Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 24 octombrie în lume – Legislatorii americani au dezbătut interzicerea importului de fructe de mare din două provincii ale Chinei, Prim-ministra Islandei s-a alăturat grevei femeilor și persoanelor non-binare, Mai multe state din SUA au dat în judecată Meta
Sursă foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, File

A fost 24 octombrie în lume – Legislatorii americani au dezbătut interzicerea importului de fructe de mare din două provincii ale Chinei, Prim-ministra Islandei s-a alăturat grevei femeilor și persoanelor non-binare, Mai multe state din SUA au dat în judecată Meta

Material realizat de Diana Dumitrescu

Un val de atacuri violente din Mexic s-a soldat cu moartea a 22 de persoane, relatează Al Jazeera. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise într-o serie de atacuri violente în centrul și în sud-vestul Mexicului. Atacurile au avut loc într-o singură zi, iar printre cei decedați se numără mai mulți agenți ai forțelor de ordine. Cel mai sever atac a avut loc în statul Guerrero, unde un atacator neidentificat a împușcat mortal 11 polițiști. Un al doilea atac a avut loc în statul Michoacan, unde o persoană a ucis 5 oameni, dintre care un polițist, în încercarea de a-l ucide pe fratele primarului din regiune. În cadrul celui de-al treilea atac, din orașul Puebla, a fost declanșat un schimb de focuri între dealerii locali de droguri care a provocat moartea a 6 persoane, în timp ce alte două persoane au fost rănite. În anul 2006, statul mexican a declanșat un război împotriva drogurilor, iar de atunci au fost înregistrate 420,000 de ucideri cauzate de violențele dintre carteluri.

Mai mulți deputați din Statele Unite ale Americii au solicitat interzicerea importului de fructe de mare provenite din două provincii din China, informează AP News. Un grup de deputați a solicitat administrației Biden să interzică intrarea pe piață a fructelor de mare procesate în două provincii din China, exprimându-și îngrijorarea legată de nerespectarea drepturilor omului. De asemenea, aceștia au mai declarat că ar trebui impusă o interdicție de a încheia parteneriate economice cu firme americane asupra fabricilor care au în componență persoane care sunt forțate să muncească. Solicitarea a fost trimisă de către CECC, o comisie formată de Congres însărcinată cu monitorizarea respectării drepturilor omului în China. Comisia a citat articole elaborate de organizația jurnalistică The Outlaw Ocean Project, care a anchetat condamnarea etnicilor uiguri din regiunile Xinjiang și Shandong la muncă silnică în industria fructelor de mare. China a fost acuzată în trecut de încălcarea drepturilor omului privind tratamentul față de comunitatea uigură.

Ministrul Sănătății desemnat de Hamas în Fâșia Gaza a informat că o serie de atacuri aeriene israeliene au provocat moartea a sute de palestinieni, conform AP News. Forțele armate israeliene au declanșat un atac aerian masiv, format din 400 de rachete asupra teritoriului palestinian din Fâșia Gaza. Acest atac a distrus mai multe clădiri rezidențiale și a ucis familii întregi. Oficialii palestinieni au anunțat că au înregistrat 704 de decese în urma acestor atacuri și au anunțat închiderea mai multor unități medicale din cauza distrugerilor provocate de bombe și din lipsă de resurse. De asemenea, autoritățile din Israel au declarat că au lansat un atac aerian folosind 400 de rachete care au ucis mai mulți comandanți din cadrul organizației Hamas. Oficialii din Gaza susțin că 5,700 de palestinieni au fost uciși pe parcursul întregului război, în timp ce, autoritățile israeliene au înregistrat 1,400 de decese în rândul locuitorilor statului.

Prim-ministra Islandei, Katrín Jakobsdóttir, s-a alăturat protestelor declanșate de nemulțumirile privind diferențele de salarizare dintre femei și bărbați, relatează BBC. Zeci de mii de femei au participat la un protest în Islanda privind inegalitatea dintre salariile angajaților bărbați și salariile angajaților femei. Mai multe sectoare economice în care activează predominant femeile, cum ar fi sănătatea sau educația, au fost afectate. Femeile au fost îndemnate să nu presteze niciun tip de muncă pe parcursul acestei zile, vizând atât munca plătită, cât și munca neplătită, cum ar fi activitățile casnice. Mai multe creșe și grădinițe au fost închise, în timp ce unele funcționează la capacitate redusă. De asemenea, au fost închise mai multe muzee, biblioteci și grădini zoologice. Prim-ministra Islandei, Katrín Jakobsdóttir a declarat că „Nu voi munci astăzi și mă aștept ca toate femeile să procedeze la fel”. Islanda este considerată cea mai bună țară din punctul de vedere al egalității dintre femei și bărbați, aceasta având un scor de 91,2% în clasamentul Forumul Economic Internațional.

Mai multe state din Statele Unite ale Americii au dat în judecată compania Meta, informează Reuters. 33 de state din SUA, inclusiv California și New York, au depus o plângere legată de activitatea companiei Meta și asupra platformei Instagram. Compania este acuzată de contribuire la înrăutățirea problemelor mentale ale tinerilor și de crearea unor platforme ce provoacă adicție. În plângere este menționat că Meta a decepționat publicul privind cât de periculoase sunt platformele pe care le operează și a determinat în mod voit copiii și tinerii să acceseze aceste platforme despre care se susține că provoacă dependență. De asemenea, oficialii au declarat în plângere că motivul pentru care Meta a folosit astfel de practici este maximizarea profitului. Mai multe studii citate de autorități arată că folosirea platformelor Meta de către copii duce la „depresie, anxietate, insomnie, interferare cu educația și viața copilului de zi cu zi și multe alte rezultate negative”. Meta s-a declarat „dezamăgită” de demararea acestui proces.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …