Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 25 septembrie în lume – Mii de locuitori ai regiunii separatiste Nagorno-Karabakh s-au refugiat în Armenia, Președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, a fost criticat și a prezentat scuze după ce a elogiat o persoană care a luptat într-o unitate nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Președintele Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong a fost condamnat la închisoare pentru obstrucționarea justiției
Sursa foto: France24

A fost 25 septembrie în lume – Mii de locuitori ai regiunii separatiste Nagorno-Karabakh s-au refugiat în Armenia, Președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, a fost criticat și a prezentat scuze după ce a elogiat o persoană care a luptat într-o unitate nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Președintele Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong a fost condamnat la închisoare pentru obstrucționarea justiției

Material realizat de Mihai Marco Percă și Romina Manolescu 

Mii de locuitori ai regiunii separatiste Nagorno-Karabakh s-au refugiat în Armenia, anunță DW. Potrivit autorităților de la Erevan, peste 4.850 de etnici armeni au ajuns din statul vecin, fiind așteptat ca numărul celor care aleg să se mute să crească. Exodul a venit drept consecință a fricii locuitorilor provinciei de răzbunarea autorităților azere, în ciuda asigurărilor date de către acestea. Nagorno-Karabakh este o regiune recunoscută internațional drept teritoriu azer, dar care este locuită preponderent de către etnici armeni. Armenia și Azerbaidjan s-au luptat timp de trei decenii pentru controlul asupra acesteia. În urma operațiunii militare azere de săptămâna trecută, autoritățile separatiste au fost de acord să înceapă discuțiile de reintegrare cu oficialii de la Baku, stârnind temerea populației cu privire la o potențială epurare etnică din partea autorităților statului caspic.

 

Purtătorul de cuvânt al Coastei de Garde din Filipine a condamnat blocarea accesului de către autoritățile chineze într-o regiune din Marea Chinei de Sud, conform CNN. Potrivit oficialului de la Manila, obstacolul a împiedicat bărcile de pescuit filipineze să își desfășoare activitatea. Autoritățile din cadrul Consiliului Național de Securitate al Filipine au anunțat că vor lua toate măsurile pentru a îndepărta bariera, a cărei instalare încalcă o hotărâre a unei instanțe internaționale care a dat câștig de cauză statului insular. În replică, oficialii chinezi au reafirmat suveranitatea statului lor asupra zonei disputate.

 

Președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, a fost criticat și a prezentat scuze după ce a elogiat o persoană care a luptat într-o unitate nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Al Jazeera. În cadrul unei sesiuni a legislativului care a avut loc săptămâna precedentă și la care au participat premierul canadian Justin Trudeau și președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, Anthony Rota l-a elogiat într-un discurs pe Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani. În timpul conflictului mondial acesta a luptat în cadrul organizației paramilitare naziste SS, potrivit Centrului Prietenii lui Simon Wiesenthal, care a solicitat scuze din partea oficialului canadian.

 

Președinții Turciei și Azerbaidjanului, Recep Tayyip Erdogan și Ilham Aliyev au purtat discuții despre situația din Nagorno-Karabakh, informează DW. Aflat într-o vizită de o zi în regiunea autonomă azeră Nakhchivan, liderul de la Ankara a felicitat armata statului ex-sovietic pentru „succesul istoric“. Un alt subiect discutat de către cei doi șefi de stat a fost cel al statutului coridorului Zangezur, o fâșie de teritoriu armean care leagă vestul Azerbaidjanului de exclava Nakhchivan. Nahicevan, exclavă autonomă a Azerbaidjanului, este izolată de restul țării de un teritoriu controlat de Armenia. Liderii Turciei și Azerbaidjanului doresc să propună o nouă rută terestră pentru a reconecta Nahicevanul cu Azerbaidjanul, furnizând Turciei o cale strategică terestră către alte țări turcice, statul rus indicând că ar fi de acord cu această propunere în principiu.

 

Autoritățile regiunii separatiste Somaliland au declarat că nu intenționează să negocieze reunificarea cu Somalia, potrivit Al Jazeera. Separatiștii au transmis că sunt mai interesați de o colaborare cu statul vecin, astfel, această declarație l-a contrazis pe președintele Ugandei, Yoweri Museveni, care afirmase că va acționa drept mediator pentru unificare între cele două guverne. Somaliland și-a declarat independența în anul 1991, însă nu a fost recunoscut de niciun stat. În cele peste trei decenii de autoguvernare de facto, regiunea a rămas în mare parte pașnică și a organizat alegeri democratice, spre deosebire de vecinul său, Somalia, în care are loc un război civil.

Un jurnalist pakistanez s-a întors în orașul său natal, , după ce a dispărut pentru mai mult de patru luni, conform Al Jazeera. Imran Riaz Khan, prezentatorul de știri cu peste trei milioane de urmăritori pe YouTube, a fost arestat pe aeroportul Sialkot în mai, în timp ce se afla în drum spre Oman. În mesajul video postat pe platforma X, la scurt timp după arestarea sa, jurnalistul în vârstă de 47 de ani a declarat că spațiul pentru liberă exprimare a fost limitat în Pakistan, motiv pentru care a ales să părăsească statul. Poliția din Sialkot a declarat că Imran Riaz Khan a fost „recuperat în siguranță” și se află alături de familie, fără a indica însă locul din care a fost recuperat jurnalistul. Pakistanul are un istoric înregistrat cu privire la siguranța jurnaliștilor și libertatea mass-media, ocupând locul 150 în Indexul Libertății Presei din 2023.

 

Cea mai rece regiune din lume, Antarctica, a înregistrat cel mai intens val de căldură de căldură din istorie în 2022, informează Al Jazeera. Potrivit unui studiu, în martie 2022, temperaturile din Antarctica de Est au crescut cu aproximativ 39 de grade Celsius peste media lunară, a demonstrat cercetarea. Oamenii de știință au stabilit că unda de căldură provenea din mișcările neobișnuite de circulație ale aerului din apropierea Australiei. „O creștere a frecvenței unor astfel de evenimente în următorii 50 sau chiar 100 de ani ar putea declanșa unele efecte pe care poate nu le-am preconizat”, a declarat autorul studiului, Blanchard-Wrigglesworth. Luna trecută, cercetătorii au raportat că pinguinii împărat au pierit într-un ritm alarmant în terenurile de reproducție din Antarctica de Vest spre sfârșitul anului 2022.

 

Președintele Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong a fost condamnat la închisoare pentru obstrucționarea justitiei, relatează Reuters. Ronson Chan a fost reținut și încătușat de doi ofițeri, după după ce nu s-a legitimat în fața acestora. Chan, care a pledat drept nevinovat, declarând că a cerut polițiștilor mandatul de percheziție. Magistratul Leung Ka-kie l-a găsit pe Chan vinovat, susținând că o amendă nu ar reflecta gravitatea infracțiunii comise. Chan a declarat că speră ca jurnaliștii „să rămână fermi” în datoria lor de a dezvălui știri veridice pentru Hong Kong și pentru lume, indicând că este dificil de stabilit ce impact va avea cazul său asupra libertății presei. Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong este unul dintre ultimele grupuri profesionale majore din Hong Kong care pledează pentru drepturile fundamentale și libertatea presei, în urma adoptării în iunie 2020 a unei legi de securitate națională de către autoritățile chineze.

 

Compania de jucării Lego a oprit planurile pentru a realiza cărămizi din sticle reciclate, în încercarea de a reduce emisiile de carbon, informează BBC. Lego realizează o gamă de aproximativ 4.400 de cărămizi diferite, multe dintre ele fiind fabricate din acrilonitril butadien stiren, un plastic virgin obținut din țiței. Ca multe alte companii, Lego a explorat materiale alternative pentru plastic, deoarece sustenabilitatea a devenit tot mai importantă pentru clienți. Compania a dezvăluit acum că, după mai bine de doi ani de testare, a constatat că utilizarea PET-urilor reciclate nu reduce emisiile de carbon, pentru că au fost necesari pași suplimentari în procesul de producție, ceea ce a însemnat mai multă energie. Această mișcare, care a fost raportată pentru prima dată în Financial Times, a fost considerată un regres după eforturile companiei de a-și îmbunătăți acreditările ecologice.

 

Armata americană a capturat un oficial ISIS în urma unui atac cu elicopterul în nordul Siriei, relatează CNN. „Capturarea oficialilor ISIS, precum Al-Fad’ani, ne crește capacitatea de a localiza, viza și elimina teroristul de pe câmpul de luptă” a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentul central al Statelor Unite (CENTCOM), Lt. Col. Troy Garlock. În august, forțele CENTCOM și partenerii de coaliție au efectuat opt operațiuni în Siria, în care șapte operatori ISIS au fost reținuți și o a opta a fost ucisă. În Irak, 18 operatori au fost reținuți, iar șase au fost uciși pe parcursul operațiunilor. Conform comunicatului de presă, niciun civil nu a fost ucis sau rănit în cadrul atacului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …