TITLURILE ZILEI
1. Forțele speciale militare, tancuri și avioane ale armatei turce, sprijinite de avioane de luptă ale coaliției condusă de SUA au lansat o ofensivă coordonată în nordul Siriei, pentru a alunga prezența Statului Islamic de la granița celor două state, precum și pentru a preveni avansul milițiilor kurde din regiune, informează Reuters. Mai multe unități blindate și forțe rebele siriene sprijinite de acestea au pătruns în orașul sirian Jarbulus pentru a alunga forțele Statului Islamic, potrivit surselor militare. Un reporter Reuters aflat la granița dintre Siria și Turcia a relatat că șase tancuri ale armatei turce au trecut frontiera, fiind martor și la o serie de bombardamente aeriene. Între timp, la Ankara a sosit și vicepreședintele SUA, Joe Biden, cel mai înalt oficial american care vizitează Turcia după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Operațiunea militară declanșată de Turcia se îndreaptă atât împotriva ISIS, cât și a militanților kurzi afiliați formațiunii PYD, pe care Ankara o consideră drept organizație teroristă, fapt care a creat disensiuni în relația cu SUA, care-i consideră pe militanții kurzi drept aliați în lupta împotriva ISIS.
2. Coreea de Nord a lansat de pe un submarin o rachetă care a zburat circa 500 de kilometri spre Japonia, făcând astfel dovada îmbunătățirii capacității tehnologice a statului aflat în izolare, dar care a reușit să organizeze o serie de teste balistice care au sfidat sancțiunile ONU, scrie Reuters. Având capacitatea de a lansa o rachetă de pe un submarin i-ar permite Coreei de Nord să eludeze un nou scut anti-rachetă plănuit de Coreea de Sud și să reprezinte în continuare o amenințare chiar și dacă armamentul nuclear nord-corean aflat la sol ar fi distrus, precizează experți citați de aceeași sursă. Racheta a fost lansată sub un unghi foarte mare, ceea ce face ca estimările privind distanța parcursă de o traiectorie normală să atingă circa 1000 de kilometri, însă informațiile precise privind raza de acțiune a acesteia nu pot fi decât estimate momentan.
3. Cel puțin 247 de persoane, printre care și doi român, și-au pierdut viața, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a pus la pământ mai multe localități din centrul Italiei, în noaptea de marți spre miercuri, relatează Reuters. Majoritatea victimelor au fost îngropate de vii în timp ce dormeau, după ce clădirile în care se aflau s-au prăbușit, în timp ce voluntarii și pompierii au început încă de la primele ore ale dimineții să caute posibili supraviețuitori. Alți patru români au fost răniți și încă 8 erau dați dispăruți după 36 de ore de la producerea seismului. Cele mai afectate localități au fost orașele Pescare del Tronto, Amatrice, precum și satul Accumoli. Armata italiană a fost mobilizată pentru a pune la dispoziție echipament special, iar trezoreria a elimerat 235 de milioane de euro pentru fonduri de urgență. Produs într-o regiune turistică, seismul a fost resimțit la mare depărtare, atât în nord, până la Bologna, cât și în sud, la Napoli, ambele orașe aflate la peste 220 de kilometri distanță de epicentru. Majoritatea victimelor erau turiști care vizitau regiunea, mulți dintre ei veniți pentru festivalul orașului Amatrice, care trebuia să aibă loc în 26 august. Acum, mai mult de jumătate din clădirile orașului s-au părbușit, iar primarul Sergio Pirozzi a afirmat, potrivit The Guardian, că ”orașul pur și simplu nu mai este”.
4. Tesla Motors au prezentat o nouă baterie pentru versiunile de mașini Model S și X menită să crească autonomia acestora, precum și accelerația, fiind descrisă de directorul executiv Elon Musk drept ”o bornă fundamentală”, relatează BBC. Potrivit lui Musk, noua baterie folosește același proces chimic, dar reconfigurarea acesteia poate acum stoca mai multă energie în același spațiu. Compania Tesla, care în această lună a raportat pierderi mult mai mari decât cele previzionate, a adăugat un nou model tip sedan în catalogul său de mașini sport. Elon Musk a adăugat că noua baterie de 100 kilowați-oră, echipată pe sedanul Model S, numit P100D, va contribui la producția modelului cu cea mai rapidă accelerație din lume la ora actuală. Modelul va putea accelera de la 0 la 60 de kilometri în doar 2,5 secunde, Musk adăugând că există actualmente mașini care accelerează mai rapid de atât, însă acestea nu sunt destinate pieței de masă. Noua baterie va extinde autonomia modelelor Tesla cu peste 50 de kilometri, până la peste 500.
5. China și Rusia vor efectua o serie de exerciții militare navale în Marea Chinei de Sud, în luna septembrie, în contextul amplificării tensiunilor dintre Beijing, pe de o parte, și administrația Obama și statele din estul Asiei, informează Washington Times. Vladimir Matveiev, purtătorul de cuvânt al flotei ruse din Pacific, a declarat că exercițiile comune vor avea loc timp de 8 zile, începând cu 12 septembrie, urmând a fi concentrate pe protecția vaselor comerciale din zonă, una puternic traficată. Totodată, cele două forțe navale vor conlucra și pentru simularea unor acostări pe malul unor insule, se arată într-un raport al agenției TASS. China și Rusia au mai efectuat împreună exerciții navale în trecut, însă acestea ar urma să fie primele după o decizie contestată de Beijing a Tribunalului Internațional de la Haga, în urma căreia pretențiile privind apele teritoriale ale Chinei în detrimentul Filipinelor au fost respinse. China și-a manifestat recent o serie de pretenții agresive privind suveranitatea apelor din preajma coastei într-o zonă în care Japonia, Vietnam, Filipinele, Indonezia și alte țări își cer de asemenea drepturi privind acest aspect.
6. Ucraina a făcut o demonstrație de forță printr-o paradă militară și o serie de afirmații cu tentă naționalistă rostite de președintele Petro Poroșenko cu ocazia zilei independenței, acesta declarând că țara trebuie să se bazeze mai degrabă pe propriile forțe decât pe garanțiile internaționale, relatează Reuters. Cu ocazia unui marș al forțelor terestre, navale și aeriene, precum și prezentarea unei părți a arsenalului de luptă, armata ucraineană a realizat un exercițiu de imagine pentru a prezenta publicului larg capacitățile sale care au fost sprijinite din plin de guvernul de la Kiev de la declanșarea conflictului cu separatiștii ruși din estul țării. ”În urma acestei parade, partenerii noștri internaționali vor primi mesajul că Ucraina este capabilă să se apere singură, dar are nevoie de sprijin în continuare în acest sens”, a declarat Poroșenko. Acesta a mai adăugat că ”dușmanul nostru este o țară care deține a 9-a parte din teritoriul din întreaga lume și are un buget alocat armatei de zeci și zeci de ori mai mare decât al nostru”.
7. Cel mai voluminos aparat de zbor construit până în prezent a suferit o serie de avarii după ce s-a prăbușit în timpul unei aterizări în urma unui zbor de test la aeroportul Cardington din Bedfordshire, în Marea Britanie, scrie The Guardian. Airlander 10, cu o lungime de 92 de metri este un aparat de zbor parte avion, parte elicopter și parte dirijabil, a fost dezvoltat Hybrid Air Vehicles în Marea Britanie după ce inițial era un proiect al guvernului american pentru crearea unui vehicul aerian de supraveghere. După un prim test efectuat cu succes pe 17 august, Airlander 10 a fost avariat în urma unei aterizări eșuate, în urma căreia a plonjat pe pista aeroportului, însă nici membrii echipajului, nici persoanele aflate la sol nu au fost rănite. Aparatul de zbor are cu circa 15 metri mai mult decât cel mai mare avion de pasageri construit până acum, funcționează cu combustibil pe bază de heliu și poate rămâne în aer până la 5 zile consecutiv.
8. Companiilor cosmetice ar trebui să li se interzică folosirea particulelor de microplastice în geluri de duș, paste de dinți și produse de înfrumusețare ca urmare a poluării marine pe care acestea le cauzează, a declarat un grup de parlamentari britanici, potrivit The Guardian. Membrii comisiei de audit pentru mediu au cerut interzicerea acestor elemente în următoarele 18 alui după ce au constatat că trilioane de mici bucăți de plastic se acumulează în apele oceanelor, în lacuri și estuare, provocând pagube vieții marine și pătrunzând în lanțul alimentar. Circa 86 de tone de microplastice sunt eliberate în mediul înconjurător în fiecare an în Marea Britanie, doar ca rezultat al produselor exfoliante faciale, potrivit datelor prezentate comisiei. Poluarea cu particule de microplastic provine de la fragmentarea unor bucăți mai mari din reziduurile plastice, micile fibre sintetice de la haine sau microgranulele folosite în geluri de duș, scrub-uri sau paste de dinți, fiind estimat că în urma unui duș, circa 100.000 de particule ajung în apele mării sau oceanului.
9. Milițiile șiite au arestat, torturat și abuzat mult mai mulți civili sunniți decât autoritățile americane au recunoscut public în timpul operațiunilor de recucerire a orașului Fallujah din Irak în luna iunie, cu sprijinul forțelor SUA, infromează Al Jazeera. Peste 700 de adulți și minori de sex masculin sunt încă dispăruți la mai bine de 2 luni de când militanții ISIS au fost alungați din oraș. Abuzurile milițiilor șiite au fost posibile în ciuda eforturilor SUA de a restricționa rolul acestora în operațiunea de recucerire a orașului, precum și a amenințărilor de retragere a sprijinului aerian. Grupările șiite au jefuit orașul și au promis că vor sfida orice tentativă a americanilor de a le limita rolul în acțiunile viitoare împotriva ISIS. Până acum, este cert că milițiile șiite au executat 66 de bărbați sunniți și au abuzat cel puțin alte 1.500 de persoane, potrivit unor interviuri cu peste 20 de supraviețuitori, lideri tribali, politicieni irakieni și diplomați occidentali.
10. Tatăl unui băiat de 12 ani din Japonia și-a înjunghiat mortal fiul, fiind nemulțumit de faptul că acesta nu a învățat suficient pentru un examen pe care trebuia să-l susțină pentru a fi admis la o școală, scrie The Telegraph. Kengo Satake, în vârstă de 48 de ani, le-a declarat polițiștilor care anchetează cazul că a avut o ceartă cu fiul său pentru că acesta nu învăța pentru admiterea la un liceu privat, o treaptă de învățământ pentru care există o competiție intensă în Japonia. ”Tatăl și-a înjunghiat fiul în piept cu un cuțit de bucătărie”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Surse apropiate familiei Satake au precizat că tatăl băiatului îl certa deseori pe acesta cu privire la învățătură, pentru a-l obliga să se pregătească pentru admiterea la liceu.