Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Nicoleta Dumitru
Membrii NATO au solicitat o anchetă în cazul prăbușirii avionului din Azerbaidjan, conform Politico. Avionul Embraer E190, care se îndrepta din Baku către Grozny, a deviat de la traseu și a căzut lângă orașul Kazah Aktau, după ce pasagerii au raportat sunetul unei explozii. În urma accidentului au supraviețuit 29 de persoane. Membrii NATO și-a exprimat condoleanțele și au cerut o investigație completă, în timp ce oficialii de la Kremlin au avertizat să nu se tragă concluzii premature, menționând că este necesar rezultatul anchetei. Chiar dacă Rusia a susținut că avionul a deviat după ce a lovit o turmă de păsări, există suspiciuni că acesta a fost, de fapt, lovit de o rachetă dirijată antiaeriană rusească.
Oficialii finlandezi au început o anchetă penală pentru a verifica implicarea flotei fantome ruse în ruperea unui cablu subacvatic de energie electrică între Finlanda și Estonia, potrivit Politico. Prim-ministrul Petteri Orpo a numit această flotă o “amenințare uriașă”, compusă din nave vechi care transportă combustibil rusesc. În plus, față de cablul de energie electrică au fost afectate și patru cabluri de telecomunicații. După incident, poliția finlandeză a oprit petrolierul Eagle S, care arbora un steag al Insulelor Cook, și a impus o interdicție de zbor în zonă. Comisia Europeană a declarat că incidentul face parte dintr-o serie de atacuri asupra infrastructurii critice și a anunțat că va lua măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni, împotriva flotei fantomă ruse.
Energia regenerabilă a constituit 24,5% din consumul total de energie al Uniunii Europene în 2024, dar rămâne sub obiectivul de 42,5% pentru 2030, potrivit Euronews. Suedia este țara cu cel mai mare procent de energie din surse regenerabile, urmată de Finlanda (50,8%) și Danemarca (44,9%). Spania este singura dintre cele patru mari economii ale UE care depășește media blocului. Albania are, de asemenea, un procent ridicat de peste 46%. Cotele cele mai scăzute de energie regenerabilă se regăsesc în Luxemburg (11,6%), Belgia (14,7%) și Malta (15,1%). Malta, alături de Danemarca, Suedia, Estonia, Albania, Cipru și Bosnia-Herțegovina, a avut o creștere semnificativă a utilizării energiei regenerabile în ultimul deceniu. Totuși, Croația, România și Macedonia de Nord au raportat cele mai mici creșteri, iar în Kosovo, Moldova și Muntenegru utilizarea energiei regenerabile a scăzut.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) a arestat patru suspecți într-un presupus complot ucrainean de asasinare a ofițerilor de rang înalt din armata rusă, potrivit Euronews. Aceasta s-a întâmplat la scurt timp după uciderea generalului maior Igor Kirillov, într-un atac revendicat de Ucraina. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunțat că suspecții, cetățeni ruși, ar fi pregătit asasinarea oficialilor din Ministerul Apărării, folosind o mașină-capcană și un dispozitiv exploziv ascuns într-un plic. De asemenea, FSB a identificat un suspect în cazul asasinării lui Kirillov, un cetățean din Uzbekistan, care ar fi fost recrutat de servicii speciale ucrainene. Kirillov, în vârstă de 54 de ani, a condus Forțele de Protecție Radiație, Biologică și Chimică, având responsabilitatea de a proteja armata de amenințări nucleare, chimice și biologice. Președintele rus Vladimir Putin s-a referit la asasinarea ca la o “eroare majoră” a agențiilor de securitate, cerând îmbunătățirea capacităților acestora.
Autoritățile siriene au lansat o acțiune de securitate în provincia Tartous, unde 14 polițiști au fost uciși, cercetând rămășițele guvernului lui Bashar al-Assad, relatează Reuters. Violența din această regiune majoritar alawită, controlată anterior de Assad, a reprezentat o provocare semnificativă pentru noile autorități conduse de islamiștii sunniți. În ciuda promisiunilor grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS) de a proteja minoritățile, au fost raportate acte de vandalism și violență împotriva comunității alawite în Damasc. Aceste incidente au generat îngrijorare și frustrare în rândul comunității, care a cerut să nu fie învinuită pentru greșelile trecutului. De asemenea, au fost exprimate temeri că noile autorități ar putea impune un guvern islamist. În contextul tensiunilor sectare crescânde, autoritățile siriene au interzis circulația de materiale media cu ton sectar, subliniind importanța păcii civile și a coeziunii sociale.
Fostul prim-ministru al Indiei, Manmohan Singh, a decedat, titrează Associated Press. Acesta a fost internat la Institutul de Științe Medicale All India din New Delhi după ce a suferit o „pierdere bruscă a cunoștinței” în locuința sa, însă nu a mai putut fi recuperat și a decedat la vârsta de 92 de ani. Manmohan Singh a fost considerat arhitectul programului de reforme economice al Indiei, precum și al unui acord nuclear important cu Statele Unite ale Americii. Acesta a servit două mandate de prim-ministru, între 2004 și 2014, al doilea fiind marcat de acuzații de corupție aduse în urma organizării Jocurilor Commonwealth-ului din 2010. Cu toate acestea, succesorul său, prim-ministrul Narendra Modi, l-a calificat drept unul dintre cei mai distinși lideri ai Indiei.
Lider al opoziției din Cambodgia, Sun Chanthy, a fost condamnat la doi ani de închisoare, notează The Guardian. Președintele partidului Puterea Națiunii a fost găsit vinovat de incitare la tulburare socială pentru anumite postări pe rețele sociale prin care critica guvernul cambodgian. Pe lângă cei doi ani de încarcerare, acesta a primit și o amendă în valoare de 4 milioane de rieli cambodgieni, echivalentul a aproximativ 800 de lire sterline, și a pierdut dreptul de a vota sau de a candida pentru în alegeri. Mai multe astfel de acuzații au fost utilizate împotriva unor lideri de sindicat, activiști de mediu, precum și a jurnalistului Mech Dara sau a altor oameni conectați cu partidul Puterea Națiunii, precum consilierul Rong Chhun.
Guvernul din Peru a declarat o urgență ecologică în urma unei scurgeri de petrol, informează Reuters. Ministrul Mediului, Juan Carlos Castro Vargas, a declarat că cele 90 de zile ale stării de urgență au ca scop „garantarea administrării sustenabile a zonei și executarea operațiunilor de recuperare și remediere pentru maturarea contaminării ecologice”. Conform unui raport preliminar al agenției de mediu OEFA, scurgerea a afectat aproximativ 10 mii de metri pătrați de apă de mare de suprafață, în timp ce ministrul Vargas a declarat că a afectat cel puțin șapte plaje, precum și fauna sălbatică locală. Firma de stat Petroperu a vărsat accidental o încărcătură de petrol în apele înconjurătoare Oceanului Pacific pe 21 decembrie, în urma unor manevre efectuate de o navă în nordul Peru.
Autoritățile din Gaza au declarat că un atac aerian israelian a ucis cinci jurnaliști palestinieni, relatează Euractiv. Aceștia s-au aflat printre cei cel puțin 21 de oameni uciși în urma unui atac aerian, conform medicilor din zonă. Uniunea Jurnaliștilor din Palestina a identificat cele cinci victime drept jurnaliști ai canalului Al-Quds Today. Aceștia se aflau în fața spitalului Al-Awda din tabăra de refugiați Al-Nuseirat. Reprezentanții armatei din Israel au precizat că au efectuat o „lovitură precisă asupra unui vehicul cu o celulă teroristă a islamiștilor jihadiști în interiorul zonei Nuseirat.” Uniunea Jurnaliștilor din Palestina a punctat că mai mult de 190 de jurnaliști palestinieni au fost uciși de forțele israeliene de la începerea războiului în luna octombrie a anului 2023.
Mii de oameni au marcat în Asia de sud și sud-est 20 de ani de la tsunamiul din Oceanul Indian, conform Reuters. Supraviețuitorii și familiile victimelor valului seismic au luat parte la ample ceremonii pentru comemorarea celor dispăruți. În Indonezia, oamenii au vizitat mormântul comun din satul Ulee Lheue sau memorialul din fața moscheei Grand Baiturrahman din Aceh. În Sri Lanka ocazia a fost marcată prin două minute de tăcere la statuia memorială din Peraliya, în India rezidenții statului Tamil Nadu au aprins lumânări și s-au rugat pentru dispăruți, în timp ce în Thailanda au avut loc rituri religioase în provincia Phang Nga. Tsunamiul de pe 26 decembrie 2004 a fost provocat de un cutremur de 9,1 pe scara Richter și a ucis 230 de mii de oameni.