Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 25 martie în lume- Google a identificat recenzii antisemite pentru muzeul Auschwitz Birkenau, Noua Zeelandă aprobă o lege prin care oferă concediu plătit femeilor care pierd o sarcină, iar Danemarca decide să prelungească suspendarea serului Astra Zeneca
Ginny Andersen, parlamentara laburistă care a inițiat proiectul legislativ

A fost 25 martie în lume- Google a identificat recenzii antisemite pentru muzeul Auschwitz Birkenau, Noua Zeelandă aprobă o lege prin care oferă concediu plătit femeilor care pierd o sarcină, iar Danemarca decide să prelungească suspendarea serului Astra Zeneca

Material realizat de Oana Florea și Mihai Boș

Google a descoperit că găzduiește mesaje antisemite la recenziile despre Auschwitz, spunând că trebuie „să se descurce mai bine” la eliminarea a ceea ce activiștii u numit „dezgustător” și „grotesc”, potrivit The Guardian. Mai mult de 150 de comentarii antisemite au fost descoperite pe Google Maps în secțiunea de recenzii a Muzeului din Auschwitz Birkenau , locul în care sunt comemorate cele aproximativ 1.1 milioane de victime ucise de către naziști în lagărul de concentrare. Serviciul de recenzii al Google, atașat Google Maps, permite utilizatorilor să scrie impresii despre locurilor pe care le vizitează. Deși există o opțiune de raportare a recenziilor nepotrivite, la 24 de ore după ce 153 de ofense au fost raportate de către The Guardian, majoritatea au rămas postate. 

Parlamentarii din Noua Zeelandă au votat în unanimitate o moțiune prin care femeile care suferă un avort spontan vor avea dreptul la concediu plătit, relatează CNN.  Conform noii legi, femeile vor avea dreptul la trei zile de concediu plătit, Noua Zeelanda devenind a doua țară din lume care oferă un astfel de beneficiu, după India, care permite un concediu de șase săptămâni.  Ginny Andersen, parlamentara laburistă care a introdus proiectul de lege, a declarat  că are speranța  că și alte  țări vor începe să adopte un altfel de sistem bazat pe compasiune „care recunoaște durerea care vine în urma unui avort spontan.” Totodată, Andersen a adăugat că noua lege poate ajuta la eliminarea stigmatului în ceea ce privește avortul spontan deoarece va încuraja femeile să caute ajutorul  și sprijinul de care au nevoie în astfel de momente. Proiectul de lege a trecut fără niciun vot împotriva, Scott Simpson, membru al opoziției, declarând că  parlamentarii s-au unit  „pentru a face ceea ce trebuie.”

Danemarca a decis să prelungească suspendarea vaccinării cu AstraZeneca pentru încă trei săptămâni, în  ciuda recomandărilor din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), relatează EuroNews.  Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat că încă evaluează utilizarea vaccinului AstraZeneca în programul său de vaccinare și a menționat că EMA nu poate exclude definitiv legătura dintre administrarea vaccinului și cazurile de tromboza. Søren Brostrøm, directorul Consiliului Național al Sănătății din Danemarca, a declarat că au fost inițiate mai multe studii și discuții cu experții din zonele afectate pentru a descoperi posibila legătură. Acesta a menționat că până în acest moment nu există suficient date pentru a lua o decizie finală cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Premierul japonez Suga Yoshihide a informat că Coreea de Nord a lansat două presupuse rachete balistice în coasta de est a Mării Japoniei, lansarea fiind confirmată  de Coreea de Sud și de Statele Unite, informează Al Jazeera.  Conform  rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Coreei de Nord îi este interzis să producă rachete balistice, prim-ministrul japonez declarând că lansarea reprezintă o amenințare la adresa stabilității din Japonia și din regiune.  Oficialii americani au confirmat lansarea, Comandamentul american pentru Pacific declarând că acțiunile Coreei de Nord reprezintă o amenințare la adresa vecinilor  săi.   Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a îndemnat țările vecine să abandoneze „cursa înarmării”, în timp ce  purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Hua Chunying, a declarat că „menținerea păcii și stabilității în peninsula coreeană reprezintă scopul întregii umanități.”

Înaltul  oficial din Arabia Saudită acuzat că l-a amenințat pe expertul în drepturile omului care a condus ancheta ONU privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a negat acuzațiile, informează Reuters. Agnes Callamard, expert ONU, a declarat că un oficial saudit a amenințat-o, în cadrul unei întâlniri  la Geneva din ianuarie 2020, spunându-i că „va avea grijă de ea” dacă nu ține sub control investigația privind uciderea jurnalistului.  Aceasta a specificat că remarca a fost interpretată de oficialii ONU ca fiind o „amenințare cu moartea”, însă numele oficialului saudit nu a fost precizat. Șeful Comisiei pentru Drepturile Omului din Arabia Saudită s-a identificat ca fiind oficialul în cauză și a declarat pe Twitter că, deși nu își amintește exact conversația, nu a avut intenția să amenințe niciun trimis al ONU.

Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni conglomeratelor din Myanmar controlate de militari, forțele de securitate raportând uciderea a cinci protestatari, relatează Reuters.  Potrivit martorilor, mii de persoane au organizat proteste împotriva loviturii de stat în centrul orașului Monywa și în alte câteva orașe . Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat noi sancțiuni care vizează Myanmar Economic Holdings Public Company Limited și Myanmar Economic  Corporation Limited, ambele companii făcând parte dintr-o rețea controlată de armată.  Măsura Washingtonului blochează orice activitate deținută de cele două companii în Statele Unite, cetățenilor și companiilor americane fiindu-le interzis să efectueze tranzacții financiare cu cele două.  Marea Britanie a anunțat că măsurile adoptate vizează Myanmar Economic Holdings Ltd, Ministrul de Externe, Dominic Raab, declarând că sancțiunile vor contribui la stoparea surselor de finanțare pentru campaniile militare de represiune.

Liderii Uniunii Europene au susținut ,,lanțurile valorice globale” în detrimentul sprijinirii initiativei Comisiei Europene cu privire la utilizarea unor noi strategii de blocare a exportului de vaccinuri împotriva Covid-19 către țările cu o rată mai înaltă de vaccinare decât în Uniunea Europeană, în ciuda faptului că li s-a atras atenția că 21 milioane de doze au fost trimise către Regatul Unit, relatează The Guardian. La un summit virtual la care a luat parte și Joe Biden, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat transportul imens trimis peste Canalul Mânecii, reprezentând două treimi din dozele primite de Regatul Unit. La inceputul intalnirii virtuale, Angela Merkel și omologul său austriac, Sebastian Kurz, au avut o discuție pe tema stocului limitat de vaccinuri din Austria, cancelarul Kurz blamand autoritățile europene. Drept replică, Merkel l-a informat pe Kurz că lipsa vaccinurilor din Austria se datorează eșecului său guvernamental de a comanda suficiente doze de vaccin și nu poate fi atribuită autorităților europene. 

AstraZeneca a actualizat rezultatele asupra eficienței vaccinului împotriva Covid-19, în baza unor cercetări efectuate în Statele Unite ale Americii, ca urmare a insistenței oficialilor din sănătate de a include ultimele informații, raportează BBC. Producătorul anglo-suedez a ajustat eficiența vaccinului de la 79% la 76%. Alte date analizate de SUA arată o creștere a eficienței în randul persoanelor de peste 65 ani, de la 80% la 85%. AstraZeneca a anunțat că așteaptă să primească aprobarea de reglementare în SUA. Compania a declarat că, în urma cercetărilor, vaccinul „este foarte eficient la adulți”, și că are o eficiență de 100% la prevenirea cazurilor severe ale bolii. 

Turcia a început procedurile necesare pentru procurarea vaccinului Sputnik-V din Rusia, a anunțat Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, adăugând că Ankara ar urma să primească 100 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la diverși producători până la sfârșitul lunii mai, relatează Reuters. „Discuțiile au început pentru procurarea Sputnik-V. Vaccinul va fi eligibil pentru utilizare pe scară largă după ce vor fi efectuate teste de compatibilitate”, a declarat Koca, menționând că Ankara se află în negocieri și cu alți producători de vaccin. Până în acest moment, Turcia a realizat campania de vaccinare cu serul produs în China de Sinovac Biotech Ltd, efectuând 14.39 milioane de inoculări.

Guvernul naționalist al Poloniei a întărit măsurile de carantinare, însă a anunțat că serviciile religioase vor fi permise de Paști, informează Politico. Polonia este una dintre cele mai afectate țări din Europa, înregistrând un număr crescut de noi infectări cu Sars-CoV-2.„Presiunea celui de al treilea val este foarte mare. Peste 70% din paturile de spital sunt ocupate. De asemenea, peste 70% din ventilatoarele de oxigen sunt epuizate”, a anunțat Primul Ministru Mateusz Morawiecki. „Ne apropiem de limita eficienței sistemului sanitar.” Au fost închise saloanele de înfrumusețare, frizeriile și sălile de sport, iar în biserici vor fi permise adunările cât  timp se mențin regulile de distanțare socială de câte o persoană la 20 metri pătrați.








Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …