Material realizat de Anca Badea și Nicoleta Dumitru
Liderii europeni s-au întâlnit la Kiev la aniversarea a trei ani de la începutul războiului din Ucraina, relatează Al Jazeera. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, și-a exprimat admirația față de ‘eroismul’ țării sale în timp ce i-a primit pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și pe prim ministrul canadian, Justin Trudeau, printre alți oficiali. În contextul unei posibile încheieri a sprijinului militar american, Von der Leyen a reiterat sprijinul UE pentru Ucraina. Niciun reprezentant al Statelor Unite nu a fost, însă, prezent, în contextul în care sprijinul american pentru Ucraina a fost pus sub semnul întrebării după instaurarea noului președinte Donald Trump. Liderii celor 27 state membre UE urmează să se întâlnească pe 6 martie pentru un summit special pentru a lua o decizie cu privire la Ucraina și apărarea europeană.
Înghețarea ajutorului extern din partea Statelor Unite a afectat programul pentru combaterea traficului de droguri din porturile mexicane, potrivit Reuters. Măsurile administrației noului președinte Donald Trump au blocat un program al Națiunilor Unite pentru oprirea importurilor de fentanil din a ajunge la cartelurile de droguri din țară. Inițiativa oferea autorităților mexicane resurse pentru a îmbunătăți controalele de securitate a mărfurilor care tranzitează portul Manzanillo, cel mai tranzitat port de containere din lume. Portul a fost mult timp utilizat în traficul de substanțe ilegale din China către Mexic, unele dintre care se îndreptau inclusiv spre Europa. Înghețarea finanțării din SUA a oprit momentan donațiile de echipamente, precum scannere suplimentare de marfă și echipamente de testare a drogurilor.
Zeci de mii de cetățeni canadieni au semnat o petiție pentru a-i revoca cetățenia canadiană a miliardarului Elon Musk, conform Euronews. Petiția parlamentară susține că alianța lui Musk cu președintele american Donald Trump reprezintă o amenințare pentru suveranitatea Canadei, susținând că acesta se angajează în activități care contravin interesului național al Canadei. Musk s-a născut în Africa de Sud, dar are cetățenie canadiană prin mama sa, Maye Musk. Mogulul tehnologiei a devenit cel mai influent consilier al președintelui Trump, fiind însărcinat cu reducerea cheltuielilor guvernamentale și reducerea forței de muncă federale ca șef al noului Departament al Eficienței Guvernamentale, DOGE. Trump a amenințat că va introduce taxe vamale suplimentare pentru importurile din Canada și s-a referit la Canada ca al 51-lea stat al SUA. Petiția îl îndeamnă pe primul ministru al Canadei, Justin Trudeau, să revoce imediat pașaportul lui Musk și statusul dublu al cetățeniei acestuia.
Unele dintre sancțiunile Uniunii Europene asupra Siriei au fost suspendate pentru a încuraja dezvoltarea democratică, potrivit Al Jazeera. Restricții privind energia, transporturile și serviciile bancare au fost ridicate, ca parte a unui efort pentru a susține dezvoltarea democratică a statului ce trece printr-o tranziție politică. Decizia ar putea, totuși, să fie inversată în eventualul scenariu în care liderii de facto al Siriei nu ar implementa reformele așteptate. Miniștrii de externe ai UE au luat decizia de a suspenda sancțiunile într-un efort de a “sprijini o tranziție politică inclusivă și redresarea, reconstrucția și stabilizarea economică rapidă”. Noile autorități siriene urmează să organizeze o conferință națională pentru a discuta o nouă direcție pentru stat.
Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, a respins aderarea Ucrainei la NATO, potrivit Politico. Declarația oficialului american vine în contextul în care președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy și-a oferit demisia în schimbul aderării Ucrainei la alianța Nord-Atlantică. Waltz a făcut parte din delegația americană prezentă la negocierile de pace cu Rusia de la Riad, negocieri la care reprezentanți ucraineni nu au participat. Administrația Trump dorește o soluționare rapidă a conflictului, în contextul răcirii relațiilor cu liderii de la Kiev, Trump atacându-l pe Zelenskyy, numindu-l „dictator”. Statele Unite ale Americii sprijină garanții de securitate europene pentru Ucraina, dar insistă ca Europa să-și asume mai multe costuri.
Fostul premier britanic, Boris Johnson, și-a declarat sprijinul pentru acordul lui Trump privind mineralele din Ucraina, relatează Politico. Acordul în cauză stipulează că Statele Unite ale Americii ar obține acces preferențial la resursele de mineralele critice ale Ucrainei, în schimbul ajutorului oferit împotriva Rusiei. Deși acordul a fost criticat de Zelenskyy, Johnson consideră că a doua versiune a acordului este mai favorabil Ucrainei. Johnson a comparat acordul cu programul Lend-Lease din Al Doilea Război Mondial, recunoscând că poate părea „extorcător”, dar susținând că este necesar pentru progres. Negocierile sunt aproape finalizate, iar oficialii ucraineni par tot mai deschiși la semnarea înțelegerii.
Xi Jinping reafirmă relațiile puternice cu Rusia în discuția cu Putin, potrivit CNN. Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că relațiile dintre China și Rusia „nu pot fi zdruncinate” de apropierea SUA de Moscova, într-un apel telefonic simbolic. Beijingul a reafirmat că parteneriatul său cu Rusia este strategic și nu va fi influențat de factori externi. Putin l-a informat pe Xi despre contactele recente dintre Rusia și SUA, iar China și-a exprimat sprijinul pentru negocierile de pace, dar fără a se distanța de Moscova. SUA încearcă să atragă Rusia într-o cooperare geopolitică și economică, însă China și Rusia își consolidează legăturile în fața influenței occidentale.
Israel desfășoară tancuri în Cisiordania pentru prima dată în 20 de ani, potrivit CNN. Israelul a trimis tancuri în Cisiordania pentru prima dată din 2002, intensificând operațiunile militare în regiune. Pe fondul negocierilor pentru un armistițiu în Gaza, armata israeliană a extins atacurile asupra orașelor palestiniene, provocând sute de victime și strămutând zeci de mii de locuitori. Din 7 octombrie, Israelul a sporit restricțiile impuse palestinienilor, iar violențele coloniștilor evrei au crescut. Recent, guvernul israelian a anunțat că va menține trupele în zonele evacuate cel puțin un an, interzicând revenirea rezidenților. În paralel, administrația Trump pare să încurajeze anexarea Cisiordaniei de către Israel, iar oficiali israelieni susțin extinderea suveranității israeliene asupra coloniilor.
Emiratele Arabe Unite (EAU) vor investi 40 de miliarde de dolari în Italia, relatează Euronews. EAU vor investi 40 de miliarde de dolari în Italia, consolidând relațiile bilaterale. Acordul vizează energie, tehnologie, apărare și infrastructură, incluzând producție militară comună și securitate cibernetică. Investițiile sprijină Planul Mattei pentru Africa și un proiect energetic în Marea Adriatică. În total, au fost semnate peste 40 de parteneriate strategice în sectoare-cheie, contribuind la dezvoltarea economică și digitală.