Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 26 mai în lume- SUA a cerut dreptate rebelilor din Yemen, Spania și Marea Britanie au solicitat NATO să analizeze amenințarea rusească din Africa iar compania energetică italiană Eni va spori aprovizionarea Algeriei cu gaze

A fost 26 mai în lume- SUA a cerut dreptate rebelilor din Yemen, Spania și Marea Britanie au solicitat NATO să analizeze amenințarea rusească din Africa iar compania energetică italiană Eni va spori aprovizionarea Algeriei cu gaze

Material realizat de Ilinca Bîrcă

SUA le-a cerut rebelilor din Yemen să „termine cu nedreptatea” și să elibereze actualii și foștii angajați ai ambasadei SUA din Sanaa, relatează Al Jazeera. Statele Unite și-au reînnoit apelul către mișcarea islamistă Houthis să elibereze personalul reținut al ambasadei SUA după moartea unui angajat pensionar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care se afla în custodia rebelilor. Ambasada SUA din Sanaa i-a adus un omagiu angajatului decedat, Abdulhameed Al-Ajami, numindu-l un „mândru yemenit dedicat educării copiilor yemeniți”. „Exprimăm condoleanțe celor dragi și înaintăm  apel către Houthi să pună capăt acestei nedreptăți și să elibereze acum fiecare angajat actual și fost al Ambasadei SUA”, a declarat ambasada într-o postare distribuită pe Twitter.

Compania energetică italiană Eni a semnat un acord pentru a spori aprovizionarea cu gaze pentru Algeria, informează Al Jazeera. Compania italiană Eni și compania algeriană Sonatrachau au ajuns la un acord pentru a stimula atât explorarea gazelor, cât și dezvoltarea hidrogenului verde în națiunea nord-africană, în timp ce Roma caută noi modalități de a-și reduce dependența de hidrocarburile rusești. Acordul a fost discutat ajuns în timpul unei vizite de stat a președintelui algerian Abdelmadjid Tebboune la Roma,  care a urmat la câteva săptămâni după ce premierul italian Mario Draghi și-a făcut propria călătorie în Algeria. Italia, care și-a aprovizionat aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia anul trecut, se străduiește să-și diversifice mixul de aprovizionare cu energie, pe măsură ce conflictul Rusiei din Ucraina escaladează. Diversificarea departe de Rusia este principalul motiv din spatele încercărilor de a accelera dezvoltarea zăcămintelor de gaze din Algeria.

Spania și Marea Britanie au solicitat NATO să analizeze amenințarea rusească din Africa, declară Reuters. Influența și activitatea în expansiune a Rusiei în Africa reprezintă o amenințare „îngrijorătoare” la adresa securității țărilor NATO împreună cu invazia sa în Ucraina și trebuie abordate de alianța militară. La o conferință de presă comună la Madrid, Spania a declarat că extinderea operațiunilor de către statul rus și companiile ruse de securitate privată, precum Grupul Wagner, în țări precum Mali și Libia, a fost „foarte clară”, și le-a acuzat că încurajează crima organizată și terorismul. În criza de anul trecut la granița Uniunii Europene, Rusia și-a sprijinit pe aliatul, Belarus, încurajând mii de migranți care fug de război în alte părți ale lumii să treacă spre Polonia, ca răzbunare pentru sancțiunile UE.

Guvernul din Chile și-a cerut iertare femeii pentru sterilizarea care a fost forțată asupra ei, informează Deutsche Welle. Medicii au efectuat procedura în 2002 fără consimțământul femeii, în timp ce aceasta era sub anestezie pentru că era depistată pozitivă cu virusul HIV. „Acest act de recunoaștere a vinei reafirmă angajamentul statului chilian în încercarea de a  repara daunele cauzate de acțiunile angajaților săi”, a declarat Antonia Urrejola, ministrul de externe al Chile, care și-a prezentat scuzele oficiale alături de președintele Gabriel Boric joi după-amiază. „De asemenea, subliniază angajamentul acestei administrații de a se asigura că drepturile de reproducere ale femeilor și autonomia sexuală și reproductivă nu sunt afectate așa cum au fost în cazul acestei femei”.

Parlamentarii spanioli au susținut legea „doar da înseamnă da” privind consimțământul sexual, relatează BBC. Congresul Spaniei a aprobat o legislație care urmărește să faciliteze urmărirea penală a atacatorilor victimelor violenței sexuale, subliniind importanța consimțământului. Inițiativa a fost condusă de consecințele legale și sociale ale unui notoriu caz de viol în grup din urmă cu șase ani. Legea Garanției Libertății Sexuale, cunoscută și ca legea „doar da înseamnă da”, a fost aprobată cu o marjă clară. Acum Spania așteaptă aprobarea Senatului înainte ca legea să intre în vigoare. Reforma înseamnă că victimele nu vor mai trebui să demonstreze că au suferit violențe sau intimidare, sau că au rezistat fizic, pentru a arăta că au suferit o agresiune sexuală. Orice act sexual fără consimțământ va putea fi considerat agresiune. „Se va înțelege că există consimțământ doar atunci când… voința persoanei este exprimată clar”, se arată în textul proiectului de lege.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …