (Uniunea Sovietică) și NATO au reușit să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei lor care este astăzi absentă.”
Sute de protestatari au încălcat o zonă de înaltă securitate din Bagdad și au pătruns în clădirea parlamentului irakian, informează BBC. Susținătorii clericului Muqtada al-Sadr se opun nominalizării unui candidat rival pentru funcția de prim-ministru. Alianța politică a lui Sadr a câștigat cele mai multe locuri în alegerile generale din octombrie anul trecut, dar în acest moment nu se află la putere din cauza impasului politic din urma votului. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva protestatarilor. Grupul a pătruns în bine păzita „zonă verde” a Bagdadului care găzduiește o serie dintre cele mai importante clădiri ale capitalei, inclusiv ambasade. O sursă a declarat agenției de știri AFP că forțele de securitate păreau inițial să fi oprit intrușii, dar apoi aceștia „au luat cu asalt Parlamentul.”