Material realizat de Mihai Marco Percă.
Fosta comisară europeană Mariya Gabriel și-a retras candidatura pentru funcția de prim-ministră a Bulgariei, conform Politico. Decizia a fost luată în urma eșecului negocierilor de rotație guvernamentală între reprezentanții partidelor GERB și alianța Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică (PP-DB). Potrivit acordului de coaliție, Nikolai Denkov, din partea PP-DB, a servit drept premier timp de nouă luni, Mariya Gabriel având funcția de viceprim-ministră și ministră de externe. În urma demisiei acestuia, actuala șefă a diplomației bulgare ar fi urmat să preia funcția. În urma acestui eșec, ea a fost criticată de către fostul premier Kiril Petkov, care a afirmat că nu posedă calitățile necesare pentru a fi șefă a guvernului.
Esteve Camps, președintele organizației care se ocupă de construirea bazilicii Sagrada Familia, a anunțat finalizarea acesteia în 2026, potrivit The Guardian. Șantierul operei lui Antoni Gaudí a început în 1882, fiind afectat pe parcurs de Războiul Civil Spaniol, lipsa fondurilor și de pandemia de COVID-19. Deși clădirea ar urma să fie terminată până în 2026, când se va împlini un secol de la moartea creatorului ei, o serie de lucrări care includ o scară controversată vor continua până în 2034. Fondurile necesare șantierului au fost asigurate mai întâi din donații private, ulterior fiind obținute în urma turismului, din taxa de intrare plătită de vizitatori. Sagrada Familia este considerată a fi una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a propus organizarea unui summit alături de liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, informează DW. Anunțul a fost făcut de către sora dictatorului, Kim Yo Jong, care a declarat și că pentru organizarea acestei întâlniri este necesară o schimbare a politicii din partea oficialilor niponi. Relațiile dintre Japonia și Coreea de Nord sunt tensionate din cauza cooperării celei dintâi cu Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii în limitarea programelor de înarmare ale statului comunist, dar și din pricina răpirii unor cetățeni japonezi în anii ’70 și ’80 de către nord-coreeni. Fostul premier nipon Junichiro Koizumi a vizitat Coreea de Nord de două ori, în 2002 și 2004. Cele două state nu au relații diplomatice.
Membrii Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite au aprobat o rezoluție prin care se solicită un armistițiu imediat în Fâșia Gaza, relatează CNN. Documentul a fost adoptat după abținerea reprezentantei Statelor Unite ale Americii, unul dintre membrii permanenți și cu drept de veto ai organului. Anterior, mai multe rezoluții prin care se cerea încetarea focului nu au putut fi adoptate din cauza opoziției ambasadoarei SUA. Rezultatul a fost salutat de către reprezentanții Hamas și ai Autorității Palestiniene, în timp ce oficialii israelieni l-au criticat. Datorită faptului că SUA nu s-au opus adoptării rezoluției, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anulat o vizită în America a doi oficiali ai țării sale. Autoritățile de la Washington și-au exprimat regretul față de această decizie.