Material realizat de Nicoleta Dumitru și Mircea Macovei
Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, a rugat membrii grupării să depună armele și să dizolve organizația, informează Euronews. Declarația sa a fost citită de reprezentanții Partidului Egalității Populare și Democrației (DEM), recunoscut drept pro-kurd, din moment ce Abdullah Öcalan a rămas încarcerat. În scrierea sa, liderul PKK a subliniat că mișcarea „și-a completat ciclul de viață la fel ca și omologii săi și necesită disoluție”. Acesta a mai punctat că „De-a lungul istoriei de peste 1000 de ani, turcii și kurzii au considerat întotdeauna necesar să rămână într-o alianță, cu un aspect predominant voluntar, astfel încât să-și mențină existența și să supraviețuiască împotriva puterilor hegemonice”, iar că în climatul creat de forțele politice actuale a devenit necesară chemarea la „depunerea armelor și asumarea responsabilității istorice”. Abdullah Öcalan a fondat PKK în anul 1978 și a condus o insurgență în sud-estul Turciei încă din anul 1984. Acesta a fost condamnat de trădare și închis în 1999.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns în India pentru a discuta întărirea parteneriatului dintre cele două entități, titrează Deutsche Welle. Aceasta a fost însoțită de toți cei 26 de comisari, în vederea urgentării unui acord de liber schimb menit să îmbunătățească relațiile economice și diplomatice dintre Uniunea Europeană și India. Într-un interviu oferit unei publicații locale, Ursula von der Leyen a declarat că „În această eră a multiplicării conflictelor și a competiției geostrategice intense, Europa dorește să-și întărească parteneriatul cu India, unul dintre cei mai de încredere prieteni ai săi”. Președintele Comisiei Europene s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, și urmează să discute și cu prim-ministrul Narendra Modi.
Partidele de centru din Austria au format o coaliție guvernamentală, notează Deutsche Welle. La cinci luni după terminarea alegerilor, Partidul Poporului (ÖVP), Partidul Social Democrat (SPÖ) și NEOS au încheiat negocierile și au consemnat noua coaliție de guvernare. Liderul ÖVP, Christian Stocke, a declarat că „În spatele nostru se află poate cele mai dificile negocieri de coaliție din istoria țării noastre”. Alături de acesta la declarații s-au aflat omologii săi din partea SPÖ, Andreas Babler, respectiv NEOS, Beate Meinl-Reisinger. Cei trei s-au declarat „fericiți și mândri” să poată prezenta programul guvernului lor, adăugând că „compromisul este o mareață virtute austriacă”. Aceasta va fi prima coaliție tripartită din 1940 încoace și lasă pe dinafară Partidul Libertății (FPÖ), câștigătorul scrutinului, dar care nu a reușit să formeze o alianță guvernamentală.
Oficialii Israelului au anunțat că vor trimite negociatori la Cairo în vederea extinderii primei faze a încetării focului, conform Reuters. Ministrul de Externe, Gideon Saar, a declarat în fața reporterilor că o delegație va călători către Egipt pentru a vedea dacă există puncte comune pentre negocierea unei extinderi a armistițiului. „Am spus că suntem pregătiți să realizăm o prelungire a cadrului necesar în schimbul eliberării mai multor ostatici. Dacă este posibil, vom face asta”, a subliniat ministrul. Acest anunț a avut loc după ce Hamas a predat trupurile a patru ostatici, ultimul schimb prevăzut de termenii primei faze a armistițiului început pe 19 ianuarie.
Influencerii Andrew și Tristan Tate, acuzați de trafic de persoane în România, au ajuns în Statele Unite ale Americii, relatează Associated Press. Aceștia au aterizat în Fort Lauderdale, Florida, după ce procurorii agenției împotriva crimei organizate (DIICOT) au aprobat schimbarea restricțiilor de călătorie. Procesele intentate celor doi rămân deschise, iar frații Tate păstrează obligația de a se prezenta în fața instanței în momentul în care vor fi chemați. Plecarea aceasta a avut loc în contextul declarației Ministrului de Externe al României, Emil Hurezeanu, confrom căreia un oficial al administrației Trump și-a exprimat interesul în legătură cu procesul celor doi în timpul Conferinței de Securitate de la München. Ministrul a insistat apoi că nu a fost aplicată vreo presiune pentru ridicarea restricțiilor. Frații Tate au fost susținători vocali ai președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.
Republica Sârbă a Bosniei intenționează să interzică operarea poliției și a sistemului judiciar de stat pe teritoriul său, potrivit Reuters. Asta se intampla după ce, liderul său, Milorad Dodik, a fost condamnat la șase ani de interdicție politică și un an de închisoare pentru sfidarea unui emisar internațional pentru pace. Dodik a respins sentința și a ordonat blocarea autorităților de stat, măsură ce urmează să fie aprobată de parlament. Situația amenință stabilitatea Bosniei, iar Kremlinul a condamnat decizia, sugerând că va destabiliza regiunea.
Criza politică din Irlanda escaladează după ce guvernul lui Micheál Martin a oferit privilegii unui grup de independenți pro-guvernamentali, permițându-le să aibă drepturi egale cu opoziția, relateaza Politico. Opoziția, condusă de Sinn Féin, consideră acest aranjament nedrept și amenință să blocheze parlamentul. După săptămâni de negocieri, guvernul a impus noi reguli care favorizează independenții, iar opoziția a ripostat suspendând „pairing”-ul, o practică ce poate complica voturile guvernului.
Fostul premier polonez, Mateusz Morawiecki, a fost inculpat pentru abuz de putere, fiind acuzat că a încercat să organizeze alegeri prezidențiale prin vot poștal în timpul pandemiei, fără autorizație legală, potrivit Politico. Decizia sa a costat statul 70 milioane de zloți (17 milioane de euro), iar alegerile au avut loc ulterior în format fizic. Morawiecki, acum lider adjunct al opoziției, și-a ridicat imunitatea și neagă acuzațiile, susținând că a acționat în interesul Poloniei și că nu ar schimba nimic. Dacă va fi condamnat, riscă până la trei ani de închisoare.
Actorul american, Gene Hackman și soția sa, Betsy Arakawa, au fost găsiți morți în locuința lor din New Mexico, alături de unul dintre câinii lor relateaza CNN. Autoritățile nu suspectează o crimă, dar nu exclud complet această posibilitate. Cauza decesului nu a fost confirmată, iar circumstanțele sunt considerate suficient de suspecte pentru o investigație amănunțită. Corpurile au fost descoperite de un îngrijitor, iar autopsia și testele toxicologice vor fi esențiale pentru stabilirea cauzelor morții. Nu au fost semne de luptă sau jaf, iar ancheta este în desfășurare.
Rose Girone, cea mai vârstnică supraviețuitoare cunoscută a Holocaustului, a murit la vârsta de 113 ani, conform CNN. Născută în 1912 în Polonia, s-a mutat în Germania, unde soțul ei a fost deportat la Buchenwald. Cu ajutorul unei vize pentru China, familia a reușit să scape, dar a trăit în condiții grele într-un ghetou din Shanghai, sub ocupație japoneză. După război, s-a mutat în SUA, unde a devenit instructor de tricotat și a deschis un magazin. Credea că din orice tragedie poate ieși ceva bun și s-a considerat mereu o persoană puternică.