Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 24 august în lume – Președintele Franței a avertizat populația ca statul va fi supus unor „sacrificii” în perioada următoare, Noi conflicte militare au izbucnit în apropierea graniței regiunii Tigray, Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat acordarea unui sprijin financiar în valoare de trei miliarde de dolari destinat Ucrainei
Sursă foto: Mohammed Badra/Pool via Reuters

A fost 24 august în lume – Președintele Franței a avertizat populația ca statul va fi supus unor „sacrificii” în perioada următoare, Noi conflicte militare au izbucnit în apropierea graniței regiunii Tigray, Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat acordarea unui sprijin financiar în valoare de trei miliarde de dolari destinat Ucrainei

Material realizat de Miruna Toma

Liderii marilor puteri de pe scena politică internațională și-au declarat suportul față de Ucraina, în contextul în care țara implicată în războiul cu Rusia sărbătorește a treizeci și una aniversare a Zilei Independenței Ucrainei, relatează BBC. Mai mulți lideri au reiterat afirmațiile ce confirmă sprijinul oferit Ucrainei în această perioadă dezolantă pentru arena politicii internaționale, Ziua Independenței fiind celebrată, de această dată, chiar în timpul războiului în care statul este implicat de 6 luni. Primul-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, se află în vizită la Kiev, îndemnând cetățenii ucraineni să reziste presiunilor Rusiei, conform declarației de pe contul său oficial de Twitter: „Ucraina poate și va câștiga acest război!”. O serie de astfel de declarații se regăsesc în spațiul public și din partea altor lideri de stat. Festivitățile au fost anulate în acest an, drept consecință a conflictului ruso-ucrainean, iar liderii politici din Ucraina consideră că există potențiale riscuri ca celebrarea Zilei Independenței să declanșeze reacții din partea forțelor ruse, făcând din Ucraina o țintă chiar și în această zi. Într-un discurs susținut azi de către președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, acesta a mărturisit că va lupta împotriva Rusiei „până la capăt”, nefiind loc pentru „compromisuri și concesii”. 

 

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a anunțat miercuri că urmează, în cursul zilei, să revină cu o decizie finală privind scutirea studenților de la plata datoriilor cauzate de împrumuturile federale pentru finanțarea studiilor universitare, conform Reuters. Potrivit administrației Biden, circa 41 de milioane de persoane beneficiază de împrumuturi pentru finanțarea studiilor. Din cauza situației epidemiologice provocate de COVID-19, foarte multe dintre aceste persoane nu pot face față în prezent impactului economic generat de pandemie și au nevoie de mult mai mult timp pentru a putea achita împrumutul. Termenul pentru finalizarea perioadei în care a fost aplicată scutirea de la plata datoriilor este 31 august, însă în ultimele săptămâni a existat o serie de insistențe din partea cetățenilor pentru prelungirea acestui termen. În această situație, Biden ia în calcul să prelungească „pauza” de la plata împrumuturilor până în ianuarie 2022, moment din care ar urma ca rambursările creditelor de studiu să fie reluate. 

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat populația ca statul va fi supus unor „sacrificii” în perioada următoare, ca urmare a impactului negativ al schimbărilor climatice și al instabilității politice și economice cauzate de criza din Ucraina, conform Al Jazeera. Macron a denumit perioada ce va urma drept „un sfârșit al abundenței”, atât în ceea ce privește statul francez, cât și condiția întregii Europe. După o vară marcată de secetă, incendii masive și pierderi continue de vieți omenești în Ucraina, liderul în vârstă de 44 de ani a ținut miercuri un discurs dur, cu ocazia reînceperii activității cabinetului său, după ce tradiționala perioadă de vacanță din august a luat sfârșit. Făcând referiri clare la situația invaziei Ucrainei de către Rusia, Macron a declarat că „sistemul de valori democratice sub care oamenii s-au obișnuit să conviețuiască în armonie se află într-un punct critic, iar apărarea acestuia poate presupune multe sacrificii”. Discursul președintelui a avut, de asemenea, rolul de a pregăti populația cu privire la creșterea ratei inflației și a prețului energiei electrice, simptome care vor deveni tot mai vizibile odată cu venire antonimpului rece. Totodată, seceta severă din timpul verii, care a condus la aplicarea unor restricții severe privind consumul de apă, a determinat mulți francezi să-și exprime temerile cu privire la efectele din ce în ce mai evidente ale schimbărilor climatice. 

 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat acordarea unui sprijin financiar în valoare de trei miliarde de dolari destinat Ucrainei, marcând astfel ocazia celebrării Zilei Independenței de către statul aflat în război, informează Reuters. Asistența financiară oferită de Statele Unite ale Americii vizează consolidarea securității naționale a Ucrainei în contextul invaziei inițiate de Rusia în februarie și reprezintă cel mai mare ajutor financiar acordat de SUA încă de la începerea războiului și până în prezent. Decizia de a acorda acest sprijin a survenit în special în urma evaluării pierderilor suferite de către statul ucrainean, dar și din cauza faptului că liderii vestici consideră că această situație se poate prelungi, iar Rusia pare că intenționează să lanseze noi atacuri în perioada următoare. Pachetul de asistență militară utilizează fonduri din Inițiativa pentru Asistența de Securitate (USAI), alocate de către Congresul SUA pentru a permite administrației Biden să achiziționeze arme. 

 

Noi conflicte militare au izbucnit miercuri în apropierea graniței regiunii Tigray din Etiopia, lansând o nouă etapă a războiului civil cu consecințe umanitare devastatoare, conform The Washington Post. Atât guvernul etiopian, cât și Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF) au confirmat reluarea conflagrațiilor, acuzându-se reciproc pentru reînceperea conflictelor violente după o perioadă în care ambele părți păreau dispuse să negocieze pacea la începutul acestei veri. Potrivit TPLF, guvernul etiopian a lansat o „ofensivă extinsă” în jurul orei locale 5 a.m., după circa cinci zile în care și-a repoziționat forțele în teren. Guvernul etiopian a contestat aceste afirmații, replicând că TPLF a ales să ignore orice alte alternative pașnice de a rezolva conflictul și a lansat un atac care „a încălcat în mod oficial încetarea focului”. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …