Home / 2025 / A fost 26 februarie în lume- China a desfășurat exerciții militare cu muniție reală în apropierea Taiwanului, Autoritățile israeliene și cele din Hamas au încheiat un acord privind schimbul de prizonieri, Autoritățile nord-coreene au permis accesul primilor turiști străini din ultimii cinci ani
Sursa: Deutsche Welle

A fost 26 februarie în lume- China a desfășurat exerciții militare cu muniție reală în apropierea Taiwanului, Autoritățile israeliene și cele din Hamas au încheiat un acord privind schimbul de prizonieri, Autoritățile nord-coreene au permis accesul primilor turiști străini din ultimii cinci ani

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa

China a desfășurat exerciții militare cu muniție reală în apropierea Taiwanului, confirmă Deutsche Welle. Ministerul Apărării din Taiwan a condamnat aceste manevre, considerându-le o încălcare a normelor internaționale, întrucât au fost efectuate fără avertisment la 40 de mile nautice de coastele orașelor Kaohsiung și Pingtung. Taiwanul a detectat 32 de aeronave chineze în zonă și a mobilizat forțe aeriene, navale și terestre pentru monitorizare și reacție. Autoritățile taiwaneze au calificat exercițiile drept o amenințare la adresa securității regionale și a traficului aerian și maritim internațional. Evenimentul a avut loc la scurt timp după alte exerciții militare chineze desfășurate în apropierea Australiei și Noii Zeelande. În paralel, agenția oficială Xinhua a relatat că Wang Huning, un înalt lider al Partidului Comunist Chinez, a pledat pentru accelerarea procesului de reunificare cu Taiwanul. Beijingul a reafirmat poziția sa privind utilizarea forței dacă va fi necesar pentru a prelua controlul asupra insulei, o temă recurentă în relațiile cu Washingtonul.

 

Comisia Europeană a lansat Acordul pentru Industria Curată, anunță Deutsche Welle. Acesta a vizat reducerea dependenței de combustibili fosili și sprijinirea producției interne de tehnologii verzi. Printre măsuri se numără accelerarea autorizării proiectelor de energie durabilă, modificarea structurii tarifelor energetice și creșterea subvențiilor pentru sursele regenerabile. Un obiectiv esențial este ca 40% din tehnologia energiei regenerabile, precum turbinele eoliene, să fie produsă în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, se propune transferarea unor reglementări de sustenabilitate de la întreprinderile mici și mijlocii către marii poluatori. O analiză a executivului european estimează economii de 45 de miliarde de euro în costurile de import, cu o creștere a economiilor anuale până la 130 de miliarde de euro până în 2030. Această inițiativă vine pe fondul creșterii utilizării combustibililor fosili în 2022. În plus, Europa se confruntă cu presiuni din partea administrației americane pentru a achiziționa mai mult combustibil din Statele Unite, sub amenințarea impunerii de tarife vamale.

 

Întâlnirea dintre Înaltul Reprezentant Kaja Kallas și Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a fost anulată din motive de programare, anunță Euronews. Aceasta trebuia să aibă loc în cadrul vizitei oficiale a lui Kallas la Washington. Potrivit unui purtător de cuvânt, cei doi s-au întâlnit ultima dată la Conferința de Securitate de la München. Kallas urma să discute cu Rubio despre inițiativa fostului președinte Donald Trump de a susține  negocieri unilaterale cu Rusia și Ucraina, o abordare criticată de oficialii europeni. În schimb, Kallas s-a întâlnit cu membri ai Congresului și Senatului american pentru a discuta războiul din Ucraina și relațiile transatlantice. Într-o declarație anterioară, Kallas a subliniat că orice acord de pace trebuie să implice atât Europa, cât și Ucraina. Administrația SUA nu a comentat oficial anularea întâlnirii.

 

Curtea de stat a Bosniei l-a condamnat pe Milorad Dodik la un an de închisoare și l-a interzis din politică pentru șase ani, publică Euronews. Dodik, președintele entității majoritar sârbe Republika Srpska (RS), a fost găsit vinovat pentru nerespectarea deciziilor trimisului internațional pentru pace, Christian Schmidt. În 2023, Dodik a susținut două legi adoptate de parlamentul RS, menite să blocheze aplicarea deciziilor Curții Constituționale a statului. Schmidt a anulat imediat aceste legi, în calitate de Înalt Reprezentant însărcinat cu implementarea Acordului de la Dayton. După verdict, Dodik a anunțat măsuri împotriva instanțelor și agențiilor statale, iar în Serbia, președintele Aleksandar Vučić a convocat Consiliul de Securitate. Premierul croat Andrej Plenković a cerut soluții politice și juridice pentru stabilitatea Bosniei. Dodik a contestat verdictul, având sprijinul Rusiei, dar fiind sancționat de SUA și Marea Britanie.

 

Guvernul algerian a acuzat guvernul francez că urmează „ordinele extremei drepte”, informează The Guardian. Acțiunea a părut în contextul unor restricții asupra vizelor acordate cetățenilor algerieni Ministerul de Externe algerian a avertizat că această decizie ar putea avea consecințe grave asupra relațiilor bilaterale. Tensiunile dintre cele două state s-au intensificat în ultimele luni din cauza unui conflict privind suveranitatea regională din Africa de Nord și a unor influenceri algerieni acuzați că incită la violență în Franța. Controversa privind imigrația a fost accentuată de un atac cu cuțitul comis de un cetățean algerian. Înaintea unei reuniuni de urgență a guvernului francez, ministrul de externe Jean-Noël Barrot a anunțat restricții asupra unor oficiali algerieni, măsuri care ar fi fost implementate anterior atacului. Guvernul algerian a declarat că nu a fost informat și a condamnat decizia drept o provocare. Oficialii francezi au discutat, de asemenea, despre limitarea generală a vizelor pentru cetățenii algerieni, deși inițiativa fusese propusă înaintea incidentului.

 

Donald Trump a confirmat vizita președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă, informează Politico. Liderul american a declarat că cei doi șefi de stat vor finaliza acordul privind exploatarea mineralelor rare. Acesta a prezentat acordul ca fiind o modalitate prin care autoritățile americane pot recupera o parte din ajutorul financiar oferit Ucrainei în contextul războiului cu armata rusă, exagerând suma acestuia. Conducătorul ucrainean a declarat că această înțelegere reprezintă „un început”, reiterând nevoia Ucrainei de ajutor militar și financiar venit din partea reprezentanților americani. De asemenea, Zelenski a susținut că viitorul suportului militar american este incert și că va folosi această vizită pentru a primi un răspuns concret privind susținerea președintelui american în contextul războiului ruso-ucrainean.

 

Autoritățile israeliene și cele din Hamas au încheiat un acord privind schimbul de prizonieri, conform Euronews. Reprezentanții acestora au convenit schimbul a patru ostatici israelieni decedați cu sute de prizonieri palestinieni, evitând colapsului armistițiului. Armata israeliană a amânat eliberarea a 600 de palestinieni, acțiune catalogată de liderii Hamas ca fiind o încălcare gravă a acordului dintre cele două tabere. Cu toate acestea, autoritățile facțiunii Hamas au confirmat că reprezentanții israelieni vor elibera sute de ostatici, inclusiv femei și minori, realizând astfel încheierea primei etape a armistițiului. Această primă fază a tratatului de pace, ar deschide calea negocierilor pentru o posibilă retragere a armatei israeliene din Fâșia Gaza.

 

 

Autoritățile nord-coreene au permis accesul primilor turiști străini din ultimii cinci ani, titrează Associated Press. Un grup de 13 turiști internaționali a vizitat orașul Rason, situat în zona economică specială a Coreei de Nord. Călătoria, organizată de agenția Koryo Tours din Beijing, marchează prima deschidere a țării către turiști străini de la începutul pandemiei. Vizitatorii au traversat frontiera chineză și au explorat fabrici, școli și monumente dedicate lui Kim Il Sung și Kim Jong Il. Experții au declarat că regimul nord-coreean încearcă să relanseze turismul pentru a atrage fonduri străine și a stimula economia afectată de sancțiuni. Reprezentanții nord-coreeni plănuiesc să inaugureze locații turistice pe coasta de est, dedicat turiștilor chinezi, care înainte de pandemie reprezentau peste 90% din vizitatori.

 

 

 

 

 

 

Mai mult de 40 de persoane au decedat în urma unui accident aviatic în Sudan, susține Deutsche Welle. Aproximativ 46 de persoane au decedat în accidentul realizat într-o zonă rezidențială, în apropierea capitalei Khartoum, însă numărul victimelor este așteptat să crească. Ministrul Sănătății a declarat că aeronava implicată în accident era de tip militar, iar tragedia s-a soldat cu victime atât din rândul civililor, cât și al personalului militar. De asemenea, acesta a informat că mai multe persoane decedate urmează să fie identificate. Printre victime se afla și fostul comandant militar al provinciei Khartoum. Sudanul este afectat de conflicte militare cauzate de războiul cu organizația paramilitară RSF declanșat în 2023. În urma acestui conflict aproximativ 150.000 de persoane și-au pierdut viața.

 

Reprezentanții noului guvern din Liban au câștigat votul de încredere al membrilor parlamentului, titrează Reuters. Guvernul, condus de premierul Nawaf Salam, a primit susținerea a 95 de parlamentari din cei 128, în urma unui discurs în care acesta a promis inițierea unor reforme fiscale și negocieri cu membrii Fondului Monetar Internațional (IMF). Reprezentanții Hezbollah, susținuți de autoritățile iraniene și-au asumat suportul noului organ executiv. Gruparea Hezbollah a fost afectată enorm de conflictul cu armata israeliană, iar noul program de guvernare nu mai include referiri la rolul său în apărarea Libanului. Statul din Orientul Mijlociu este afectat de o criză economică majoră iar o prioritate pentru noul regim este începerea negocierilor cu reprezentanții IMF, având scopul de a obține sprijin financiar pentru stabilizarea economiei.

Despre PoliticALL

Vezi și

Africa: Dinamici Regionale și Provocări Actuale

Material realizat de Irina Dudu Ascensiunea grupării rebele M23 în Republica Democrată Congo Gruparea rebelă …