Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 24 august în lume – FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva președintelui Federației Spaniole de Fotbal, activiștii de mediu au inițiat acțiuni împotriva Comisiei Europene cu privire la politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar o serie de proteste au izbucnit în Beijing pe fondul aprobării planului de eliberare în ocean a peste 1 milion de tone metrice de apă radioactivă al Japoniei
Sursă foto: Juan Medina/Reuters

A fost 24 august în lume – FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva președintelui Federației Spaniole de Fotbal, activiștii de mediu au inițiat acțiuni împotriva Comisiei Europene cu privire la politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar o serie de proteste au izbucnit în Beijing pe fondul aprobării planului de eliberare în ocean a peste 1 milion de tone metrice de apă radioactivă al Japoniei

Material realizat de Romina Manolescu

Comisia de Disciplină a FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva președintelui Federației Spaniole de Fotbal pentru conduita sa în finala Cupei Mondiale a Femeilor, relatează Al Jazeera. Luis Rubiales a sărutat-o pe jucătoarea Jenni Hermoso pe buze în timpul ceremoniei de decernare a premiilor, după victoria Spaniei cu 1-0 împotriva Angliei, în Sydney, Australia. Comitetul disciplinar al organului de conducere al fotbalului global a declarat că va analiza dacă Rubiales a încălcat codul disciplinar referitor la „regulile de bază ale conduitei decente” și dacă s-a comportat „într-un mod care aduce fotbalului și/ sau FIFA dezonoare”. Rubiales este vicepreședinte al UEFA și a fost cel mai înalt reprezentant al corpului european de fotbal în cadrul celei mai mare competiții dedicate fotbalului feminin. 

Activiștii de mediu au inițiat acțiuni împotriva Comisiei Europene cu privire la politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Reuters. Rețeaua pentru acțiuni climatice din Europa și Rețeaua de acțiune juridică globală non-profit au declarat că au solicitat oficial  Bruxelles-ului să revizuiască o lege prin care să stabilească cât de repede trebuie să reducă statele Uniunii Europene emisiile de gaze cu efect de seră în sectoare precum agricultura și transportul. Coordonatorul rețelei pentru acțiuni climatice, Romain Didi, a declarat că legislația și ținta climatică a UE au scăzut „ponderea echitabilă” a Europei în eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. „UE trebuie să țină seama de responsabilitatea istorică și de capacitatea sa de a acționa, pentru a se asigura că face suficient pentru a atinge obiectivul de -1,5C al Acordului de la Paris”, a susținut Didi pentru Reuters. Un proiect de document a arătat că UE se așteaptă să-și depășească obiectivul propus până în 2030 și să reducă emisiile cu 57%, dacă statele membre respectă politicile climatice adoptate recent.

Experții medicali din SUA au identificat o nouă variantă a virusului Covid-19, sfătuind persoanele cu risc ridicat de infecție să poarte măști de protecție, informează The Guardian. Oficialii au declarat că numărul ridicat de mutații al acestei variante a determinat îngrijorarea, pentru că ar putea amenința imunitatea derivată din vaccinare și infecții anterioare mai mult decât alte variante ale virusului. Pe lângă cele două cazuri cunoscute de BA 2,86 în SUA, această variantă a fost identificată în state precum Danemarca și Israel. Oficialii din domeniul sănătății publice au susținut, totuși, că tratamentele actuale pentru Covid-19, cum ar fi Paxlovid, Veklury și Lagevrio, vor funcționa în continuare împotriva BA 2.86. Două spitale importante din New York au impus utilizarea obligatorie a măștilor de protecție în urma unei creșteri a cazurilor, iar în Atlanta, Morris Brown College a declarat că vor adopta aceeași măsură timp de două săptămâni, precum și interzicerea petrecerilor și evenimentelor mari. 

O serie de proteste au izbucnit în Beijing pe fondul aprobării planului de eliberare în ocean a peste 1 milion de tone metrice de apă radioactivă al Japoniei, relatează BBC. China este cel mai mare cumpărător de fructe de mare din Japonia, dar a declarat că va bloca toate aceste importuri, cu toate că autoritățile japoneze au susținut că apa este în siguranță și mulți oameni de știință au fost de acord cu planul. Oficialii din China, care si-au manifestat nemulțumirea încă de la anunțarea inițiativei în urmă cu doi ani, au numit acțiunea un „act extrem de egoist și iresponsabil”, susținând că autoritățile japoneze transmit „o rănă deschisă generațiilor viitoare ale umanității”. Analiștii au declarat însă că reacțiile din partea Chinei, în special, sunt atât motivate politic, cât și de alte preocupări. Relația dintre Tokyo și Beijing s-a deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Japonia se apropie de SUA și arată, de asemenea, sprijin pentru Taiwan, o insulă autoguvernată revendicată de China.

Cererile de azil din Marea Britanie au atins un nivel record în 2023, fiind cel cel mai mare număr înregistrat în ultimele două decenii, potrivit Reuters. Oficiali ai Ministerului de Interne au declarat că 78.768 de cereri de azil au fost făcute de persoane care au ajuns ilegal în Marea Britanie, în creștere cu 19% față de anul precedent. Rezultatele au generat presiuni asupra premierului Rishi Sunak, care la începutul mandatului său s-a angajat să rezolve întârzierea inițială a cazurilor până la sfârșitul acestui an, dar aproximativ 80% dintre solicitanți așteaptă mai mult de șase luni o decizie din partea guvernului. Încercând să descurajeze oamenii să emigreze în Marea Britanie, guvernul a mutat migranții în militare inactive și intenționează să trimită solicitanți de azil în Rwanda, deși acest plan a fost împiedicat din punct de vedere legal. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 13 noiembrie în lume – Marine Le Pen a fost acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă iar Liderii principalelor partide din Germania au stabilit organizarea alegerilor federale anticipate pe 23 februarie 2025

Material realizat de Mihai Turcu. Curtea Supremă a Indiei a decis că demolările de proprietăți …