Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 27 decembrie în lume – Fostul președinte al Comisiei Europene a murit la vârsta de 98 de ani, iar Compania Apple a câștigat o licitație la curtea de apel din SUA
Sursă foto: El Confidencial

A fost 27 decembrie în lume – Fostul președinte al Comisiei Europene a murit la vârsta de 98 de ani, iar Compania Apple a câștigat o licitație la curtea de apel din SUA

Material realizat de Anastasia Dumitrela Tabacaru

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, a murit la vârsta de 98 de ani, relatează BBC News. Fiica fostului președinte al Comisiei Europene a declarat moartea tatălui său, Jacques Delors, care a avut loc în casa acestuia din Paris, în timpul somnului. Delors a adus un considerabil aport în cadrul Uniunii Europene pe timpul celor trei mandate de președinte. Acesta a contribuit la crearea pieței unice care să permită libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor în cadrul blocului. Mai mult, în timpul serviciului din 1985 și 1995, a pus bazele monedei europene, respective euro. Pe parcursul mandatelor sale, Jacques Delors s-a remarcat prin crearea acordului Schengen pentru călătorii și a programului Erasmus+ pentru schimburi de studenți.

Un grup de oficiali americani a participat la o întâlnire cu președintele Mexicului pentru a discuta metodele de reducere a migrației ilegale a cetățenilor mexicani către Statele Unite ale Americii, informează BBC News.  Secretarul de stat, Antony Blinken, a condus delegația SUA la summitul cu președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador pentru a găsi soluții cu privire la problema migrațiilor continue, ilegale. Întâlnirea a avut loc în momentul în care atenția din mass-media americană s-a îndreptat către o caravană de migranți de aproximativ 7.000 de persoane care își îndreaptau drumul spre Sua din sudul Mexicului. Autoritățile au constatat că în ultima perioada au avut loc nenumărate rețineri de migranți la granițe. Oficialii US Customs Border Protection (CBP), declarând că în luna precedentă au avut loc peste 190.000 de rețineri.

Mai mulți studenți din provincia Aceh, din Indonezia, au luat cu asalt un adăpost pentru refugiații rohingya și au cerut deportarea acestora, conform Al Jazeera.  Protestatarii din orașul Banda Aceh, au forțat peste 100 de refugiați rohingya să părăsească centrul de convenții unde se aflau. Oficialii Organizației Națiunilor Unite(ONU) au declarat că refugiații rohingya, în număr de peste 1.500, au sosit pe țărmurile orașului Aceh de la a doua jumătate a lunii noiembrie. Înregistrările video ale protestului asupra refugiaților au arătat cum studenții distrugeau bunurilor oamenilor fără un motiv anume. Protestatarii au incendiat nenumărate cauciucuri în timp ce ofițerii de poliție au condus refugiații rohingya în camioane pentru a fi deportați la un alt birou guvernamental din apropiere. Oficialii agenției ONU au declarat că atacul a fost rezultatul unei companii coordonate online de dezinformare și discurs instigator la ură. Mai mult, oficialii Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) au afirmat că sunt profund deranjați de atacul asupra unor persoane vulnerabile.

Compania Apple a obținut dreptul de a întrerupe interdicția privind vânzarea Apple Watch în cadrul unei licitații câștigate la curtea de apel din SUA, relatează Reuters. Compania Apple a reușit să reînceapă importarea ceasurilor Apple, după ce o instanță de apel din SUA a întrerupt interdicția de import de către o comisie guvernamentală. În urma unei dispute privind brevetele cu firma de tehnologie medicală Masimo (MASI.O), importurile ceasurilor Apple au fost interzise de către o comisie guvernamentală. Gigantul tehnologic, Apple, a depus o cere de urgență solicitând Curții de Apel a Circuitului Federal al SUA să oprească ordinul după ce a contestat decizia Comisiei pentru Comerț Internațional (ITC) a SUA conform căreia a încălcat brevetele lui Masimo. Analiștii au afirmat că o decizie finală ar putea costa oricărei companii milioane de dolari și ar putea forța o înțelegere sau un fel de soluție tehnologică de către Apple.

Mii de familii palestiniene au fugit spre ultimele regiuni sigure din țară, în timp ce armată israeliană lansează lovituri continue, informează Ap News. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că mii de familii palestiniene se îndreaptă spre puținele regiuni sigure din țară care sunt supraaglomerate din cauza atacurilor armatei israeliene din centrul și sudul teritoriului statului. Aceștia au ucis zeci de palestinieni, iar atacurile nu au dat semne că se vor sfârși curând. Familiile afectate au călătorit pe jos sau călărind măgari încărcați cu bunuri spre Deir al-Balah, un oraș care în mod normal avea o populație de aproximativ 75.000 de locuitori, dar din cauza războiului populația a crescut drastic. Datorită capacității depășite a adăposturilor oferite de Organizația Națiunilor Unite, cei care ajung în căutare de adăpost sunt adesea forțați să-și instaleze corturi pe trotuare, în special în apropierea principalului spital al orașului, Martirii Al-Aqsa. Chiar și atunci când oamenii găsesc refugiu în zonele Deir al-Balah și Rafah, atacurile continue ale armatei israeliene distrug frecvent case pline de locuitori.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …