Home / A fost azi în lume / A fost 24 decembrie în lume- Sute de manifestanți au ieșit pe străzi în zonele creștine din Damasc pentru a protesta împotriva arderii unui brad de Crăciun, Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a făcut cunoscute intențiile de a avea o expansiune teritorială americană, Liderii opoziției din Coreea de Sud au anulat planul de a-l demite pe președintele interimar Han
Sursa foto: Reuters

A fost 24 decembrie în lume- Sute de manifestanți au ieșit pe străzi în zonele creștine din Damasc pentru a protesta împotriva arderii unui brad de Crăciun, Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a făcut cunoscute intențiile de a avea o expansiune teritorială americană, Liderii opoziției din Coreea de Sud au anulat planul de a-l demite pe președintele interimar Han

Material realizat de Miruna Constantinescu și Luca Coșa

Sute de manifestanți au ieșit pe străzi în zonele creștine din Damasc pentru a protesta împotriva arderii unui brad de Crăciun, relatează The Guardian. Protestele au izbucnit după ce pe rețelele de socializare s-a răspândit o înregistrare video în care luptători cu cagulă din grupul islamist Ansar al-Tawhid au incendiat un pom de Crăciun în orașul Suqaylabiyah, în care majoritatea populației este creștină, de lângă Hama. „Cerem drepturile creștinilor”, au scandat protestatarii în timp ce mărșăluiau prin capitala siriană către sediul patriarhiei ortodoxe din cartierul Bab Sharqi. Astfel, protestele au avut loc la aproximativ două săptămâni după ce o coaliție armată condusă de islamiști a răsturnat guvernul lui Bashar al-Assad, care se prezentase ca un protector al minorităților din țara cu majoritate sunnită. În plus, un manifestant a declarat pentru Agence France-Presse că protestau față de „nedreptatea împotriva creștinilor”.

 

O navă de marfă rusească, ce făcea parte dintr-o misiune de evacuare a bazelor rusești din Siria, s-a scufundat în largul coastelor Spaniei, informează Politico. Cargoul rusesc Ursa Major, care ar fi evacuat personal militar și materiale din bazele rusești din Siria, s-a scufundat în Marea Mediterană, în largul coastelor Spaniei. Ministerul rus de Externe a anunțat pe Telegram că nava rusă de transport de mărfuri uscate Ursa Major s-a scufundat după o explozie în sala motoarelor, în apele internaționale ale Mării Mediterane. Ministerul a adăugat că din cei 16 membri ai echipajului rusesc, 14 persoane au fost salvate și duse de serviciul de salvare în portul Cartagena, Murcia, în timp ce 2 sunt date dispărute. Căpitanul navei a declarat că vasul transporta containere goale în momentul accidentului, însă, nava făcea parte dintr-o misiune de cinci nave însărcinate cu evacuarea de soldați și echipamente din bazele rusești din Siria.

 

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a făcut cunoscute intențiile de a avea o expansiune teritorială americană, conform CNN. Astfel, Trump a afirmat că SUA ar putea să transforme Canada în al 51-lea stat american, a amenințat că va prelua Canalul Panama și și-a reluat dorința din primul mandat de a obține Groenlanda. Propunerea lui Trump de anexare a Canadei a părut mai degrabă o ironizare publică a premierului canadian Justin Trudeau, după ce au luat masa recent la Mar-a-Lago. De asemenea, președintele statului Panama, José Raúl Mulino, a postat o lungă declarație în spaniolă și engleză pe rețelele sociale, declarând că proprietatea asupra portului nu va fi negociată. Mai mult, Trump a numit necesară deținerea Groenlandei în „scopuri de securitate națională și libertate în întreaga lume”. Ca răspuns, premierul Groenlandei, Mute Egede, a specificat într-o postare pe Facebook că „nu suntem de vânzare și nu vom fi niciodată de vânzare”.

 

Legislatorii democrați cer măsuri suplimentare privind creditele oferite studenților înainte de preluarea mandatului de către Trump, potrivit CNN. Măsurile ar veni în contextul mandatului anterior al lui Trump unde administrația sa a procedat lent în acordarea unor scutiri de plată ale împrumuturilor pentru debitorii păgubiți care erau eligibili pentru ajutor. Deși Trump nu a făcut promisiuni clare pe acest subiect, Biden a aprobat ștergerea unor datorii studențești mai mari decât orice alt președinte. O mare parte din scutirea de datorii pe care Biden a aprobat-o în cele din urmă a vizat grupuri specifice de debitori și a fost acordată prin intermediul programelor de ștergere a împrumuturilor studențești care au precedat administrația sa. Administrația Biden a aprobat aproape 29 de miliarde de dolari pentru iertarea împrumuturilor studențești pentru aproximativ 1,6 milioane de persoane care au fost înșelate de școlile lor, însă multe dintre acestea încă așteaptă să își vadă datoriile șterse din conturile lor.

 

Partidele germane au propus modalități de digitalizare și reglementare a tehnologiilor emergente, fiecare sugerând măsuri distincte pentru viitorul digital al țării, afirmă Euronews. Uniunea Creștin-Democrată, aflată pe primul loc în sondaje cu 33% din voturi, a susținut crearea unui Minister al Digitalizării pentru a coordona dezvoltarea tehnologiilor. De asemenea, partidul a propus un cont digital pentru cetățeni, similar cu Portofelul de Identitate Digitală al Uniunii Europene. Partidul Social-Democrat, aflat pe locul trei în sondaje, cu 15%, a militat pentru reglementarea platformelor digitale și promovarea independenței față de platformele chinezești și americane, dar și pentru digitalizarea rapidă a administrației publice, considerată o prioritate națională. Partidul Verzilor, cu 14% în sondaje, au considerat că inteligența artificială ar putea reduce încărcătura administrativă și dimensiunea administrației federale, în contextul lipsei de muncitori calificați.

Autoritățile turce au raportat decesul a cel puțin 11 persoane în urma unei explozii produse la o fabrică de arme din vestul țării, informează Euronews. Conform agenției de stat Anadolu, explozia produsă într-o fabrică de explozibili din provincia Balıkesir, situată în regiunea Marmara din Turcia, s-a soldat și cu 7 răniți. Guvernatorul provinciei Balıkesir, İsmail Ustaoğlu, a declarat că explozia a distrus una din principalele clădiri de producție, facilitățile din apropiere suferind doar daune minore. Liderul turc a susținut faptul că nicio persoană nu a rămas în interiorul clădirii, dar și că persoanele vătămate sunt în stare stabilă. Evenimentul s-ar fi petrecut în urma unor defecțiuni tehnice. Președintele Tayyip Erdoğan și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor.

 

Liderii opoziției din Coreea de Sud au anulat planul de a-l demite pe președintele interimar Han, conform Reuters. Aceștia au declarat că intenționează să îl demită pe președintele interimar Han Duck-soo, dar au amânat decizia pentru sfârșitul săptămânii, luând în calcul riscul intensificării incertitudinilor politice. Liderul Partidului Democrat, Park Chan-dae, a informat că partidul va decide mai târziu în această săptămână dacă va continua cu inițiativa de demitere. Partidul Democrat, ce deține o majoritate parlamentară,  a inițiat pași pentru destituirea lui Han după ce acesta a amânat promulgarea unei legi ce permite investigarea președintelui Yoon, în urma tentativei de instaurare a legii marțiale. Han a fost acuzat de membri opoziției că acționează împotriva voinței poporului, sprijinindu-l astfel indirect pe Yoon. În cazul demiterii lui Han, ministrul de finanțe va prelua conducerea guvernului ca președinte interimar, conform legii sud-coreene.

 

Autoritățile din Hong-Kong și-au asumat oferirea unor recompense pentru arestarea activiștilor pro-democrație aflați în străinătate, titrează Al Jazeera. Recompensele, în valoare de 139.000 de dolari, vor fi oferite în schimbul arestării a șase activiști pro-democrație acuzați de periclitarea securității naționale. Activiștii, rezidenți în străinătate, sunt acuzați de infracțiuni precum secesiune, subversiune sau colaborare cu entități externe.  De asemenea, autoritățile au anulat pașapoartele unor activiști adăugați anterior pe lista celor căutați. Criticii susțin că măsurile subminează eforturile Hong Kong-ului de a-și restaura reputația internațională, în timp ce guvernul apără legile ca fiind necesare pentru stabilitate după protestele din 2019. Extrădarea activiștilor rămâne improbabilă din cauza rezidenței lor în state occidentale​.

 

Experții au declarat faptul că războiul din Sudan adâncește criza foametei, conform Associated Press. Războiul din Sudan, ce are loc între armata națională și grupul paramilitar Rapid Support Forces, a agravat semnificativ criza alimentară, potrivit unui raport recent al membrilor unei asociații globale de monitorizare a foametei. Raportul prezintă faptul că foametea a fost detectată în mai multe regiuni, inclusiv în cea mai mare tabără de refugiați din Sudan, din nordul provinciei Darfur. Condițiile de foamete, ce au fost identificate pentru prima dată în luna august, s-au înrăutățit în mai multe zone, amplificând criza umanitară. Conflictele în desfășurare au dus la o migrație masivă a civililor, întreruperea activităților agricole și colapsul serviciilor sociale esențiale, lăsând milioane de oameni expuși foametei. Raportul  preconizează că foametea se va extinde în alte zone în următoarele șase luni.

 

Autoritățile din Moscova au condamnat un cetățean american de origine rusă pentru acuzații de spionaj, relatează Deutsche Welle. Gene Spector, un cetățean american născut în Rusia, a fost condamnat de Curtea Municipală din Moscova la „15 ani într-o colonie penală de regim sever pentru acuzații de spionaj”, al căror detaliu nu a fost făcut public. Spector, care deja executa o pedeapsă de 3,5 ani pentru mită, a fost arestat și acuzat de spionaj în august 2023. Detaliile acuzațiilor nu au fost dezvăluite,  procesul  desfășurându-se în condiții de confidențialitate. Înainte de condamnare, Spector a fost director general al unei companii rusești. Statele Unite au acuzat Rusia de „diplomație a ostaticilor”, menționând alte cazuri de cetățeni americani, precum Evan Gershkovich și Paul Whelan, reținuți pentru spionaj. Rusia a eliberat recent 16 prizonieri în schimburi, mulți dintre aceștia având acuzații politice.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …