Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 26 martie în lume – Autoritățile din Japonia au aprobat un plan care prevede vânzarea de avioane de luptă către alte națiuni, O propunere legislativă de a introduce serviciul militar obligatoriu pentru toată populația Israelului, Podul Francis Scott Key s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă de marfă
Sursă foto: David Mareuil/Pool Photo via AP, File

A fost 26 martie în lume – Autoritățile din Japonia au aprobat un plan care prevede vânzarea de avioane de luptă către alte națiuni, O propunere legislativă de a introduce serviciul militar obligatoriu pentru toată populația Israelului, Podul Francis Scott Key s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă de marfă

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru și Diana Dumitrescu

Podul Francis Scott Key, din orașul american Baltimore, s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă de marfă, relatează BBC News. Podul reper al orașului Baltimore, Francis Scott Key, s-a prăbușit în urma impactului cu o navă de marfă. Mai multe vehicule traversau podul, care are o lungime de peste 2,6 km, în momentul în care nava încărcată cu sute de containere s-a ciocnit de una dintre structurile de rezistență ale podului . Mai multe vehicule au fost depistate în apă, iar șase persoane au fost date dispărute. Membrii unei agenții a guvernului federal american au declarat că nava a suferit o problemă tehnică, că și-a pierdut propulsia în timp ce părăsea terminalul din Port Breeze cu destinația finală, Colombo. Echipajul de la bord a emis un apel de urgență către oficialii de transport din Maryland cu privire la o posibilă coliziune, cu câteva momente înainte de prăbușire. Echipajele de salvare, atât din spațiul aerian, cât și maritim, pompierii din Baltimore, Paza de Coastă din SUA și alte agenții din statul Maryland, au depus un efort uriaș în căutarea persoanelor dispărute care făceau parte dintr-un echipaj de construcții care repara gropi la momentul în care podul s-a rupt. Oficialii au confirmat continuarea căutărilor și în zilele ce urmează.

Mai mulți ingineri chinezi au fost uciși de către un cetățean pakistanez care conducea un vehicul încărcat cu explozibili, informează Al Jazeera. Cinci cetățeni chinezi și un șofer pakistanez au fost uciși după ce un atacator a intrat cu un vehicul încărcat cu explozivi în convoiul acestora, în apropiere de orașul Besham, din provincia Khyber Pakhtunkhwa, din nord-vestul Pakistanului. Incidentul a avut loc în timp ce convoiul de ingineri de origine chineză se afla în drumul său din Islamabad către Dasu, locul unui baraj hidroelectric cheie, care a fost construit de o companie chineză, la aproximativ 270 km de capitală. Purtătorul de cuvânt al grupului Rescue 1122 din Khyber Pakhtunkhwa, Bilal Faizi, a declarat că echipajele de salvare au recuperat patru cadavre, iar căutările pentru celelalte sunt în plină desfășurare. Mai mult, oficialii de salvare au afirmat că vehiculul în care se aflau cetățenii chinezi a căzut într-o groapă după explozie, fapt ce a îngreunat recuperarea acestora. Niciun grup armat din Pakistan nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac. Oficialii Ambasadei Chinei la Islamabad și a Ministerului chinez de Externe la Beijing nu au comentat încă incidentul.

Un judecător din New York, Juan M. Merchan, a emis o ordonanță prin care îi interzice lui Donald Trump să facă declarații publice cu privire la martori și personalul juridic din următorul proces penal în care este implicat , prezintă AP News. Fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a fost interzis de către un judecător din New York să facă orice fel de declarație publică despre martori, procurori, personalul instanței și jurați în viitorul său proces penal. Ordinul nu interzice comentariile despre Merchan sau procurorul districtual de Manhattan, Alvin Bragg, axându-se pe apărarea persoanelor cheie din acest caz, precum fostul său avocat, Michael Cohen. Cazul Manhattan care va fi discutat în sala de judecată pe 15 aprilie concentrează acuzații conform cărora Trump a falsificat extrasele de cont păstrate de compania sa pentru a ascunde adevărata natură a plăților efectuate către Cohen. Avocații lui Trump s-au luptat împotriva acestei ordonanțe, avertizând că ar fi echivalentă cu o restrângere prealabilă neconstituțională și ilegală a dreptului său la libertate de exprimare.

Oficialii Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) au declarat că Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Ucraina se află în spatele atacului în masă, de vineri, de la un concert din Moscova, relatează EuroNews. Directorul FSB, Alexander Bortnikov, a declarat că SUA, Marea Britanie și Ucraina se află în spatele atacului de vineri, de la sala de concerte din Moscova, unde au fost ucise cel puțin 139 de persoane. Oficialii ruși au insistat să spună că Ucraina și Occidentul au avut un rol în atacul mortal de săptămâna trecută de la sala de concerte din Moscova, în ciuda negărilor vehemente de implicare a Kievului și a revendicării de responsabilitate a unui afiliat al grupării Statului Islamic. Mai mult, Alexander Bortnikov a legat în declarațiile sale atacul de Ucraina, în ciuda a repetate revendicări din partea grupării Statul Islamic. Persoana afiliată SI a susținut că a comis atacul, iar serviciile de informații americane au avertizat autoritățile americane cu privire la atac, dar Bortnikov a susținut în continuare că agențiile occidentale de spionaj au fost implicate.

Noi proteste ale fermierilor au avut loc în Bruxelles, în ciuda faptului că decidenții Uniunii Europene au agreat asupra relaxării cerințelor legate de respectarea normelor de mediu, informează EuroNews. Mai mulți fermieri s-au adunat din nou la Bruxelles, la doar câțiva metri de locul unde a avut loc întâlnirea miniștrilor agriculturii din UE, chiar dacă aceștia au oferit mai multe concesii. Contrar numerelor de ordinul sutelor ale fermierilor de la protestele din luna februarie, în cadrul acestei manifestații au fost prezenți doar câțiva opozanți cu utilajele lor agricole, însă motivele protestelor lor au rămas neschimbate. Oficialii de la Bruxelles au luat acțiune cu privire la cererile fermierilor, organizând mai multe întâlniri cu decidenți europeni, precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și mai mulți miniștrii ai agriculturii. Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană a anunțat o revizuire a standardelor de mediu legate de Politica Agricolă Comună, îndeplinind principalele cerințe ale fermierilor.

Autoritățile din Japonia au aprobat un plan care prevede vânzarea de avioane de luptă către alte națiuni, relatează AP News. Puterea executivă a Japoniei, Cabinetul, a aprobat punerea în aplicare a unui plan care prevede vânzarea de avioane de luptă de nouă generație dezvoltate alături de specialiști din Marea Britanie și Italia către alte state. Această decizie face parte dintr-o serie de măsuri care sunt în contradicție cu politica pacifistă abordată de statul japonez. Această decizie are scopul de a afirma poziția Japoniei în alianța militară cu Marea Britanie și Italia, dar și de a consolida industria de armament și de a întări securitatea națiunii. Cabinetul a mai aprobat o revizie asupra regulamentului pentru echipamentul militar și tehnologie prin care se permite vânzarea de arme letale către țările care nu fac parte din parteneriatul militar. Șeful executivului, Yoshimasa Hayashi, a declarat că modificările erau necesare în contextul situației de securitate în care se află Japonia, dar a accentuat menținerea principiilor pacifiste ale statului. Japonia este cunoscută pentru interzicerea exportului de armament prevăzută de constituția sa care se ghidează după principii pacifiste, însă statul a fost nevoit să modifice aceste prevederi în contextul tensiunilor crescute de conflicte regionale și globale.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a scos la iveală problemele cu care se confruntă Asia de Sud-Est în legătură de traficul de persoane, relatează Al Jazeera. Raportul a fost publicat în contextul unei creșteri în călătoriile periculoase realizate de migranți în căutarea unui nou loc de trăit. Cererea crescută pentru muncitori necalificați, problemele climatice, conflictele locale și corupția guvernului din țări precum Thailanda și Malaezia sunt printre cauzele creșterii semnificative în numărul persoanelor și a bunurilor traficate în sud-estul Asiei, conform unui nou studiu publicat de Biroul pentru Droguri și Crime al Națiunilor Unite. Zeci de mii de persoane din Myanmar, dar și din alte părți din Asia de Sud-Est și din împrejurimi intră, traversează sau migrează ilegal în țări precum Indonezia, Thailanda și Malaezia în fiecare an. Raportul evidențiază 3 trei caracteristici ale traficului de persoane: nevoia de muncitori necalificați dornici să practice meserii ce asigură salarii mici, nevoia anumitor comunități de protecție și corupția întâlnită în instituțiile publice. UNODC a intervievat 4.785 de migranți și refugiați din Indonezia, Malaezia și Thailanda și au aflat că 83% dintre aceștia au pătruns ilegal în țară, iar 1 din 4 migranți au avut probleme cu corupția instituțiilor și au fost nevoiți să mituiască funcționari din cadrul biroului de migrație, armatei și ai poliției.

O propunere legislativă de a introduce serviciul militar obligatoriu pentru toată populația Israelului a creat o dispută între autorități și comunitățile evreiești ultraortodoxe, informează The Guardian. Propunerea legislativă înaintată de prim-ministrul Benjamin Netanyahu constă în încheierea scutirii bărbaților din comunitățile evreiești ultraortodoxe de la serviciul militar. Aceștia puteau alege să nu îndeplinească serviciul militar obligatoriu, fiind singurii cărora li se permitea continuarea studiilor Torei. Prim-ministrul Netanyahu avertizează că dacă această lege nu este aprobată, consecințele vor fi grave la nivelul societății în contextul războiului cu Hamas. De asemenea, acesta dorește extinderea perioadei serviciului militar pentru cei care deja îl făceau cu încă 3 ani. Această propunere a pornit o dezbatere intensă între oficialii israelieni, dar și cu comunitatea ultraortodoxă. Unul dintre rivalii politici ai lui Netanyahu, Benny Gantz, a anunțat că ia in considerare părăsirea alianței politice de urgență dacă legea este aprobată, în timp ce prim-ministrul a declarat că își menține poziția în problema comunității ultraortodoxe. Ministrul de Apărare, Yoav Gallant, a anunțat că nici el nu susține adoptarea acestei decizii, declarând că „nu va face parte din nicio propunere care nu este aprobată de toate facțiunile coaliției”. Propunerea este contestată și de comunitatea Haredi și liderii acestora.

Numeroși susținători ai opoziției din India au fost arestați în cadrul unui protest care trebuia să aibă loc în fața casei prim-ministrului Narendra Modi, conform Reuters. Poliția din New Delhi a reținut zeci de protestatari în urma încercării declanșării unui protest ce trebuia să aibă ca destinație casa prim-ministrul Modi. Manifestanții protestau împotriva deciziei de arestare a liderului opoziției, Arvind Kejriwal, care era Ministrul Șef al capitalei indiene de peste un deceniu. Acesta a fost arestat în urma unor acuzații de corupție legate de oferirea licențelor de vânzare a alcoolului. Decizia de arestare a dat frâu mai multor speculații din partea populației deoarece a fost emisă cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor generale. Susținătorii lui Kejriwal au intenționat să meargă către casa prim-ministrului, însă aceștia au fost opriți de poliție la o locație care se afla la doar 5 km distanță de reședința lui Modi. Imaginile surprinse de jurnaliști îi înfățișează pe protestatari cum scandează sloganuri în timp ce sunt încătușați de către forțele de ordine. În altă parte a capitalei, o parte din populație a protestat împotriva lui Kejriwal, dorind ca acesta să-și dea demisia din funcție, poliția fiind nevoită să folosească tunurile cu apă pentru a liniști manifestația. De asemenea, mai multe stații de metrou au fost închise din „motive de securitate”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …