Material realizat de Loredana Florescu și Delia Afilipoaie
Președintele Mohamed Abdullahi Mohamed l-a suspendat pe prim-ministrul Somaliei până la finalizarea anchetelor de corupție, raportează Al Jazeera. Președintele Somaliei l-a acuzat pe prim-ministrul Mohammed Hussein Roble de furt de terenuri deținute de către Armata Națională a Somaliei, precum și de o presupusă intervenție într-o anchetă a Ministerului Apărării. Mișcarea a fost descrisă de prim-ministru drept tentativă de lovitură de stat, intensificând lupta pentru putere dintre cei doi lideri. Disputa de luni de zile a făcut ca ambii lideri să recurgă la acuzații reciproce privind alegerile parlamentare, fiind văzută la nivel mondial drept o tentativă de a distrage atenția guvernului țării de la lupta împotriva unei insurgențe islamiste. De asemenea, situația tensionată a ridicat semne de întrebare cu privire la perspectiva reînnoirii conflictelor dintre facțiunile din forțele de securitate aliate fiecărei părți.
Instanța supremă din Irak a ratificat rezultatele alegerilor din octombrie, informează Deutsche Welle. Hotărârea a venit după ce instanța a respins contestațiile legale aduse de fostele facțiuni șiite paramilitare susținute de Iran. Alianța Hashed al-Shaabi a contestat înfrângerea sa în sondaje, aducând acuzații de fraudă și cerând ca votul să fie corectat sau anulat, fapt ce a amânat rezultatele alegerilor cu două luni. Această decizie înseamnă că un nou parlament poate fi format, care ar trebui să poată susține sesiunea inaugurală în termen de două săptămâni. Este probabil ca următorul guvern să fie format de Al-Sadr, după ce blocul său și-a asigurat 73 de locuri în parlamentul de 329 de locuri, cu mult înaintea coaliției progresiste sunite, aflată pe locul doi, cu un număr de 37 de locuri. Al-Sadr se opune atât influenței Iranului, cât și al Statelor Unite ale Americii și este de așteptat să favorizeze partidele kurde și sunite atunci când va forma o coaliție.
Președintele Poloniei a respins o lege controversată a presei, datorită presiunii din partea Statelor Unite ale Americii, relatează Euronews. Proiectul de lege adoptat de camera inferioară a parlamentului ar fi împiedicat orice entitate non-europeană să dețină mai mult de 49 la sută din pachetele de televiziune sau radio din Polonia. Andrzej Duda, președintele Poloniei, a declarat luni că a decis să respingă proiectul de lege care ar fi forțat compania americană Discovery să renunțe la cota de control din rețeaua TV poloneză, TVN. Președintele a menționat că proiectul de lege nu a fost apreciat de majoritatea cetățemilor și ar fi afectat negativ reputația Poloniei drept locație pentru afaceri. El a adăugat că este important ca Polonia să fie văzută ca un partener onorabil cu aliații săi. Liderii guvernului polonez au promovat legislația și au susținut că este important pentru securitatea și suveranitatea națională să se asigure că nicio companie din afara Europei nu poate controla companiile care contribuie la formarea opiniei publice.
Talibanii din Afganistan au interzis călătoriile pe distanțe lungi pentru femeile singure, declară BBC. Directiva, emisă duminică, este cea mai recentă limitare a drepturilor femeilor de când gruparea islamistă a preluat puterea în august. Hotărârea emisă de Ministerul Taliban pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, presupune ca femeile care călătoresc mai mult de 72 km ar trebui să fie însoțite de un membru apropiat al familiei. Documentul solicită proprietarilor de vehicule să refuze călătoriile femeilor care nu poartă vălul islamic. Human Rights Watch a declarat că noua restricție a evoluat și mai mult spre a transforma femeile afgane în prizonieri.
Ministrul de externe din Iran a declarat că discuțiile nucleare de la Viena vor fi reluate în jurul unui document comun, conform Al Jazeera. Echipa iraniană de negocieri a comunicat că este pregătită să rămână la Viena până se va ajunge la o înțelegere satisfăcătoare. Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe al Iranului, a susținut că cea de-a opta rundă de discuții nucleare va începe pe baza unui nou document comun care încorporează cerințele iraniene principale. Acesta a declarat pentru reporteri că cele două state au convenit asupra unui text comun „acceptabil”, care include puncte de discuție privind sancțiunile și problemele nucleare. Potrivit lui Amirabdollahian, vor fi discutate cererile Iranului de garanții din partea Statelor Unite ale Americii, conform cărora nu vor abandona unilateral acordul, cum s-a întâmplat în 2018, precum și o perioadă pentru verificarea ridicării efective a sancțiunilor.
Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton, a anunțat că oficialii Comisiei Europene intenționează să dezvăluie o propunere la începutul anului viitor pentru noi competențe ce ar permite asigurarea aprovizionării în timpul unei crize, conform Politico. Într-un anunț efectuat către echipa sa, comisarul Breton a spus că propunerea urmează a fi prezentată în primăvara anului viitor. Legea va consta într-o serie de măsuri care pot fi activate pentru a asigura securitatea aprovizionării în timpul unei crize, ceea ce ar putea însemna controale la export și competențe pentru UE de a solicita informații de la companii cu privire la producție, stocuri și lanțurile lor de aprovizionare. În lupta împotriva pandemiei COVID-19, oficialii Uniunii Europene s-au confruntat cu vulnerabilități serioase în lanțurile de aprovizionare și au fost nevoiți să ia măsuri discutabile pentru a limita exporturile, fapt ce a sporit îngrijorarea cu privire la dependența de Asia pentru importurile esențiale, precum măștile de protecție. În special, reprezentanții UE și-au exprimat îngrijorarea că 98% dintre metalele pământurilor rare de care are nevoie într-o serie de aplicații industriale provin din China. Lipsa recentă de magneziu din China a devenit, de asemenea, o problemă majoră pentru producătorii de mașini, avioane și electronice din UE.
Oficialii din Insulele Baleare au anunțat că vor încerca să limiteze navele de croazieră la maximum trei nave pe zi în portul din Mallorca, fiind primul acord de acest gen din Spania, relatează The Guardian. Guvernul regional a declarat într-un comunicat că sosirile la Palma din Mallorca, începând din 2022, vor fi limitate atunci când va fi posibil la trei nave de croazieră pe zi, dintre care doar una dintre acestea va putea fi una de croazieră care transportă mai mult de 5.000 de persoane. Numind acordul ca fiind istoric, oficialii au estimat că ar duce la o scădere cu 13% a sosirilor într-unul dintre cele mai aglomerate porturi de croazieră din Mediterana, comparativ cu 2019. Multitudinea vaselor de croazieră ce vizitează zilnic portul a reprezentat o sursă de tensiuni timp de mai mulți ani, existând un conflict între preocupările față de mediu și beneficiile economice ale unui sector turistic prolific, ce aducea până la 22.000 de oameni zilnic în orașul Palma. În 2019, când peste 2,6 milioane de turiști sosiți de pe vasele de croazieră au vizitat Insulele Baleare, mai mult de 25 de organizații și-au unit forțele pentru a solicita ca vasele să fie limitate la o sosire pe zi cu maximum 4.000 de turiști.
Oficialii francezi au anunțat noi măsuri interne pe fondul creșterii numărului de cazuri cu tulpina Omicron a virusului COVID-19, anunță The New York Times. Guvernul francez a stabilit luni noi limite pentru adunările publice mari și obligații mai stricte pentru lucrul la distanță, menținând strategia de a se baza în principal pe vaccinări pentru a limita un val record de cazuri. Primul ministru francez, Jean Castex, a anunțat în timpul conferinței de presă de luni că școlile vor rămâne deschise iar guvernul nu va prelungi vacanța de iarnă pentru elevi. În schimb, guvernul va limita dimensiunea evenimentelor publice mari la 2.000 de persoane pentru cele aflate într-un spațiu interior și la 5.000 pentru cele petrecute în aer liber, timp de cel puțin trei săptămâni începând de săptămâna viitoare. În plus, când este posibil, lucrul de la distanță va deveni obligatoriu cel puțin 3 zile pe săptămână, începând din ianuarie și timp de cel puțin trei săptămâni, a spus dl Castex. Perioada de izolare pentru persoanele care sunt testate pozitiv pentru COVID-19 sau care sunt în contact cu o persoană bolnavă va fi, de asemenea, redusă pentru a evita lipsa de personal care ar putea paraliza economia.
Un jurnalist de investigație pentru serviciul de limbă rusă al BBC din Moscova a declarat luni că s-a simțit obligat să părăsească Rusia pentru ceea ce el a numit „exil” în Marea Britanie, potrivit Reuters. Autoritățile ruse l-au desemnat pe Andrei Zakharov „agent străin” în octombrie, decizie pe care postul britanic BBC a contestat-o. Desemnarea ca agent străin are conotații ce provin din epoca Războiului Rece și presupune ca cei etichetați astfel să indice în mod vizibil în conținutul publicat că sunt „agenți străini”, fapt care poate afecta veniturile din publicitate. Zakharov a spus, într-un reportaj al BBC pe care l-a scris despre alți jurnaliști desemnați ca agenți străini, că s-a simțit obligat să părăsească Rusia după ce a observat ceea ce el a numit „supraveghere fără precedent” a activităților sale la Moscova. Desemnarea a fost cea mai recentă întorsătură dintr-o represiune împotriva instituțiilor media pe care autoritățile din Moscova le consideră ostile și susținute de străini.
Zhu Hong, statistician senior în cadrul biroului de statistici chinez, a declarat luni că profiturile firmelor industriale din China au crescut într-un ritm mult mai lent în noiembrie, conform CNN. Scăderea a venit pe fondul unor presiuni realizate de scăderea prețurilor la unele materii prime, de o piață imobiliară neclintită și de cererea mai slabă a consumatorilor. În cadrul unei întâlniri cheie pentru stabilirea agendei din această lună, liderii Chinei s-au angajat să stabilizeze economia și să mențină creșterea într-un interval rezonabil în 2022. Banca Populară Chineză a redus în această lună suma de numerar pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă și a redus rata de referință a împrumuturilor pe un an pentru a stimula creșterea. A doua economie din lume, care și-a pierdut din avântul creat după o redresare solidă petrecută anul trecut, se confruntă cu multiple provocări, pe măsură ce scăderea numărului de proprietăți se adâncește, blocajele în aprovizionare persistă și restricțiile stricte legate de COVID-19 afectează cheltuielile consumatorilor.