Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 23 noiembrie în lume – Ucraina și Republica Moldova au fost afectate de o serie de întreruperi ale energiei electrice, au izbucnit proteste la cea mai mare fabrică iPhone din lume, iar Curtea Supremă din Regatul Unit s-a pronunțat împotriva unui al doilea referendum pentru independența Scoției
Sursă foto: AP News

A fost 23 noiembrie în lume – Ucraina și Republica Moldova au fost afectate de o serie de întreruperi ale energiei electrice, au izbucnit proteste la cea mai mare fabrică iPhone din lume, iar Curtea Supremă din Regatul Unit s-a pronunțat împotriva unui al doilea referendum pentru independența Scoției

Material realizat de Romina Manolescu și Emilia Popescul

Un total de 35 de persoane au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de șase grade pe scara Richter, care a avut loc în Turcia, relatează Al Jazeera. Oficialii responsabili de gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență au declarat că epicentrul cutremurului a fost în Golyaka, un district din provincia Duzce din nord-vestul Turciei. Potrivit ministrului de interne al statului, Suleyman Soylu, cele mai multe leziuni au fost suferite de cetățeni din cauza panicii de după impact. Placarea exterioară și părți ale acoperișului unui tribunal din Duzce au fost distruse, iar un magazin cu două etaje s-a prăbușit, a informat televiziunea Haberturk. Cetățenii s-au adunat în piața centrală, unde autoritățile le-au distribuit pături. Turcia este unul dintre statele frecvent afectate de cutremure majore.

Un băiat în vârstă de 15 ani a fost ucis și alte 14 persoane au fost rănite în două presupuse atacuri cu bombă în stațiile de autobuz din Ierusalim, relatează BBC. Exploziile au avut loc în două zone aglomerate de la marginea orașului. Presa israeliană a declarat că adolescentul care a murit era un elev de origine israelio-canadiană, pe nume Aryeh Shtsupak. Șefa poliției israeliene, Sigal Bar Zvi, a informat că bombele au fost fabricate cu explozibili „de înaltă calitate” și că au fost plasate în spatele unui zid al stațiilor de autobuz. Având în vedere natura atacurilor, a adăugat ea, anchetatorii suspectează că acestea au fost puse la cale de un grup organizat. Cele două bombardamente au avut loc în contextul în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și partidul său au continuat negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliție cu partidele de extremă dreapta și cele religioase.

Un nou-născut a fost ucis într-un atac care a avut loc în apropierea orașului ucrainean Zaporojie, informează Al Jazeera. Autoritățile ucrainene au declarat că două rachete rusești au lovit o maternitate din sudul Ucrainei, distrugând clădirea cu două etaje. Copilul, mama și doctorul erau singurii oameni prezenți în spital în momentul atacului. Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a condamnat incidentul într-o postare pe Telegram. Directoarea organizației Salvați Copiii, Sonia Khush, a declarat că se nasc aproximativ 900 de copii pe zi în Ucraina și că războiul reprezintă o amenințare serioasă pentru mame și nou-născuți. Acest eveniment a evocat amintirile unui atac aerian din martie, când a fost distrusă o maternitate din portul Mariupol, acum ocupat, în care o femeie însărcinată și copilul ei au murit.

Ucraina și Republica Moldova au fost afectate de o serie de întreruperi ale energiei electrice ca urmare a bombardamentelor din statul ucrainean, informează BBC. Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin șapte persoane au murit în urma atacurilor. Reprezentanți ai companiei energetice de stat din Ucraina, Energoatom, au informat că trei reactoare nucleare au fost deconectate din cauza întreruperii. Drept răspuns la acest incident, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Rusia „a lăsat Moldova în întuneric”. Operatorul național pentru rețeaua electrică din Ucraina a declarat că pagubele suferite de centralele electrice din ultimele săptămâni au fost „colosale” și a susținut că ucrainenii s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie pe termen lung, în lunile de iarnă. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova de acte de „terorism” și a declarat că i-a cerut ambasadorului ucrainean din cadrul Organizației Națiunilor Unite să solicite o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate.

Jucătorii germani de fotbal și-au acoperit gurile în timpul fotografiei de grup, înainte de meciul cu Japonia la Cupa Mondială, „pentru a transmite mesajul că FIFA reduce la tăcere”, relatează BBC. Gestul a venit drept răspuns la amenințarea FIFA de a sancționa echipele și căpitanii acestora care vor purta banderola „OneLove” în timpul jocurilor din Qatar. Căpitanii a șapte națiuni europene au purtat-o pentru a promova diversitatea și incluziunea. Reprezentanți ai Federației Germane de Fotbal au declarat pe Twitter: „Nu a fost vorba de o declarație politică. Drepturile omului nu sunt negociabile. Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles, dar încă nu este cazul. De aceea acest mesaj este atât de important pentru noi.” Echipa Germaniei a plănuit să poarte brățara OneLove împreună cu echipele din Anglia, Țara Galilor, Belgia, Danemarca, Olanda și Elveția. FIFA a inițiat propria campanie „fără discriminare”, care urma să înceapă în sferturile din finală. Autoritățile au declarat că nu vor fi luate măsuri disciplinare împotriva Germaniei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) au declarat că rujeola este o „amenințare iminentă” de răspândire în diferite părți ale lumii, relatează Al Jazeera. Pandemia de COVID-19 a împins rata de vaccinare împotriva rujeolei la cel mai mic procent înregistrat la nivel global din 2008, OMS și CDC raportând că doar 81% dintre copii au primit prima doză de vaccin și 71% pe a doua. Aproximativ 40 de milioane de copii au omis o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza dificultăților provocate de pandemia de COVID-19. Boala este aproape în totalitate prevenibilă prin vaccinare, dar este nevoie de cel puțin 95% acoperire vaccinală pentru a preveni epidemiile. Un raport a menționat 9 milioane de infecții cu rujeolă și 128.000 de morți la nivel global în 2021.

Curtea Supremă din Regatul Unit s-a pronunțat împotriva unui al doilea referendum pentru independența Scoției, conform AP News. Oficialii Curții au decis că Parlamentul scoțian „nu are puterea să reglementeze un referendum pentru independența Scoției”. Hotărârea reprezintă un obstacol pentru campania guvernului de la Edinburgh de îndepărtare de Regatul Unit. Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat că va respecta decizia, dar continuă să lupte pentru independență, adăugând că dreptul scoțienilor de „a-și alege propriul viitor” ar fi amenințat. Guvernul de la Londra a refuzat să aprobe organizarea unui nou referendum, explicând că problema a fost deja adresată în 2014 unde s-a putut observa că scoțienii au respins ideea de independență față de Regat în procent de 55%.

Au izbucnit proteste la cea mai mare fabrică iPhone din lume, aflată în orașul chinez Zhengzhou, informează BBC. Imagini difuzate pe rețelele sociale îi înfățișează pe protestatari scandând, distrugând camere de supraveghere și ferestre, în timp ce unii lucrători sunt bătuți de poliție. Un angajat a afirmat în timpul transmisiunii video: „Ne fac să stăm în carantină, dar nu ne oferă mâncare. […] Dacă nu răspund nevoilor noastre, o să continuăm să luptăm”. Oficiali ai Foxconn au comunicat că vor lucra atât cu personalul, cât și cu administrația locală pentru a preveni alte acte de violență și că totul ar fi pornit de la îndoielile unor angajați în legătură cu salariul, pe care firma a declarat că îl va plăti conform contractului. Reprezentanții Foxconn au negat acuzațiile conform cărora noii recruți ar fi fost nevoiți să împartă dormitoarele cu alți angajați pozitivi COVID-19.

Președintele din Sierra Leone, Julius Maada Bio, și-a apărat decizia de a aloca un buget uriaș pentru educație, informează The Guardian. Julius Maada Bio a recunoscut că reforma educațională căreia i-a acordat aproape un sfert (22%) din bugetul național este riscantă, dar necesară pentru a asigura posibilitatea tuturor copiilor de a merge la școală. Liderul din Sierra Leone a comunicat, de asemenea, într-un interviu pentru sursa citată: „Ne punem toate resursele și toată energia în educație. Nu putem să ne dezvoltăm fără să îmbunătățim sistemul educațional”. Administrația Bio și-a lansat programul de „incluziune radicală” în 2018, urmărind să ofere educație gratuită și de calitate pentru milioane de tineri, mai ales cei din medii defavorizate și marginalizate. Educația fetelor este o componentă centrală a programului, recrutându-se mai multe femei care să devină profesori, iar fetele însărcinate fiind încurajate să își continue studiile.

Asociația Fabricilor de Zahăr din India (ISMA) a comunicat că statul ar mai putea exporta până la 4 milioane de tone de zahăr în acest sezon, informează Reuters. Cea mai mare producătoare de zahăr la nivel global și a doua cea mai mare exportatoare după Brazilia, India a exportat peste 11 milioane de tone de zahăr în sezonul 2021-2022 (octombrie-septembrie). Președintele ISMA, Aditya Jhunjhunwala, a declarat că exportul de zahăr pentru sezonul 2022-2023 ar rămâne la 8-10 milioane de tone, clasându-l sub nivelul celui de anul trecut. Guvernul indian a aprobat luna aceasta o primă tranșă de export pentru sezonul 2022-2023 de 6 milioane de tone, fapt ce a redus presiunea ascendentă asupra valorii de referință ICE a prețului zahărului. Liderul ISMA a aproximat producția din industria zahărului la 36 de milioane de tone de zahăr și 5 milioane de tone de etanol.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …