Material realizat de Eduardo Hanes
Vizita de stat a regelui Carol al III-lea în Franța a fost amânată în urma solicitării președintelui Emmanuel Macron, informează BBC News. Călătoria la Paris și Bordeaux trebuia să înceapă duminică, dar ambele orașe au fost surprinse joi de violențe. Palatul Buckingham a declarat că decizia de a amâna vizita de trei zile s-a datorat ,,situației din Franța”, iar guvernul britanic a adăugat că decizia a fost ,,luată cu acordul tuturor părților”. Oficialii francezi au propus mutarea călătoriei la începutul verii, ,,când lucrurile se vor calma din nou”. Decizia va afecta major reputația Franței și a președintelui Macron. Această călătorie urma să fie prima vizită de stat a Regelui la unul dintre cei mai apropiați aliați ai Regatului Unit. Cu toate acestea, protestele au făcut imposibilă această călătorie, în mai multe orașe franceze fiind înregistrate violențe în ciuda demonstrațiilor pașnice de joi. Sute de ofițeri de poliție au fost răniți în întreaga Franță, iar aceștia au ripostat utilizând grenade lacrimogene. Consiliul Europei a declarat că nu există nicio justificare pentru utilizarea de către autorități a ,,forței excesive” pentru dispersarea protestatarilor.
Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au prezentat un front unit împotriva regimurilor autoritare, Biden vizitând capitala canadiană la câteva zile după ce liderii Chinei și Rusiei au avut un summit la Moscova, informează Reuters. Biden a pus sub semnul întrebării nivelul de cooperare dintre China și Rusia, menționând că guvernul de la Beijing nu a furnizat arme Rusiei în conflictul cu Ucraina. Biden a declarat că SUA și-a extins alianțele cu NATO, G7 și Coreea de Sud. Trudeau și-a reafirmat sprijinul pentru poporul ucrainean și a anunțat un acord cu IBM pentru dezvoltarea capacității de producție de semiconductori și reducerea dependenței de producătorii străini. Legea americană privind producția de apărare va acorda 250 de milioane de dolari pentru a stimula companiile canadiene să investească în ambalarea semiconductorilor, iar Canada va oferi până la 250 de milioane de dolari canadieni (182 de milioane de dolari) pentru proiecte de semiconductori pe termen scurt. Cele două țări au convenit, de asemenea, asupra unui grup de lucru pentru tranziția energetică, axat pe energia verde, și au promis să coopereze în ceea ce privește un ,,lanț de aprovizionare nord-american cu minereuri”. Biden și Trudeau au încheiat, de asemenea, un acord menit să împiedice solicitanții de azil să traverseze frontiera terestră comună dintre SUA și Canada prin puncte de trecere clandestine.
Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a reacționat la afirmația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit căreia anumite zone din Mexic sunt controlate de cartelurile de droguri, calificând afirmația drept “falsă”, relatează Al-Jazeera. El a declarat că nu există niciun loc în Mexic în care să nu fie prezente autoritățile și că atenția sporită a SUA asupra abordării guvernului mexican este motivată politic. De asemenea, el a răspuns afirmațiilor republicanilor care au sugerat că armata americană ar trebui să intervină în Mexic, afirmând că guvernul mexican ,,nu va permite niciunui guvern străin să intervină pe teritoriul nostru”. Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a dezmințit acuzația potrivit căreia Mexicul alimentează epidemia de fentanil din regiune, afirmând că mai mult fentanil ajunge direct în Statele Unite și Canada decât în Mexic. Obrador i-a numit “mincinoși” pe oficialii Departamentului de Stat al SUA în legătură cu un raport al agenției care a afirmat că există informații credibile în Mexic care indică ucideri ilegale sau arbitrare de către poliție, armată și alți oficiali. Raportul detalia, de asemenea, disparițiile forțate comise de agenți guvernamentali, precum și tortura și tratamentele inumane aplicate de forțele de securitate. Impunitatea și ratele extrem de scăzute de urmărire penală au rămas o problemă pentru toate infracțiunile, inclusiv pentru încălcările drepturilor omului și corupție. Un purtător de cuvânt al Departamentului a răspuns la declarațiile președintelui spunând că agenția își susține raportul.
Liderii Uniunii Europene au reiterat faptul că băncile din zona euro sunt rezistente, stabile și puternice, în ciuda scăderii abrupte a valorii acțiunilor Deutsche Bank, cel mai mare creditor din Germania, informează Euronews. Alte bănci europene, printre care UBS, Commerzbank, Société Générale și BNP Paribas, au fost, de asemenea, afectate de turbulențe. În pofida asigurărilor repetate din partea factorilor de decizie politică, investitorii continuă să dea semne de anxietate și neliniște, împingând acțiunile în creșteri și scăderi imprevizibile. Uniunea bancară rămâne incompletă, cel de-al treilea pilon, cunoscut sub numele de sistemul european de asigurare a depozitelor (EDIS), fiind blocat în negocieri din 2015. Rutte a îndemnat țările UE să finalizeze discuțiile privind uniunea bancară ,,dar nu ca o reacție la ceea ce s-a întâmplat în SUA sau la Credit Suisse”. Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, a părut, de asemenea, optimist în ceea ce privește sănătatea băncilor europene, numindu-le ,,rezistente” și ,,puternice”. Cu toate acestea, când a fost întrebat despre Deutsche Bank, Donohoe a avertizat că evoluțiile de pe piață se pot schimba.
Procurorul general al Israelului l-a acuzat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu de încălcarea legii prin implicarea sa directă în planurile de revizuire a sistemului judiciar ale guvernului său, raportează Deutsche Welle. Netanyahu a fost avertizat cu privire la conflictul de interese al intervenției sale ,,ilegale” în procesul de reformă al sistemului judiciar, având în vedere un proces pentru fapte de corupție în care Netanyahu este implicat. Joi, parlamentul israelian a adoptat o lege care îngreunează înlăturarea lui Netanyahu din funcție. Netanyahu a susținut că legislația a fost necesară pentru a-i deschide calea pentru a participa la negocierile privind revizuirea sistemului judiciar. Ministrul Securității Naționale l-a acuzat pe procurorul general că acționează în numele opoziției. Guvernul de coaliție al lui Netanyahu a propus modificări ale sistemului judiciar care ar spori influența guvernului în alegerea judecătorilor și ar limita puterea Curții Supreme de a anula legi. Acest lucru a declanșat demonstrații la nivel național și a provocat îngrijorare în rândul aliaților occidentali ai țării. Vineri, premierul britanic Rishi Sunak a subliniat necesitatea de a proteja ,,valorile democratice” ale Israelului în cadrul unei întâlniri cu Netanyahu.