Material realizat de Lara Popescu.
Un judecător din New York l-a acuzat pe fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, de sfidare a curții, conform Reuters. Conform acuzațiilor, acesta nu ar fi furnizat documente citate în ancheta civilă a procurorului general cu privire la practicile sale de afaceri. Trump a pierdut încercarea de a anula o citație din partea procurorului general Letitia James, ulterior nereușind să prezinte toate documentele la termenul limită de 3 martie, extins la 31 martie după cererea avocaților săi. Judecătorul Arthur Engoron a decis că o constatare de sfidare a fost potrivită din cauza a ceea ce judecătorul a numit „eșecuri repetate” de a preda materiale și pentru că nu era clar că Trump a efectuat o căutare completă a documentelor solicitate. Curtea a ordonat ca fostul președinte american să fie amendat cu 10.000 de dolari pe zi, până când acesta va respecta solicitările curții.
Oficialii Statelor Unite ale Americii au anunțat că vor redeschide ambasada Ucrainei din Kiev, iar unul dintre cei mai importanți diplomați ai administrației Biden, împreună cu cel mai înalt oficial al apărării a promis mai mult ajutor militar în timpul vizitei sale din Kiev, conform Reuters. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul apărării Lloyd Austin, au declarat că abilitatea lor de a veni în capitala Ucrainei este o dovadă a tenacității forțelor ucrainene în forțarea Moscovei de a abandona atacurile asupra capitalei luna trecută. În urma vizitei sale, Blinken a mărturisit că „În ceea ce privește obiectivele de război ale Rusiei, aceasta a eșuat, iar Ucraina a reușit deja.”
Reprezentanții Ucrainei au cerut Organizației Națiunilor Unite garantarea unui coridor sigur de evacuare a civililor aflați la fabrica de oțel din Mariupol, relatează Reuters. Oficialii Rusiei au declarat că vor deschide un coridor umanitar ca civili să poată părăsi imensa fabrică de oțel Azovstal, unde sunt baricadați alături de luptători ucraineni, aflându-se sub atac rusesc. În ciuda acestei declarații, Ucraina a negat ulterior ajungerea la un acord cu Rusia privind evacuarea civililor. Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereshchuk a mărturisit că Ucraina a făcut apel la ONU „să fie inițiatorul și garantul coridorului umanitar de la Azovstal pentru civili.” Aceasta a adăugat că oficialii ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii ar trebui să fie prezenți la eventuala stabilire a potențialului coridor.
Un tribunal din Turcia a condamnat un activist și filantrop la închisoare pe viață, informează BBC. Aliații internaționali ai Turciei au susținut că acest caz a fost motivat politic. Osman Kavala a petrecut deja mai mult de patru ani în închisoare fără a fi condamnat. El a fost găsit vinovat de acuzații legate de protestele la nivel național din 2013 și de tentativa eșuată a loviturii de stat din 2016. Acesta a negat acuzațiile. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că nu au existat suficiente dovezi care să ateste că activistul ar fi comis o infracțiune sau că arestarea sa a fost o încercare de a-l „reduce la tăcere și de a-i descuraja pe alți apărători ai drepturilor omului.”
O femeie din Japonia, certificată oficial ca fiind cea mai în vârstă persoană din lume, a decedat la vârsta de 119 ani, informează BBC. Kane Tanaka s-a născut în 1903, în același an cu George Orwell, într-un moment în care Japonia a apărut pe scena internațională ca o putere globală. Aceasta s-a căsătorit cu un secol în urmă și a avut patru copii. Tanaka și-a petrecut ultimii ani într-o casă de îngrijire pentru bătrâni din Japonia, unde se bucura de jocurile de societate și ciocolată. Odată cu moartea ei, cea mai bătrână persoană din lume a devenit acum Lucile Randon, o călugăriță franceză în vârstă de 118 de ani. La o ceremonie din 2019 care o recunoaște drept cea mai în vârstă persoană din lume, ea a declarat că se simte mai fericită ca niciodată. Cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată rămâne franțuzoaica Jeanne Louise Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani.