Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 25 noiembrie în lume – Un politician de extrema dreaptă a fost numit ministrul siguranței naționale în Israel, Oamenii de știință susțin că au creat un vaccin împotriva tuturor celor 20 de tipuri cunoscute de gripă, iar parlamentarii din Adunarea Națională a Franței au votat pentru includerea dreptului la avort în Constituție
Sursă foto: The New York Times

A fost 25 noiembrie în lume – Un politician de extrema dreaptă a fost numit ministrul siguranței naționale în Israel, Oamenii de știință susțin că au creat un vaccin împotriva tuturor celor 20 de tipuri cunoscute de gripă, iar parlamentarii din Adunarea Națională a Franței au votat pentru includerea dreptului la avort în Constituție

Material realizat de Eduard Hanes și Beatrice Vieru

Procurorii francezi au deschis o anchetă cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii care au finanțat campania președintelui Emmanuel Macron, informează France24. Parchetul Național Fiscal al Franței, care are competența de a investiga infracțiuni economice și financiare grave a deschis o anchetă în privința intervenției firmei americane de consultanță McKinsey, în campaniile prezidențiale din 2017 și 2022. Concret, procurorii cercetează dacă consultanți ai McKinsey au beneficiat de pe urma finanțării campaniei prin încheierea unor contracte publice cu statul francez, acuzațiile aduse fiind cele de favoritism și contabilitate frauduloasă. Președintele Franței, Emmanuel Macron, beneficiază de imunitate în temeiul Constituției. Palatul Élysée a afirmat într-un comunicat: „Este de datoria justiției să demareze această anchetă în mod independent.”. Mckinsey a fost implicată în trecut într-o pleiadă de controverse, printre care și finanțarea Purdue Pharma, implicată în criza opiului din S.U.A.

Prezența poliției pe străzi s-a intensificat în Honduras după declararea stării de urgență, relatează Al Jazeera. Primul președinte de sex feminin din Honduras, Xiomara Castro, a declarat stare de urgență pentru a combate creșterea impunității crimei organizate. Jurnaliștii AP News au raportat prezența unui număr semnificativ de forțe speciale și ofițeri în capitala Tegucigalpa. Xiomara Castro a îndemnat polițiștii să recupereze zonele „controlate de crima organizată și bandele acestora.” Șeful poliției, Gustavo Sanchez, a promis că va dedica fonduri și cel puțin 20.000 ofițeri în campania estompării activităților ilegale. Starea de urgență permite impunerea unor noi puncte de control de securitate pe drumurile publice. Șeful statului a declarat „război împotriva extorcării.”. Honduras rămâne un stat afectat de sărăcie și criminalitate ridicată, ca efect al traficului de droguri. Potrivit Asociației pentru o Societate Echitabilă, numai extorcarea generează profituri echivalente a 737 milioane de dolari anual pentru infractori.

Administrația prezidențială din Statele Unite ale Americii a aprobat interzicerea vânzării echipamentelor de telecomunicații produse de companiile din China, Huawei și ZTE, informează Reuters. Administrația președintelui Joe Biden a aprobat interzicerea vânzării pieselor Huawei și ZTE, pentru că prezintă ,,un risc inacceptabil” pentru securitatea națională. Această măsură este cea mai recentă dintr-un șir de atacuri îndreptate împotriva giganților chinezi din industria tehnologică. Reprezentanții Comisiei Comunicațiilor Federale a S.U.A. a declarat că a adoptat regulamentul final în ceea ce privește interzicerea vânzării și al importului de echipament de supraveghere produs de firmele Dahua Tech, Hangzhou Hikvision și Hytera Communications. „Aceste noi regulamente reprezintă o parte importantă a activităților noastre curente de a proteja cetățenii americani în fața unor riscuri de securitate națională ce implică sectorul telecomunicațiilor”.

Un politician de extrema dreaptă a fost numit ministrul siguranței naționale în Israel, relatează the Guardian. În urma negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare, Itamar Ben-Gvir, politicianul de extrema dreaptă va fi numit ministru al siguranței naționale în cel mai radical guvern de dreapta din istoria statului israelian. Înțelegerea survine câștigării alegerilor de către Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Ministrul de externe al Palestinei a precizat că desemnarea lui Ben-Gvir „are potențialul unui impact catastrofal asupra conflictului Israelo-Palestinian.”, având un efect negativ asupra negocierilor de pace. Portofoliul lui Ben-Gvir va include și o autoritate extinsă asupra poliției de frontieră israeliene în Cisiordania. Această măsură are vocația de a blura delimitarea frontierelor între Israel și Cisiordania.

Doi suedezi au fost acuzați de spionaj în sprijinul Rusiei, raportează BBC News. Suedezii au fost acuzați că ar fi vândut informații clasificate ale statului suedez pe o perioadă de 10 ani Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia. Accesul presei la proces este limitat, cei care doresc să participe la deliberări trebuie să treacă de un control riguros de securitate. Joakim von Braun, un expert în domeniul securității, a descris situația ca fiind cel mai grav caz de spionaj din întreaga istorie a Suediei, deoarece frații aveau acces la baza de date a SAPO (agenția de informații și securitate suedeză). Unul dintre inculpați, Peyman Kia, a lucrat în Biroul pentru achiziții speciale (KSI), unul dintre cele mai secrete departamente ale serviciilor de informații suedeze. Marți, un alt bărbat a fost arestat fiind suspectat de colaborare cu serviciul militar de informații al Rusiei, colaborând cu aceștia pentru a raporta cu privire la industria apărării din Suedia și Statele Unite ale Americii, urmărirea penală a bărbatului fiind inițiată alături de FBI.

Activiști ecologiști au ieșit dezbrăcați în centrul comercial Bourke Street din Melbourne, Australia, pentru a protesta împotriva industriei fast fashion, informează The Guardian. Manifestanții de la Extinction Rebellion au stat dezbrăcați în spatele unui banner pe care scria: „Moda rapidă costă pământul, mai degrabă mergi dezbrăcat”. Activiștii au avut în vizor marii retaileri precum H&M, Zara, Cotton On și Uniqlo și au intrat, ținând bannerul, într-un magazin de haine H&M. Protestul s-a lăsat cu amenințări din partea poliției, activiștii fiind obligați să părăsească magazinul. Modelul de afaceri fast fashion, din ce în ce mai nesustenabil, care are un impact negativ asupra mediului, pune guvernele și consumatorii în poziția de a lua măsuri în cel mai scurt timp posibil.

Oamenii de știință susțin că au creat un vaccin împotriva tuturor celor 20 de tipuri cunoscute de gripă, un prototip al unui vaccin universal antigripal care ar putea contracara viitoarea pandemie, informează BBC. După ce a fost testat pe dihori și șoareci, cercetătorii au constatat că noul vaccinul declanșează niveluri ridicate de anticorpi. Scott Hensley, unul dintre oamenii de știință din spatele lucrării, de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că vaccinul le va oferi oamenilor un nivel de bază de memorie imunitară pentru diverse tulpini de gripă, fiind de mare folos în cazul unui nou focar pandemic. Noul vaccin urmează aceeași tehnologie ARN mesager, ca în cazul vaccinurilor Covid.

Bundestagul german intenționează să adopte un proiect de lege care să condamne  Holodomorul din 1932-1933, genocidul la care a fost supus poporul ucrainean de către sovietici, informează The Guardian. Rezoluția va eticheta înfometarea milioanelor de ucraineni sub regimul lui Stalin drept genocid, parlamentarii germani sperând că această mișcare va servi drept „avertisment” pentru guvernul Rusiei, întrucât Ucraina se va confrunta în această iarnă cu o potențială criză a foametei. Robin Wagener, deputat al Partidului Verzilor din Germania, este cel care a inițiat proiectul de lege declarând că președintele Rusiei, Vladimir Putin „face parte din tradiția crudă și criminală a lui Stalin”. Legea urmează a fi supusă votului comun săptămâna viitoare de către cele trei partide aflate la guvernare și liderii opoziției conservatoare. Victimele Holodomorului sunt comemorate în mod tradițional, în Ucraina, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie.

O mare majoritate a parlamentarilor din Adunarea Națională a Franței au votat pentru includerea unei clauze în constituție care să garanteze dreptul femeilor la avort, precizează BBC. Deputata de stânga Mathilde Panot, care se află în spatele acțiunii, a declarat că inițiativa a survenit pentru a evita situații similare cu cele din Polonia și unele state din SUA, unde avortul a fost restricționat sau interzis. Amendamentul lui Panot a fost aprobat după ce a obținut sprijinul parlamentarilor din partidul Renaștere, cunoscut anterior ca La République En Marche!, al lui Emmanuel Macron, dar o mențiune cu privire la dreptul la contracepție a fost abandonată. Ministrul Justiției Eric Dupond-Moretti a susținut, de asemenea, schimbarea constituției și a lăudat votul „istoric”. Proiectul de lege constituie o schimbare majoră în constituție și ar putea să ducă la un referendum.  În februarie, parlamentul francez a votat extinderea termenului legal pentru avort de la 12 la 14 săptămâni, similar cu Spania. Între timp, guvernul național al Ungariei a înăsprit recent restricțiile privind avortul, devenind obligatoriu ca femeile însărcinate să dovedească semnul de viață al fătului înainte de a solicita avortul.

Guvernul Poloniei a refuzat sistemul antirachetă oferit de liderii germani, solicitând redirecționarea echipamentului militar către Ucraina, conform Euronews. Reprezentanții guvernului de la Varșovia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sistemele antirachetă care ar putea fi etichetate drept o escaladare a implicării NATO în războiul din Europa de est. Răspunsul surprinzător al liderilor Poloniei la oferta guvernului de la Berlin a fost salutat de liderii de la Kiev, disperați să-și protejeze spațiul aerian în timp ce rachetele rusești au doborât puterea în întreaga țară. În Polonia, criticii partidului populist de guvernământ, PiS, au acuzat liderii de stat că au sacrificat securitatea țării, având un război atât de aproape, de dragul unei lupte politice interne care exploatează sentimentul anti-german pentru câștiguri pe termen scurt. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, nu a fost consulat înainte de luarea acestei decizii, dar consideră că un astfel de sistem ar trebui, indiferent de locul în care este plasat, să protejeze teritoriul Poloniei și polonezii. După invazia pe scară largă a Ucrainei de către armata Rusiei pe 24 februarie, NATO și-a consolidat apărarea de-a lungul flancului său estic, inclusiv, în Polonia. Conform politicii NATO, statele membre nu se vor implica direct în război, dar își vor extinde capacităție miitare pentru protecție.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …