Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 25 ianuarie în lume – Au început testele clinice pentru un vaccin special conceput împotriva variantei Omicron, FMI a publicat cele mai recente prognoze economice pentru 2022, iar prețul petrolului s-a majorat cu 2% ca urmare a mai multor tensiuni geopolitice

A fost 25 ianuarie în lume – Au început testele clinice pentru un vaccin special conceput împotriva variantei Omicron, FMI a publicat cele mai recente prognoze economice pentru 2022, iar prețul petrolului s-a majorat cu 2% ca urmare a mai multor tensiuni geopolitice

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

Pfizer și BioNTech au început testele clinice pentru un nou vaccin împotriva Covid-19, care vizează varianta Omicron, conform BBC. Companiile intenționează să testeze protecția obținută prin administrarea noului vaccin, atât ca doză unică sau ca sub forma unei doze de rapel, cât și în cazul administrării a trei doze separate de vaccin în cazul persoanelor nevaccinate. Se estimează ca peste 1.400 de adulți să fie înscriși în acest studiu, care va avea loc probabil în Statele Unite. De asemenea, compania americană Moderna plănuiește să înceapă în curând testele cu propriul său vaccin împotriva tulpinii Omicron.

Fondul Monetar Internațional reduce prognoza de creștere economică globală, conform Al Jazeera. Economia mondială se află, la începutul acestui an, într-o situație mai precară decât se anticipa anterior, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional, care și-a revizuit perspectivele cu privire la nivelul creșterii economice globale, în mare parte din cauza dificultăților pe care Statele Unite și China, două din cele mai importante economii de pe glob, le întâmpină cu privire la redresarea propriilor situații economice. Cea mai recentă ediție a raportului World Economic Outlook al FMI prevede o scădere a creșterii globale de la 5,9% în 2021 la 4,4% în acest an. Prognoza pentru 2022 este cu o jumătate de punct procentual mai mică decât prognozele pe care FMI le-a emis în luna octombrie.

Prețul petrolului a crescut marți cu peste 2%, pe fondul îngrijorărilor conform cărora rezervele ar putea fi limitate din cauza tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, a amenințărilor la adresa infrastructurii din Emiratele Arabe Unite și a eforturilor OPEC+ de a-și atinge pragul de creștere lunară a producției, conform Reuters. Analiștii au remarcat că prețul petrolului a crescut în pofida unei scăderi a piețelor de acțiuni și a posibilității unei majorări a dobânzii de către Rezerva Federală a SUA.  ,,Riscurile geopolitice au dus la creșterea prețului țițeiului, în condițiile în care o piață petrolieră restrânsă, care se luptă deja cu stocuri scăzute, pare vulnerabilă în următoarele luni”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA.

Oficialii irlandezi s-au angajat să protesteze împotriva deciziei guvernului Rusiei de a organiza exerciții navale la începutul lunii februarie, conform The Washington Times. Exercițiile vor avea loc într-o zonă pe care guvernul Irlandei o consideră drept zonă economică exclusivă. Anunțul cu privire la exercițiile navale, planificate la aproximativ 240 de km în largul coastei de sud-vest a Irlandei, a survenit în timp ce tensiunile dintre Vest și  guvernul de la Moscova continuă să crească. Guvernul de la Dublin nu poate face altceva decât să protesteze împotriva manevrelor navale rusești. Conform normelor de drept internațional, unei țări i se permite să desfășoare exerciții în zona economică exclusivă a altui stat. Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a declarat că Departamentul de Afaceri Externe și-a exprimat în nenumărate rânduri rugămințile față de guvernul Rusiei de a opri exercițiile. Oficialii irlandezi au mai adăugat că traficul aerian civil va fi deviat din această zonă în timpul exercițiilor.

Statele Unite ale Americii s-au pregătit pentru aprovizionarea cu gaz din Europa, în cazul în care fluxul rusesc este întrerupt, conform Reuters. Pe măsură ce temerile cu privire la posibila invazie a Ucrainei cresc, oficialii americani au declarat marți că au negociat cu furnizorii globali astfel încât Europa să nu sufere o pierdere bruscă a sursei de energie necesară pentru încălzire în mijlocul iernii. Pregătirile pentru adaptarea sursei de proveniență a gazelor fac parte dintr-o campanie a Statelor Unite ale Americii și a aliaților săi europeni de a forma în fața președintelui rus, Vladimir Putin, un front unit în speranța că această mișcare îl va descuraja să invadeze Ucraina. Guvernul Germaniei este îngrijorat de impunerea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza dependenței sale față de gazul rusesc. Macron a declarat că urmează să comunice cu președintele Rusiei în cursul zilei de vineri, pentru a clarifica poziția guvernului de la Kremlin. Acesta a mai adăugat că guvernele Franței și Germaniei nu vor abandona dialogul cu Rusia.

Guvernul Chinez a intensificat acțiunile de intimidare asupra guvernului din Taiwan, cu ajutorul avioanelor de război, potrivit The Washington Times. Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, un total de 52 de avioane militare au pătruns în zona de apărare aeriană a insulei duminică și luni. Conform oficialilor taiwanezi, cele mai multe zboruri au avut loc duminică, zi în care 39 de avioane militare chineze au zburat până aproape de capătul sudic al insulei, dintre care 34 de avioane de luptă de tip J-10 și J-16. Această incursiune a fost urmată de zborul altor 13 aeronave luni, în apropiere de coasta de sud a Taiwanului, incluzând două bombardiere H-6, 10 avioane de luptă J-16 și un avion de război antisubmarin Y-8.

În timp ce Ucraina se pregătește pentru o posibilă invazie rusă, diplomații UE au declarat că decizia SUA de a evacua familiile diplomaților din Kiev ar putea fi interpretată drept un semn că Vestul ar accepta un astfel de scenariu, conform Euractiv. ,,Totul este sub control, nu există niciun motiv de panică”, a afirmat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după o reuniune a Consiliului de Securitate Națională și Apărare, care a avut loc în capitala ucraineană. Cu toate acestea, aproximativ 48,1% dintre cetățenii ucraineni percep amplasarea trupelor rusești la graniță drept o amenințare reală a în ceea ce privește posibilitatea unei invazii iarna sau primăvara aceasta, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) la începutul acestei săptămâni.

Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră în marea din largul coastei sale estice, relatează Al Jazeera. În acest context, armata Coreei de Sud evaluează lansările de marți pentru a determina cu certitudine natura proiectilelor. Presa nord-coreeană a relatat, de asemenea, că puternicul organism politic al țării, prezidat de liderul Kim Jong Un, a declarat că va lua în considerare posibilitatea de a reporni seria de teste nucleare, precum și pe cele care implică rachete balistice intercontinentale (ICBM), exerciții care au fost suspendate temporar. Declarațiile liderului nord-coreean survin  ca urmare a unui efort susținut de a consolida armata țării împotriva unor Statelor Unite. 

Descendenții ultimului rege al Italiei au înaintat o cerere oficială de a revendica bijuteriile coroanei, ascunse într-o cutie de valori din Banca Italiei de circa 76 de ani, conform Reuters. Banca Italiei a preluat bijuteriile, fiind vorba despre o colecție de peste 6.000 de diamante și 2.000 de perle sub formă de broșe și coliere care au aparținut mai multor membrii ai casei regale. Ulterior, regele Umberto al II-lea l-a delegat pe Falcone Lucifero, ministrul Casei Regale, să-i încredințeze bijuteriile lui Luigi Einaudi, guvernatorul de atunci al Băncii Italiei, care mai târziu a devenit președinte, pentru a le păstra. Până la momentul actual, familia nu a întreprins nicio acțiune oficială pentru a recupera bijuteriile din cauza temerii că ar putea alimenta un val de resentimente. Abia în anul 2002, descendenților de sex masculin ai Casei de Savoia li s-a permis să reintre în Italia. Înainte de a se întoarce din exilul din Elveția în anul 2003, Vittorio Emanuele a declarat că nu va revendica bijuteriile coroanei, adăugând că acestea nu mai aparțin familiei. Cu toate acestea, el a sperat ca bijuteriile să fie expuse publicului.

Garda de Coastă a Statelor Unite ale Americii a căutat marți 39 de persoane dispărute, după ce o barcă ce ar fi fost folosită pentru contrabanda de persoane s-a răsturnat în largul coastei Floridei, conform Reuters. Garda de Coastă a fost inștiințată de producerea accidentului marți, de către un bărbat care a reușit să salveze una dintre persoanele care se aflau la bordul bărcii. Conform declarațiilor oferite de supraviețuitor, aceasta se afla împreună cu un grup alcătuit din încă 39 de persoane care au părăsit insula Bimini din Bahamas sâmbătă seara. Pasagerul a mai mărturisit că barca s-a răsturnat în timpul unei furtuni și că niciunul dintre pasageri nu purta vesta de salvare.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Alegerile anului 2024 – un nou peisaj politic global

Anul 2024 a reprezentat cel mai mare an electoral din istoria umanității. Jumătate din populația …