Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 26 aprilie în lume – Autoritățile din Rusia suspendă activitatea grupării activistului Alexei Navalnîi, mai multe state anunță acordarea de sprijin pentru a combate situația sanitară disperată din India, iar emirul din Qatar a fost invitat oficial în Arabia Saudită pentru detensionarea relațiilor bilaterale
Sistemul sanitar din India este în colaps pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. Sursa foto: financialexpress.com

A fost 26 aprilie în lume – Autoritățile din Rusia suspendă activitatea grupării activistului Alexei Navalnîi, mai multe state anunță acordarea de sprijin pentru a combate situația sanitară disperată din India, iar emirul din Qatar a fost invitat oficial în Arabia Saudită pentru detensionarea relațiilor bilaterale

Material realizat de Dora Timar și Adrian Călugăru

Ministrul de externe al Mexicului, Marcelo Ebrard, a călătorit în Rusia pentru a negocia achiziționarea de vaccinuri Sputnik V pentru combaterea virusului COVID-19, informează Reuters. Conform reprezentanților biroului ministrului de externe din Mexic, Marcelo Ebrad a plecat într-o călătorie oficială în Rusia pentru a discuta planurile de expediere a vaccinului rusesc Sputnik V, după o perioadă de întârzieri în transportarea acestora către Mexic. Guvernul Mexicului are în plan accelerarea vaccinării populației, din totalul de 126 de milioane de persoane, doar 4% din populație fiind vaccinată. Conform declarațiilor lui Marcelo Ebrard, compania de stat a Mexicului, Birmex, în prezent lucrează alături de instituțiile din Rusia pentru a accelera procesul de producție a vaccinurilor care vor urma a fi utilizate nu doar în Mexic, ci și în alte părți ale Americii Latine. Autoritățile din Rusia au trimis 1,1 milioane de doze de Sputnik V în Mexic, mult mai puține decât cele negociate inițial, în februarie ministrul sănătății din Mexic declarând că vor primi 7,4 milioane de doze până în aprilie și încă 16,6 milioane de doze în luna mai. Ministrul de externe va vizita China, India și Statele Unite ale Americii de asemenea, pentru a se asigura că înțelegerile cu privire la dozele de vaccin sunt respectate.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, va avea primele întâlniri virtuale cu liderii din Nigeria și Kenya, conform Al Jazeera. Turul virtual al secretarului de stat va include atât o întâlnire oficială cu președinții din Africa, dar și cu mai multe organizații de tineret de pe continent. Antony Blinken se va întâlni cu președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari și ministrul de externe Geofrey Onyeama pentru a discuta posibile direcții de cooperare în gestionarea situației securității naționale, cazurile de atacuri din partea Statului Islamic fiind în creștere în teritoriul Nigeriei. Președintele Joe Biden l-a numit pe Jeffrey Feltman emisar special pentru eforturile diplomatice din Africa, precum cele din regiunea Tigray a Etiopiei, unde mii de oameni au murit din cauza grupărilor extremiste.

Regele Salman al Arabiei Saudite a trimis o invitație către emirul Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani al Qatarului pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două foste națiuni rivale, relatează Al Jazeera. Aliații din Golf au încetat relațiile diplomatice cu reprezentanții din Qatar în iunie 2017 după zvonurile în care oficialii din Qatar au încheiat parteneriate cu cei din Iran, deși autoritățile din Qatar au negat aceste zvonuri. Conform biroului emirului din Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani a primit o scrisoare în care a fost invitat să viziteze Arabia Saudită. Anul acesta, odată cu reîncheierea de înțelegeri între aliații din Golf și Qatar, zborurile și comerțul între țări a revenit la normal, urmând ca diplomații din Qatar să poarte discuții și negocieri diplomatice cu reprezentanți ai țărilor vecine.

Procurorul șef din Moscova a decis blocarea mișcării politice a criticului anti-Kremlin, Alexei Navalnîi, prin suspendarea activităților birourilor sale în toată țara și printr-o cerere către tribunal pentru a opri activitățile Fundației Anti-Corupție fondate de către acesta, informează CNN.  Decizia a venit în urma unei hotărâri în așteptare a instanței cu privire la desemnarea organizațiilor politice și anti-corupție create de Navalnîi ca fiind “grupări extremiste”. Documentele oficiale ale procurorului șef din Moscova, Popov D.G., conțin materiale în curs de examinare pentru a stabili suspendarea permanentă a activităților politice în întreaga țară care aparțin organizațiilor fondate de Navalnîi. Vladimir Voronin, avocatul care reprezintă atât mișcarea politică a lui Navalnîi cât și Fundația Anti-Corupție, a declarat că biroul procurorului nu poate face asta fără decizia Tribunalului, iar directorul Fundației Anti-Corupție a scris un mesaj pe Twitter în care menționa că “Ei doar strigă: ne este frică de activitățile voastre, ne este frică de protestele voastre, ne este frică de votul inteligent.”

Doi studenți care au fost răpiți de la Universitatea Greenfield din nordul Nigeriei au fost uciși, bilanțul ajungând la 5 studenți uciși din cei 20 răpiți, conform CNN. Joi au fost răpiți 20 de studenți alături de alți 3 membri ai personalului școlii din Universitatea Kaduna aflată în nordul Nigeriei. Comisarul pentru Kaduna al Ministerului Securității Interne, Samuel Aruwan, a declarat că “agenți ai securității au raportat recuperarea a încă doi studenți morți ai Universității Greenfield, uciși de către bandiți înarmați astăzi, luni 26 aprilie 2021”. Guvernatorul regiunii Kaduna, Nasir El-Rufai, a fost ferm în poziția sa de a nu negocia cu răpitorii. Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari a etichetat incidentele recurente de a răpi și ucide studenți în regiunea Kaduna ca “atacuri teroriste barbare”. Răpirile pentru recompense au escaladat în regiunea Kaduna și alte părți ale Nigeriei de nord, grupările extremiste vizând școli care sunt percepute ca fiind vulnerabile.

Mai multe state, printre care Marea Britanie, Germania și Statele Unite ale Americii, au oferit sprijin pentru sistemul sanitar subfinanțta din India, în condițiile în care țara se confruntă cu o catastrofă umanitară și nu mai reușește să facă față cererii tot mai crescute de oxigen pentru pacienții infectați cu coronavirus, și se confruntă cu o criză de paturi de spital disponibile pentru bolnavi, informează Al Jazeera. India a înregistrat pentru a cincea zi consecutiv un număr-record de infectări, pe fondul acutizării crizei de materiale sanitare de bază necesare tratării bolnavilor. Doar în cursul zilei de luni au fost înregistrate 352.991 de cazuri și, totodată, un număr record de decese – 2.812 persoane. Crematoriile din mai multe orașe au devenit copleșite de volumul imens de cereri, în timp ce autoritățile devin tot mai criticate pentru gestionarea defectuoasă a crizei. Franța a anunțat trimiterea de echipament medical de oxigenare a pacienților, în timp ce prima tranșă din vaccinul Sputnik V produs de Rusia va sosi pe 1 mai, iar statele vecine Indiei au anunțat închiderea granițelor terestre și suspendarea zborurilor aeriene.

Uniunea Europeană a lansat o acțiune legală împotriva producătorului vaccinului AstraZeneca, pentru nerespectarea termenilor contractuali de livrare a serului, precum și pentru lipsa unui ”plan realist” de asigurare a acestor livrări, informează BBC. Pe de altă parte, compania farmaceutică a replicat că acuzațiile care i se aduc sunt unele ”fără merit” și că aceasta își va apăra drepturile în instanță. Disputa dintre UE și AstraZeneca își consumă astfel un nou episod dintr-un conflict izbucnit din cauza modalității de livrare a vaccinului anti-coronavirus. Comunitatea europeană acuză compania farmaceutică de tratament preferențial acordat Marii Britanii, un fapt pe care AstraZeneca îl neagă. 

Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a decis, luni, să permită audierea unei cereri privind extinderea drepturilor de folosire a armelor de foc pe teritoriul SUA, în privința unui caz din New York care vizează dreptul de port-armă în public pentru legitimă apărare, relatează Associated Press. Cazul reprezintă o premieră într-o speță legată de dreptul de port-armă în public în actualul format al Curții, mai execat de la inaugurarea judecătoarei Amy Coney Barrett, în luna octombrie a anului trecut, care a înclinat balanța pentru tabăra conservatoare, într-un raport de 6 la 3. Astfel, judecătorii Curții au anunțat că vor revizui o hotărâre a unei instanțe inferioare care confirma restricțiile impuse de statul New York privind permisul de arme. Decizia celei mai înalte instanțe din SUA survine la puțin timp după ce în recentele săptămâni au avut loc atacuri armate în statele Indiana, Georgia, Colorado și California, iar membrii Congresului și-au luat angajamentul de a restricționa dreptul de posesie a armelor. Însuși președintele Joe Biden a cerut luarea unor măsuri executive ferme pentru a combate ceea ce acesta a descris ”o epidemie și o rușine internațională” provocată de violențele armate din America. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …