Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 25 februarie în lume – Cancelarul Angela Merkel anunță că UE trebuie să se pregătească pentru vaccinarea împotriva noilor mutații ale coronavirusului, ”diplomația vaccinului” din Israel a fost blocată temporar, iar Australia adoptă legea care obligă giganții tech să plătească pentru conținutul de știri

A fost 25 februarie în lume – Cancelarul Angela Merkel anunță că UE trebuie să se pregătească pentru vaccinarea împotriva noilor mutații ale coronavirusului, ”diplomația vaccinului” din Israel a fost blocată temporar, iar Australia adoptă legea care obligă giganții tech să plătească pentru conținutul de știri

Material realizat de Oana Florea

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru vaccinarea împotriva noilor variante ale virusului COVID-19, în contextul în care liderii europeni s-au întâlnit virtual pentru a discuta posibile căi de acțiune, relatează Reuters. Liderii celor 27 de state membre au fost de acord cu menținerea restricțiilor stricte în ceea ce privește libera circulație, iar Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru situația în care vaccinarea continuă va fi necesară pentru o perioadă mai lungă de timp. Totodată președintele summitului, Charles Michel, a informat că Uniunea Europeană dorește „mai multă predictibilitate și transparență” din partea companiilor farmaceutice care nu au reușit să livreze la timp dozele de vaccin, punând astfel în pericol obiectivul Uniunii de a inocula 70% din populația adultă până la sfârșitul verii.

Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, a tras un semnal de alarmă asupra unei tentative de lovitură de stat după ce forțele armate ale țării au declarat că el și cabinetul său trebuie să demisioneze, informează BBC.  Într-un video postat pe Facebook, Pashinyan și-a îndemnat susținătorii să se adune în Piața Republicii din centrul capitalei Erevan afirmând că armata „trebuie să se supună poporului și autorităților”. Între timp, susținătorii opoziției au organizat o demonstrație în capitală,iar Vazgen Manukyan, unul dintre liderii opoziției, a cerut mulțumii să blocheze parlamentul declarând că  parlamentarii trebuie chemați pentru a vota demiterea prim-ministrului. Liderii armatei sunt nemulțumiți de decizia prim-ministrului de a-l demite pe șeful adjunct al forțelor armate, Tiran Khacharyan, iar prim-ministrul a invitat opoziția să negocieze soluționarea crizei, subliniind că orice schimbare a puterii trebuie să fie susținută de alegeri.

Dubla campioană campioană sud-africană, Caster Semenya, a inițiat un proces  la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a contesta  restricțiile de testosteron la sportivii de sex feminin, informează Al Jazeera. În 2019, World Athletics i-a interzis acesteia și altor sportive cu diferențe de dezvoltare sexuală să ia parte la curse dacă nu iau medicamente care reduc nivelul hormonilor. Avocații atletei sud-africane au declarat că îi sunt încălcate drepturile adăugând că reglementările în cauză supun sportivele la examinări umilitoare și la proceduri medicale dăunătoare și experimentale. În trecut, sportiva s-a adresat Curții de Arbitraj Sportiv și  Curții Supreme Federale din Elveția, însă fără să aibă vreun succes. Caster a declarat că tot ceea ce cere este să i se permită „să alerge liber, odată pentru totdeauna.” 

Australia a adoptat prima lege la nivel global care obligă Google și Facebook să plătească pentru conținutul de știri de pe platformele lor, informează BBC. Cei doi giganți tech s-au opus puternic legislației susținând că legea înțelege „fundamental” greșit modul în care funcționează internetul. Prevederile acesteia încurajează giganții tech și organizațiile de știri să negocieze tranzacții de plată cu scopul de a încuraja investiția în conținutul digital local. Guvernul susține că legea prevede un proces de negociere „mai echitabil” între părți deoarece, în cazul în care negocierile eșuează, un arbitru independent poate stabili prețul. Comisia australiană pentru concurență și consumatori a declarat că până acum editorii au avut puțină  putere de negociere deoarece au depins de  monopolurile giganților tech.  Mai mult de atât, legea impune platformelor să informeze editorii de știri cu privire la modificările aduse algoritmilor care stabilesc știrile care vor fi afișate. 

Ucraina a numit un fost ministru de finanțe ambasador în Statele Unite cu intenția de îmbunătăți relațiilor cu Washingtonul aflat sub administrația Biden, relatează Reuters. Biroul președintelui Volodimir Zelenskiy a declarat că a însărcinat-o pe Oksana Makarova să stabilească un  „dialog eficient” cu noua administrație americană cu scopul de a consolida susținerea pentru Ucraina.  Ucraina speră să recapete sprijinului Statelor Unite de care s-a bucurat la începutul conflictului cu separatiștii susținuți de Rusia. De asemenea, aceasta dorește sprijinul Washingtonului în ceea ce privește împrumuturile internaționale, guvernul având speranța că prezența lui Markavoran la Washington va ajuta Ucraina să obțină un acord cu Fondul Monetar Internațional.

Planul prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, de a livra vaccinuri  unui grup de națiuni aliate a fost înghețat în urma unei contestări legale a acordului, relatează Al Jazeera.  Ministrul apărării din Israel, Benny Gantz, a declarat pe Twitter că salută decizia de a stopa livrarea vaccinurilor către alte națiuni, iar ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki a numit transportul de vaccinuri propus de Netanyahu „un șantaj politic și un act imoral”, acuzând Israelul de „exploatarea nevoilor umanitare ale acestor țări.” Înainte de suspendarea programului de livrare a vaccinului în străinătate, doi aliați apropiați ai Israelului, Honduras și Cehia, au confirmat că au primit doze de vaccin din partea guvernului Netanyahu. Israelul a oferit până în prezent 2000 de doze de vaccin Autorității Palestiniene, argumentând că, în conformitate cu acordurile de pace de la Oslo, aceasta este responsabilă pentru propriul sistem de sănătate. Cu toate acestea, palestinienii au acuzat că excluderea acestora din programul israelian de vaccinare reprezintă o ignorare a îndatoririlor care vin odată cu deținerea puterii.  

Facebook a anunțat că a eliminat de pe platforma sa toate paginile controlate de armata din Myanmar, informează Euronews. Totodată, reclamele care privesc armata au fost blocate, măsurile incluzând și Instagram. Platforma socială a declarat că măsurile au fost necesare din cauza „abuzurilor extrem de grave ale drepturilor omului” evidențiind „riscul clar al violențelor inițiate de armata din Myanmar.” Amy Sawitta Lefevre, managerul de politici al platformei, a informat că interdicția vizează forțele aeriene și maritime, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor de Frontieră. Într-un comunicat, platforma a declarat că tratează situația din Myanmar ca pe o urgență, siguranța comunității Facebook și a oamenilor din Myanmar fiind prioritară. Ca răspuns la aceste măsuri, armata din Myanmar a blocat accesul la Facebook pe întreg teritoriul țării. 

Parlamentul olandez a adoptat o moțiune fără caracter obligatoriu în care afirmă că tratamentul minorității musulmane uigure din China echivalează cu genocidul, informează Reuters. Activiștii și experții Națiunilor Unite au declarat că cel puțin un milion de musulmani din regiunea chineză Xinjiang sunt reținuți în tabere, China fiind acuzată de folosirea torturii, a muncii forțate și de impunerea sterilizării. Ambasada chineză de la Haga a declarat că orice sugestie a existenței unui genocid în Xinjiang   reprezintă o „minciună absolută” și a acuzat parlamentul olandez că a „pătat în mod deliberat China intervenind grosolan în afacerile interne ale țării.” Partidul conservator al prim-ministrului olandez Mark Rutte a votat împotriva rezoluției, iar ministrul olandez de Externe, Stef Blok, a declarat că situația minortității uigure reprezintă un motiv de îngrijorare, adăugând că are speranța că Olanda va colabora  în viitor cu alte națiuni. Cu toate că ministrul de externe a sugerat că parlamentul olandez se ferește de folosirea termenului de genocid, autorul moțiunii, Sjoerd Sjoerdsma, a transmis că recunoașterea atrocităților din China ca fiind genocid îndeamnă statele să nu fie indiferente și să acționeze.

Președintele Republicii Honduras, Juan Orlando Hernandez, a avertizat că acuzațiile procurorilor americani cu privire la implicarea sa în crima organizată ar putea afecta cooperarea cu Statele Unite în lupta împotriva traficului de droguri, relatează Al Jazeera. Procurorii americani l-au acuzat pe președintele Hernandez că s-a folosit de lege și de oficialii militari pentru a-i proteja pe traficanții de droguri ca parte a unui plan prin care să obțină putere și control în țară. Totodată, Hernandez  este acuzat că a acceptat mită în valoare de un milion de dolari de la cunoscutul traficant de droguri  Joaquin “El Chapo” Guzman, însă președintele a negat acuzațiile. Președintele a declarat că membrii cartelului „Los Cachiros” l-au acuzat pe nedrept pentru a obține pedepse reduse și a avertizat că aceste acuzații ar putea compromite eforturile comune în ceea ce privește securitatea.

Agenția Europeană pentru Medicamente a transmis îndrumări producătorilor de vaccinuri care intenționează să adapteze vaccinurile autorizate la noile variante ale virusului, relatează Euronews. Autoritatea de reglementare a Uniunii Europene a declarat că cele trei vaccinuri autorizate, fabricate de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, oferă protecție împotriva variantelor virusului care predomină în Europa, informând că odată cu apariția mutațiilor continue, vaccinurile ar putea fi adaptate la timp pentru a asigura o protecție eficientă. Agenția a declarat că experții săi presupun că vaccinul ajustat va funcționa în același mod ca vaccinul inițial, cu excepția unei modificări a părții care declanșează răspunsul imun al organismului și a adăugat că nu sunt necesare studii de eficiență pe scară largă.  Îndrumările autorității europene vin în contextul în care Pfizer a început să studieze a treia doză de vaccin care ar putea oferi protecție împotriva versiunilor mutante ale virusului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 25 decembrie în lume- Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile rusești din ziua de Crăciun au declanșat pene de curent, Oficialii Talibani au declarat că 46 de persoane au decedat în urma unui atac aerian pakistanez, Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, semnalând gravitatea situației în timpul adresei sale de Crăciun

Material realizat de Luca Coșa și Anca Badea Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile …