Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 24 aprilie în lume – Donald Trump anunță că ONU trebuie să fie pregătită pentru impunerea de sancțiuni Coreei de Nord, Marine Le Pen se retrage de la șefia Frontului Național, iar populația afgană cere autorităților să răspundă pentru cel mai sângeros atac comis de talibani în ultimii 16 ani
Rudele uneia dintre victimele atacului taliban de vineri asupra bazei militare Mazar-i-Sharif o conduc pe ultimul drum (Foto: Reuters)

A fost 24 aprilie în lume – Donald Trump anunță că ONU trebuie să fie pregătită pentru impunerea de sancțiuni Coreei de Nord, Marine Le Pen se retrage de la șefia Frontului Național, iar populația afgană cere autorităților să răspundă pentru cel mai sângeros atac comis de talibani în ultimii 16 ani

Material realiat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Donald Trump a declarat luni în cadrul întâlnirii cu cei 15 ambasadori ai Consiliului de Securitate că Organizația Națiunilor Unite trebuie să fie pregătită pentru a impune o nouă seri de sancțiuni Coreei de Nord, informează Reuters. Serviciile de la nivel internațional bănuiesc că regatul eremit va testa o a șasea bombă nucleară în cursul zilei de marți.Status-quo-ul din Coreea de Nord este innacceptabil. Consiliul trebuie să fie pregătit să ne impună adiționale mai severe. Coreea de Nord este o amenințare reală pentru lume, fie că ne place sau nu să vorbim despre asta și este timpul să rezolvăm această problemă.”, a declarat președintele american în fața reprezentanților Consiuliul de Securitate, întruniți la Casa Albă. Sancțiunile luate în considerare includ emborgo petrolier, interzicerea liniei aeriene nord-coreene, interceptarea cargourilor și pedepsirea băncilor chineze și a altor entități care fac afaceri cu Phenianul. Trump a discutat urgența problemei de securitate nord-coreene și cu Angela Merkel, prin telefon. Președintele Chinez, Xi Jinping a îndemnat la restrângerea forțelor militare navale americano-japoneze aflate la ora actuală în apele Coreei de Sud.

Rebelii maoiști din India au ucis 24 de soldați din forțele paramilitare, întruna din pădurile din centrul Indiei, informează Al Jazeera. Soldații păzeau construirea unui drum public când au fost atacați. Luna trecută aceeași rebeli au ucis 11 soldați din același stat indian. Rebelii susțin că luptă pentru drepturile triburilor și ale fermierilor, furând de la cei bogați pentru a-i ajuta pe săraci. Aceștia susțin că sunt inspirați de revoluționarul chinez Mao Zedung, iar conflictul dintre ei și autoritățile indiene durează de mai bine de 30 de ani. Maoiștii sunt prezenți în cel puțin 20 de state din India iar violența acestora a provocat mii de victime de-a lungul anilor.

Liderul rețelei teroriste al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a cerut opoziției siriene să declanșeze un război de gherilă împotriva forțelor loiale regimului Bashar al-Assad, informează Al Jazeera. Îndemnul lui al-Zawahiri a fost transmis printr-o înregistrare audio lansată pe internet duminică, intitulată ”Siria se va înclina doar în fața lui Dumnezeu”, liderul rețelei teroriste cerându-le rebelilor să ”aibă răbdare pentru a se pregăti pentru un război de lungă durată împotriva Cruciaților și aliaților lor șiiți”. Sprijinul de care se bucură al-Qaida în rândul rebelilor din Siria este însă unul slab, după ce principala facțiune care sprijinea rețeaua teroristă, Frontul al-Nusra a anunțat în iulie 2016 că a încheiat legăturile cu al-Qaida și și-a schimbat numele în Jabhat Fath al-Sham, sau Frontul de Cucerire al Siriei. Ulterior, acesta a fuzionat cu alte patru grupuri rebele care au format Hayat Tahrir al-Sham (”Ansamblul pentru Eliberarea Siriei”).

Lidera formațiunii Frontul Național din Franța, Marine Le Pen, care s-a clasat pe locul 2 după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, a anunțat că se retrage de la conducerea partidului, anunță BBC. Potrivit unor surse din echipa de campanie a lui Le Pen, decizia acesteia este una temporară. Candidata Frontului Național a motivat decizia prin faptul că dorește să se plaseze deasupra oricăror ”considerații bipartizane”. „Așa că, din această seară, nu mai sunt președintele Frontului Național, sunt doar candidat la președinția Franței”. Marine Le Pen și Emmanuel Macron se vor înfrunta pe 7 mai în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Cetățenii afgani, în special rudele victimelor atacului de vinerea trecută de la o bază militară din nordul țării, dau semne că și-au pierdut răbdarea și cer autorităților responsabilitate în gestiunea luptei împotriva talibanilor, anunță The Guardian. Tot mai multe voci acuză autoritățile că au gestionat criza în mod neadecvat și că, după ce inițial au ascuns adevăratul bilanț al victimelor, care s-a ridicat la 140 de soldați, ulterior refuză să-și asume responsabilitatea pentru cel mai sângeros atac comis de forțele talibane în Afganistan din 2001. Președintele Ashraf Ghani a declarat o zi de doliu și s-a deplasat la baza Mazar-i-Sharif, însă afganii cer răspunsuri, asigurări ale securității și, totodată, căderea unor capete oficiale. Atacul asupra bazei militare a avut loc vineri, când câțiva militanți talibani îmbrăcați în haine militare au pătruns și au deschis focul asupra soldaților din baza Mazar-i-Sharif, mulți dintre aceștia fiind surprinși neînarmați. Acesta a fost cel mai sângeros atac comis de talibani în ultimii 16 ani și al doilea mare eșec al securității afgane în doar o singură lună, după ce anterior mai mulți militanți ISIS au lansat un atac asupra unui spital din capitala Kabul, aceste două evenimente având un impact major asupra moralului unei populații căreia nu îi rămâne să constate decât că forțele guvernamentale sunt incapabile să asigure siguranța civililor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …