Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 25 mai în lume – Președintele Băncii Mondiale accentuează posibilitatea unei recesiuni globale, Robert Golob a fost ales drept noul prim-ministru al Sloveniei, Liderul mișcării separatiste din Kașmir a fost condamnat la sentința de închisoare pe viață

A fost 25 mai în lume – Președintele Băncii Mondiale accentuează posibilitatea unei recesiuni globale, Robert Golob a fost ales drept noul prim-ministru al Sloveniei, Liderul mișcării separatiste din Kașmir a fost condamnat la sentința de închisoare pe viață

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat scena internațională în privința unei recesiuni globale, cauzată de invazia Rusiei din Ucraina, relatează BBC. Malpass a menționat că această invazie duce la creșterea prețurilor alimentelor, energiei și îngrășămintelor și că evitarea unei crize economice la nivel internațional va fi un lucru dificil. Oficialul american a mai adăugat că noile valuri de COVID-19 din China ar trebui privite drept motive de îngrijorare, din aceeași rațiune menționată anterior. Luna trecută Banca Mondială și-a modificat „prognoza” anuală de dezvoltare economică la nivel global, procentul inițial de 4.2% fiind scăzut la 3.2%. David Malpass a declarat că „urmărind nivelul PIB-ului la nivel global… este dificil de văzut cum vom evita o recesiune”, mai adăugând că statele europene sunt, în continuare, „prea dependente” de petrolul și gazul rusesc.

Membrii Parlamentului din Slovenia l-au ales pe liberalul proeuropean Robert Golob în funcția de prim-ministru, conform Reuters. Partidul Mișcarea Libertății, formațiunea politică nou-formată din partea căreia a candidat Golob, a câștigat alegerile parlamentare din luna aprilie. Confirmarea fostului om de afaceri ca prim-ministru a deschis calea pentru o schimbare de direcție în politica slovenă. „Oamenii așteaptă speranță, […], dacă voi avea șansa, mă voi strădui să le ofer speranță pentru un viitor mai bun”, a declarat Golob în fața membrilor parlamentului. Acesta a fost ales cu 54 de voturi „pro” la 30 „contra”. Fostul om de afaceri a fost proprietarul unei companii de energie care implementează proiecte bazate pe uzul energiei regenerabile. Golob a mai adăugat că prioritățile sale ca prim-ministru vor gravita în jurul creării unei societăți echitabile, în cadrul căreia oricine va avea acces la servicii de sănătate.

Fostul prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, le-a oferit membrilor actualului cabinet un termen de șase zile pentru a organiza alegeri anticipate, amenințând cu intensificarea protestelor și demonstrațiilor publice, raportează Al Jazeera. „Decisesem că voi rămâne aici până când guvernul decide să dizolve adunările generale și să organizeze alegeri anticipate, dar ce am văzut în ultimele 24 de ore este că ei [guvernul] duc țara către anarhie”, a declarat Khan în cadrul unui raliu din Islamabad. Guvernul a convocat forțele armate pentru a apăra biroul președintelui și al prim-ministrului, palatul parlamentului și alte clădiri de importanță politică ridicată în urma violențelor stradale conduse de admiratorii fostului premier. Khan, un fost jucător de crichet care a ocupat funcția de prim-ministru timp de trei ani și jumătate, a declarat că înlăturarea lui de la putere prin moțiunea de cenzură din luna aprilie a fost un complot organizat de actualii lideri ai statului, în colaborare cu Statele Unite ale Americii.

Liderul mișcării separatiste din Kașmir, Yasin Malik, a fost condamnat la sentința de închisoare pe viață de către un tribunal din Delhi, pe fondul unor acuzații de finanțare și participare în acte teroriste, informează BBC. O parte din magazinele din Srinagar, cel mai mare oraș din regiunea Kașmir, au fost închise, iar poliția indiană a intervenit cu gaz lacrimogen pentru a îndepărta protestatarii de locuința lui Malik. O altă „măsură de siguranță” implementată de autoritățile indiene a fost și restricționarea accesului la internet mobil în întreagă regiune. În anii ’90 zeci de mii de persoane au fost ucise în statul predominant musulman, în urma unei revolte împotriva conducerii hinduse, scopul acelei revolte fiind independența Kașmirului. Malik a declarat că a renunțat la orice activitate ce implică furnizarea sau uzul de arme încă din timpul acelei perioade tumultoase, cu toate acestea a fost acuzat de acte teroriste înspre finalul săptămânii trecute. Prim-ministrul Pakistanului, Shahbaz Sharif, a declarat pe Twitter că „India îl poate închide fizic pe Yasin Malik, dar nu va putea niciodată să încarcereze ideea de libertate pe care el o reprezintă”.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a accentuat importanța guvernului de la Canberra în susținerea statelor insulare din Pacific, conform Reuters. Declarațiile succed un comunicat prin care guvernul de la Beijing plănuiește să ajungă o înțelegere cu zece state din Pacific, parteneriatul fiind bazat pe securitate, liber schimb, ajutor maritim, tehnologie și comunicare de informații. Albanese a adăugat că rolul guvernului său de stânga este să vină în ajutorul națiunilor insulare învecinate, oferind securitate maritimă, bune practice pentru protejarea mediului, ajutor financiar mărit și modalități mai facile pentru cetățenii acestor țări de a migra în Australia. Noul guvern de la Canberra va încerca să limiteze intervențiile și influența chineză în Pacific. Albanese a menționat că „este momentul să intervenim, nu să ne ferim”, susținând faptul că o arie de influență mărită a Beijingului va cauza „instabilitate regională”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …