Home / A fost azi în lume / 2020 / A fost 25 decembrie în lume – Ambasadorii țărilor UE au petrecut Crăciunul revizuind acordul Brexit, mai multe state din lume descoperă cazuri de infectare cu noua tulpină contagioasă de coronavirus, iar gruparea Boko Haram a ucis mai mulți civili în nordul Nigeriei

A fost 25 decembrie în lume – Ambasadorii țărilor UE au petrecut Crăciunul revizuind acordul Brexit, mai multe state din lume descoperă cazuri de infectare cu noua tulpină contagioasă de coronavirus, iar gruparea Boko Haram a ucis mai mulți civili în nordul Nigeriei

Material realizat de Mihai Boș și Andreea Ianoșiu

Ambasadorii Statelor Membre la Uniunea Europeană și-au petrecut ziua de Crăciun pentru a fi puși la curent cu acordul Brexit, potrivit CNN. Acordul a fost atins după multe luni de negocieri și înainte de 31 decembrie, dată ce marchează sfârșitul perioadei de tranziție a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Câteva puncte din acord prevăd aspecte precum: cetățenii Regatului Unit au nevoie de viză pentru a putea munci, studia, trăi sau începe o afacere într-unul din Statele Membre, un angajament comun pentru protecția drepturilor sociale și cele de muncă, participarea continuă a Marii Britanii în programe europene până în 2027, precum Horizon Europe. Prim ministrul britanic Boris Johnson consideră că acest acord reprezintă începutul unei noi stabilități si certitudini într-o relație ”ce a suferit uneori dificultăți și a fost marcată de diferende”.

În Japonia au fost raportate 5 cazuri noi de coronavirus cu noua tulpină descoperită în Regatul Unit iar un nou caz a fost raportat în Franța, relatează The Guardian. Deși în Japonia numărul de infectări nu a fost la fel de ridicat precum în SUA sau Europa, cazurile cresc brusc iar numărul zilnic de infectări a depășit 3000 pentru prima dată în această lună. Cele cinci persoane infectate cu forma mult mai contagioasă de Covid-19 s-au întors recent din Marea Britanie. Conform presei japoneze, aceștia au fost carantinați iar oficialitățile din sănătate au început deja ancheta epidemiologică. În Franța, de asemenea, o persoană a fost depistată cu noua tulpină de coronavirus după ce s-a întors din Londra în 19 decembrie. Ministrul francez al Sănătății a anunțat că persoana infectată este asimptomatică și se află în autoizolare.

Papa Francisc a făcut un apel către liderii din întreaga lume pentru a asigura accesul tuturor la vaccinul împotriva coronavirusului, conform BBC. În urarea tradițională de Craciun, trimisă online pentru prima dată, Suveranul Pontif a atenționat împotriva punerii barierelor pentru noul tratament. Pandemia a făcut ca, în acest an, masajul anual ”Urbi et Orbi” să nu fie prezentat de la balconul bazilicii Sf. Petru mulțimii uriașe, cum obișnuia tradiția. În schimb, Papa a vorbit de la un pupitru dintr-o cameră din Vatican. Avertismentul Papei Francisc vine în urma îngrijorării că țările mai bogate cumpără doze dispoporționale de vaccin în detrimentul celor mai sărace. „Fiul Domnului să reînnoiască în liderii politici și guvernamentali spiritul internațional al cooperării, începând cu îngrijirea sănătății, astfel încât tuturor să li se asigure accesul la vaccin și tratament”, a spus suveranul pontif. „În fața unei provocări care nu cunoaște granițe, nu putem ridica ziduri. Suntem cu toții în aceeași barcă.”

Regina Angliei a vorbit cu mândrie despre cei care s-au „ridicat magnific” la provocările anului 2020 într-un mesaj de Crăciun care a început cu sintagma „Viața noastră trebuie să meargă mai departe.”, informează The Guardian. În mesajul care surprinde suferințele prin care au trecut oamenii în vremurile „dificile și neprevăzute” ale pandemiei, Regina a subliniat: „În mod remarcabil, un an care a ținut oamenii depărtați, dar ne-a apropiat în multe feluri.” Aceasta a vorbit despre „Speranțele noilor începuturi” și a lăudat, în special, tinerii. A vorbit, totodată, și cu cei pentru care „această perioadă a anului va fi însoțită de tristețe: unii plâng lipsa celor dragi iar unora le e dor de prietenii și membrii familiei care sunt departe pentru siguranță, când tot ce-și doresc cu adevărat de Crăciun sunt o îmbrățișare sau o strângere de mână.” Regina le-a transmis celor în suferință: „Nu sunteți singuri, vă port în gândurile și în rugăciunile mele.”

Președintele Turciei, Recep Erdogan, intenționează să îmbunătățească relațiile diplomatice cu Israel, deși susține că politicile aplicate asupra Palestinei sunt inacceptabile, conform Al Jazeera. Erdogan precizează că divergențele dintre Turcia și Israel au existat doar la nivelul persoanelor din pozițiile înalte, astfel au influențat modul în care relația dintre cele două state decurge. În plus, președintele Turciei consideră că este imposibil de acceptat modul în care Israel tratează Palestina, ”fără milă”. Nu este o noutate pentru istoria celor două state faptul că ar putea să își consolideze legăturile, întrucât Turcia este primul stat cu populație majoritar musulmană care a recunoscut Israelul în 1949. Relațiile dintre acestea erau puternic consolidate până la apariția lui Erdogan ca președinte, care a încheiat orice formă de cooperare diplomatică cu Israel în 2010, după ce 10 turci pro-Palestinieni au fost uciși de un grup de soldați israelieni. În 2016 relațiile s-au reînnodat, dar în 2018 s-au deconsolidat ușor, cu toate acestea, schimburile comerciale dintre cele două țări continuă. 

Un accident naval pe Lacul Albert, la granița dintre Uganda și Republica Democrată Congo, s-a soldat cu moartea a cel puțin 26 de oameni, potrivit BBC. Un vânt puternic a cauzat scufundarea bărcilor, a declarat un oficial local agenției de știri AFP. Zeci de oameni se aflau la bord și cel puțin 21 au fost salvați, susține Ashraf Oromo. Un ofițer marin a spus că siguranța precară și vremea care se schimbă brusc povoacă asemenea acidente frecvente pe lac. Nava călătorea între două localități din Uganda, miercuri, când un vânt puternic a început, povocând scufundarea. Echipele de salvare nu se așteptau să găsească supraviețuitori, a declarat Ashraf Oromo. Atât cetățeni congolezi cât și din Uganda se aflau pe barcă și se află printre victime.

Cel puțin 11 oameni au fost uciși de gruparea islamistă Boko Haram în ajunul Crăciunului, relatează BBC. Boko Haram a distrus și o biserică tot în ajunul Crăciunului, iar sursele locale susțin că victimele sunt din orașul Pemi, cu o populație majoritar creștină. Pemi se află în proximitatea orașului Chibok, unde în 2014 membri Boko Haram au răpit 200 eleve. Motivația din spatele atacurilor acestui grup stă în dorința de a demite guvernul actual și de a crea un stat islamic. Pentru Boko Haram, educația occidentală nu trebuie să fie promovată în rândul comunităților musulmane, care totodată, trebuie să desfășoare activități derivate din tradiția islamică. Acest conflict se menține de câteva decenii, Organizația Națiunilor Unite precizând că militanții islamiști au ucis cel puțin 36.000 persoane și peste 2 milioane au fost alungate de la locuințele și familiile lor. Pentru a se proteja împotriva atacurilor teroriste, comunitățile din nordul Nigeriei s-au organizat în miliții locale înarmate care colaborează cu soldații armatei nigeriene.

Aproximativ 14 milioane americani riscă să rămână fără ajutorul financiar de șomaj după un impas politic cu privire la pachetul de ajutorare economică de 900 de miliarde de dolari, potrivit BBC.  Președintele în exercițiu Donald Trump a refuzat să semneze măsura pentru a intra în vigoare până ce nu este amendată, însă cu toate acestea democrații și republicanii au blocat propunerile. Pachetul pentru beneficiile economice a fost agreat de ambele părți ale spectrului politic american, dar Trump dorește să diminueze sprijinul ce s-ar acorda pentru ajutorul financiar străin. Entitățile legislatoare ar putea trece luni pachetul actul propus, cu scopul de a preveni un blocaj guvernamental, însă este necesar ca președintele să semneze actul. Tot în cursul zilei de luni este așteptat ca Congresul să voteze asupra unei alte propuneri de buget, cea de 740 de miliarde $ pentru apărare, pe care de asemenea Trump a respins-o prin veto, pentru care membrii Camerei Reprezentanților și cei ai Senatului o pot adopta cu o majoritate de două treimi.

O grupare de atacatori neidentificați au ucis 3 persoane care fac parte din forțele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite, relatează Al Jazeera. Trupele de menținere sunt poziționate în Burundi și în Republica Central Africană (RCA) și atacul poate reprezenta un potențial semnal de alarmă pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de săptămâna aceasta din RCA. Candidatul favorit pentru poziția de președinte este Faustin-Archange Touadera, care este și actualul președinte. Coaliția Patrioților pentru Schimbare este coaliția formată din câteva grupuri din opoziție, care cere amânarea alegerilor din cauza deciziei Curții Supreme de a respinge câțiva candidați, implicit fostul președinte Francois Bozize. 

Un explorator australian a fost evacuat medical din Antarctica în urma unei misiuni de cinci zile la care au participat nave, elicoptere și avioane, înștiințează BBC. Australia, China și Statele Unite ale Americii au colaborat în efortul de a aduce pacientul înapoi acasă. Divizia Antarctică Australiană a salutat „sucesul remarcabil” al unei operațiuni pe care au descris-o drept „complexă și provocatoare”. Detalii despre starea de sănătate a pacientului nu au fost făcute publice, însă oficialitățile au anunțat că problemele acestuia nu aveau legătură cu coronavirusul. Cercetătorul se afla la Stația de cercetare a Australiei, Davis, din Estul Antarcticii când misiunea a început. În urma colaborării dintre China, Australia și SUA, pacientul a fost adus înapoi acasă în Ajunul Crăciunului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …