Material realizat de Diana Dumitrescu
Organizația Națiunilor Unite a declarat că se va întruni pentru a discuta problema violențelor din Haiti, relatează AP News. ONU se va întruni pentru a stabili un plan legat de viitoarele eforturi de a elimina violențele din Haiti. Statul Haiti a fost acaparat de violențele grupărilor locale încă din anul 2021, când președintele Jovenel Moïse a fost asasinat. ONU a trimis 400 de forțe de ordine din Kenya și mai mulți ofițeri din Jamaica pentru a stabiliza situația, însă fără succes. Liderii internaționali au discutat viitoarele eforturi de a stabiliza statul, Kenya cerând trimiterea a altor 600 de ofițeri. Statele Unite ale Americii au propus de-a lungul timpului trimiterea unei delegații de menținere a păcii a ONU în Haiti, însă ideea nu a fost pusă în aplicare din cauza numărului ridicat de cazuri de holeră și de abuzuri sexuale petrecute ultima dată când trupele ONU au staționat acolo. Președintele Kenyei, William Ruto, a vizitat Haiti și a declarat că va face tot posibilul să propună trimiterea unei delegații de menținere a păcii din partea Organizației Națiunilor Unite.
Autoritățile din Egipt au aprobat livrarea de arme către Somalia, în contextul tensiunilor crescute cu Etiopia, informează Al Jazeera. Oficialii din Egipt au declarat că au livrat deja mai multe arme către Somalia, printre care arme contra aeronavelor și artilerie. Ministrul de Externe din Egipt a anunțat că obiectivul acestei livrări este de a „susține și consolida capacitățile armatei someliene”. De asemenea, acesta a mai adăugat că livrarea „restabilește rolul central al Egiptului în susținerea eforturilor Somaliei de a dezvolta capacitățile naționale necesare îndeplinirii aspirațiilor cetățenilor somalezi pentru securitate, stabilitate și dezvoltare”. Legăturile dintre Egipt și Somalia au devenit mai strânse în contextul creării unui front comun împotriva Etiopiei. Cele două state au semnat un pact de securitate în august.
Oficialii Statelor Unite ale Americii au anunțat că tehnologiile chineze și rusești privind construcția mașinilor autonome vor fi interzise, conform Deutsche Welle. Departamentul de Comerț de la Washington a anunțat că vor interzice folosirea tehnologiilor rusești și chineze în construcția mașinilor autonome. Restricția vine în contextul rivalității în cadrul industriei auto între producătorii americani și cei ruși sau chinezi. Conform autorităților americane, măsura a fost luată din motive de securitate, Secretarul Comerțului, Gina Raimondo asigurând că decizia „nu este despre comerț sau avantaj economic. Această mișcare este despre securitatea națională”. Pe lângă restricția privind importurile, va fi interzisă producția de mașini în S.U.A folosind astfel de tehnologii. Restricția ar putea intra în vigoare cel mai devreme în anul 2027, în ceea ce privește elementele de software și în 2029, în ceea ce privește elementele de hardware.
Autoritățile din Liban au declarat că peste 492 de persoane au decedat în cadrul atacurilor israeliene, informează Politico. Atacurile aeriene israeliene în Liban au ucis peste 492 de persoane. Armata israeliană a atacat mai multe puncte din Liban cu scopul de a elimina gruparea militară Hezbollah. De asemenea, peste 5000 de persoane au fost rănite în cadrul acestor atacuri. Sute de persoane au trebuit să-și părăsească locuințele. Ministrul de Interne al Libanului, Bassam al-Mawlawi, a anunțat că școlile din Beirut, Tripoli și din sudul Libanului vor fi transformate în adăposturi pentru cei afectați. Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant a declarat că armata își „intensifică atacurile în Liban” și a promis că acestea vor continua până „își vor îndeplini scopurile”. Atacurile repetate ale Israelului în Liban cresc tensiunile dintre cele două state, comunitatea internațională temându-se de un conflict regional la scară largă, în contextul războiului din Fâșia Gaza care a început în luna octombrie a anului trecut.
Patru persoane au decedat în urma scufundării unui vas de migranți în Grecia, conform Reuters. Cel puțin 4 persoane au decedat în urma scufundării unii vas de migranți pe coasta insulei grecești Samos, conform gărzii de coastă grecești. La bordul navei se aflau cel puțin 30 de migranți. Cele 4 persoane decedate erau femei, iar 5 alți migranți au fost salvați până acum, printre care și o femeie însărcinată și un minor. De asemenea, garda de coastă a mai identificat alți 25 de migranți pe malul insulei. Patru nave și un elicopter au fost mobilizate în căutarea celor dispăruți, atât în ape, cât și pe mal. Grecia a fost destinația preferată de către migranții din Orientul Mijlociu în anul 2015-2016 când peste 1 milion de persoane au pătruns pe insulele acesteia. Anul trecut numărul de migranți care trec prin Grecia a crescut iar.