Home / A fost azi în lume / A fost 23 noiembrie în lume – Facebook implementează un instrument de cenzurare a conținutului pentru a pătrunde pe piața din China, guvernul Columbiei ajunge la un nou acord cu FARC, iar experții IT îi cer lui Hillary Clinton să ceară renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale

A fost 23 noiembrie în lume – Facebook implementează un instrument de cenzurare a conținutului pentru a pătrunde pe piața din China, guvernul Columbiei ajunge la un nou acord cu FARC, iar experții IT îi cer lui Hillary Clinton să ceară renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale

Material realizat de Ionela Păpurică și Marina Ghiță

Dezvoltarea sistemelor de rachete rusești pe insulele Kurile nu ar trebui să influențeze eforturile de soluționare a disputelor teritoriale de lungă durată între Moscova și Tokyo asupra insulelor, relatează Reuters. Presa rusească a informat marți că sistemele de rachete anti-navă Bastion și Bal se află în operațiune pe insulele Kurile, un arhipelag din Oceanul Pacific, asupra căruia Rusia și Japonia și-au disputat pretențiile timp de 70 de ani. Oficialii din Moscova și Tokyo au declarat că fac o nouă încercare de a soluționa litigiul iar o vizită planificată în Japonia în decembrie a președintelui rus, Vladimir Putin este primul pas în aceste eforturi. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremninului a declarat că Ministerul Apărării a avut, fără îndoială, motive pentru implementarea sistemelor de rachete, fără a oferi însă mai multe detalii și subliniind totodată că acesta nu trebuie să afecteze ”trendul bunelor relații economice și de promovare a păcii dintre Moscova și Tokyo” .

Guvernul columbian a semnat un nou acord de pace cu rebelii FARC , după ce o înțelegere anterioară a fost respinsă printr-un referendum organizat luna trecută , informează BBC. Noul acord nu va fi supus votului popular, ci va fi doar prezentat Congresului spre aprobare. Acest acord de pace urmărește să pună capăt unei perioade de 50 de ani de conflict armat, în care au fost ucise peste 260.000 de persoane. După patru ani de discuție la Havana, în Cuba, acordul între Columbia și gherilele FARC a fost semnat inițial acum două luni, într-o ceremonie la care au participat un număr important de lideri de stat, ca apoi el să fie refuzat printr-un referendum la 2 octombrie, oponenții guvernului fiind de părere că acest acord este favorabil rebelilor deși președintele Juan Manuel Santos a declarat că este o ocazie unică de a se închide acest capitol dureros în istoria Columbiei.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel , nu este se arată prea fericită cu privire la posibilul eșec deces al acordului comercial Trans-Pacific , relatează The Independent. Încheierea Anularea acestui acord este foarte dorită de președintele-ales american Donald Trump , el declarând că va scoate SUA din acord în prima sa zi de președinție. Merkel a cerut națiunilor să adopte o abordare multilaterală pentru rezolvarea problemelor globale, afirmând și faptul că în cazul în care acest acord va fi anulat, atunci se vor semna alte acorduri comerciale dar care nu vor avea standarde la fel de ridicate ca cel Trans-Pacific. Donald Trump a declarat că dorește să retragă SUA din acord, considerându-l un „dezastru pentru țară”. Totuși, acesta a afirmat că va negocia oferte corecte comerciale bilaterale care vor oferi avantaje SUA.

Membrii echipei de campanie ai lui Hillary Clinton o sprijină pe aceasta, la sugestia experților în IT, să conteste rezultatele alegerilor, informează CNN. Aceștia propun renumărarea voturilor în statele Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, găsind dovezi cum că totalul de voturi din cele trei state ar fi fost piratate sau manipulate. Acest lucru este discutabil deoarece ar justifica performanțele slabe în circumsripțiile care se bazau pe mașini electronice de vot, comparativ cu buletinele de vot printate. Grupul de experți a informat echipa de campanie a lui Clinton de diferențe de până la 7% în astfel de circumscipții. Au existat preocupări pe scară largă cu privire la hacking înainte de alegerile din această lună , inclusiv administrația Obama acuzând Rusia de tentativa de încălcare a securității datelor de înregistrare a alegătorilor. Totuși anumiți oficiali electorali și experți în securitatea informatică au declarat că ar fi imposibil ca Rusia să influențeze rezultatul alegerilor .

Facebook a anunțat crearea unui instrument menit să cenzureze conținutul publicat pe rețeaua sa, în anumite zone geografice, inițiativă menită să ajute la stoparea blocajului la care este supusă rețeaua de socializare în China, anunță Le Figaro, care citează informații publicate de New York Times. NYT a menționat că a vorbit cu trei actuali si foști angajati ai Facebook, care au explicat sub anonimat că instrumentul a permis eliminarea automată a conținutului de știri al utilizatorilor care se află într-o anumită regiune. Rețeaua nu ar cenzura în sine, ci ar încredința software-ul unui terț, probabil unui partener din China. Cu toate acestea, sursele NYT au avertizat că aceasta reprezintă doar o parte dintre ideile menite să permită Facebook să se întoarcă în China, însă ar putea să nu fie pusă vreodată în aplicare. Cea mai mare rețea socială din lume este interzisă începând cu anul 2009 în China, unde autoritățile păstrează un control strict pe Internet. New York Times a precizat faptul că, la fel ca și alte companii online americane Facebook urmează aplicarea legilor locale în țările în care operează și oferă a avea acces la cererile guvernelor pe care le consideră ca fiind legitime și necesare pentru a bloca anumite informații după publicare. Conform ultimului său „raport de transparență”, Facebook a restricționat accesul la conținut la cererea autorităților într-un anunit număr de țări în a doua jumătate a anului 2015. Acest lucru a vizat , sper exemplu, anumite conținuturi în Pakistan acuzate de încălcarea unor legi locale privind blasfemia, sau în Rusia pe motiv că au încălcat „integritatea Federației Ruse și legile locale care interzic o serie de activități precum revoltele publice în masă și promovarea și vânzarea de droguri”. Potrivit raportului, Facebook a blocat, de asemenea, anumite conținuturi în Franța pentru că nu respectă legile care interzic negarea Holocaustului, pe cele care fac apologia terorismului sau publicațiile care conțin o imagine legată de atacurile teroriste din noiembrie 2015 de la Paris, deoarece aceste conținuturi nu respectă normele naționale care protejează demnitatea umană.

Un grup de albi naționaliști a sărbătorit victoria lui Donald Trump prin găzduirea unei conferințe în week-end-ul trecut, invitându-l pe președintele ales să pună în aplicare un moratoriu de 50 de ani privind imigrația non-europeană, relatează Russi Today. Donald Trump a declarat marți, în cadrul unui interviu amplu acordat pentru The New York Times că el condamnă aceste conferinte. Ziarul l-a chestionat pe Trump dacă grupurile naționaliste albe l-au ajutat să-si întărească candidatura, făcând referire la afirmațiile liderului Institutului Național de Politică, Richard Spencer, care a inaugurat o ședință a grupului cu sloganul ”Hail Trump! Hail națiunii noastre! Hail victoriei” și determinând audiența să răspundă cu ”Hail Trump!” și făcând salutul nazist. Spencer a descris mișcarea lui ca un “avangardism intelectual, care îl poate completa pe Trump.” In timpul campaniei sale, Trump a stârnit controverse prin preluarea unor mesaje pe Twitter de pe contul unor personalități naționaliste, precum fostul lider al Italiei fasciste, Benito Mussolini.

Președintele ales american, Donald Trump, ar fi nominalizat-o pe avocata republicană, Betsy DeVos, la conducerea Departamentului de Educație al SUA, un post pe care aceasta l-ar fi acceptat, potrivit mass-media, informează Reuters. DeVos, fostă președinte al Partidului Republican din Michigan, s-a întâlnit, sâmbătă, cu Trump și vice-președintele ales, Mike Pence, pentru a discuta despre „Misiunea Comună de bază precum și despre stabilirea unor standarde naționale superioare și despre promovarea creșterii ratei de continuare a studiilor în întreaga natiune”, potrivit unei declarații a echipei de tranziție a lui Trump.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că un vot al Parlamentului European cu privire la eventuala stopare a discuțiilor de aderare a Ankara la UE „nu are nici o valoare în ochii noștri” și a acuzat din nou Europa de sprijinirea organizațiilor teroriste, informează Reuters. „Am precizat clar de fiecare dată că protejăm valori europene mai mult decât multe țări din UE, dar nu am putut vedea un sprijin concret din partea prietenilor din Occident … Nici una dintre promisiuni nu a fost păstrată”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe a Organizației pentru Cooperare Islamică (OIC) de la Istanbul. „Mâine (joi – n.r.) va fi organizată o reuniune la Parlamentul European unde se va vota asupra discuțiilor UE cu Turcia … oricare ar fi rezultatul, acest vot nu are nici o valoare în ochii noștri”. Membri marcanți ai Parlamentului European au solicitat, marți, încetarea discuțiilor de aderare a Turciei la UE din cauza epurărilor efectuate în urma loviturii de stat eșuate din luna iulie. De asemenea, Erdogan a acuzat în mod repetat Europa că adăpostește membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup militant care a purtat o insurgență de trei decenii împotriva statului turc și care este considerat a fi o organizație teroristă de către UE și Statele Unite ale Americii.

Donald Trump a desemnat-o pe guvernatorul din Carolina de Sud, Nikki Haley, pentru a deveni noul Reprezentant Permanent al Statelor Unite în cadrul ONU, a precizat presa americană, informează Le Figaro. Nikki Haley, fiica unor imigranți din India, a acceptat funcția, au precizat The Post și Courier, un ziar din Charleston, Carolina de Sud. Reprezentanta republicană, în vârstă de 44 de ani și considerată a avea puțină experiență în afacerile internaționale, i-a sprijinit pe rivalii lui Donald Trump în timpul campaniei de nominalizare a candidatului republican la alegerile prezidențiale. Nikki Haley a atras atenția anul trecut deoarece a dispus îndepărtarea steagului confederal din grădinile parlamentul de stat în urma masacrul a nouă persoane de culoare în cadrul unei biserici metodiste din Charleston. Numirea într-o funcție politică a unei femei cunoscute pentru susținerea toleranței va fi cu siguranță interpretată ca un gest de împăciuire al viitorului președinte cu minoritățile, ținte permanente ale comentariilor defăimătoare ale acestuia din timpul campaniei electorale.

Marea Britanie și- a consolidat previziunile cu privire la împrumuturi cu mult mai mult decât se aștepta și a declarat că votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană va cântări greu asupra economiei, oferind guvernului șanse mici în încercarea de a ușura presiunea Brexit asupra gospodăriilor și companiilor, informează Reuters. Ministrul de finanțe, Philip Hammond, a declarat că Brexit a făcut „mai urgentă ca niciodată” necesitatea de a investi în slăbiciunile pe termen-lung ale Marii Britanii, printre care rata productivității, care este una dintre cele mai scăzute din rândul țărilor dezvoltate. „Datoria noastră este aceea de a ne pregăti economia să fie rezistentă în urma ieșirii din UE și să ne adaptăm la tranziția care va urma”, a declarat Hammond parlamentului. În încercarea de a pregăti ieșirea Marii Britanii din UE, Hammond a anunțat lansarea unui fond de a investiții în valoare de 23 de miliarde de lire sterline pentru domeniul transportului feroviar, a telecomunicațiilor și a infrastructurii de locuințe în următorii cinci ani.

Ziarul satiric Charlie Hebdo va apărea în limba germană începând de la 1 decembrie, a anunțat un purtător de cuvânt al ziarului, informează Le Figaro. Primul număr al ziarului Charlie Hebdo în limba germană va avea un tiraj de 200.000 de exemplare. Acesta ar trebui să constea în mare parte din desene și texte traduse din versiunea franceză, dar redacția dorește de asemenea, să creeze un conținut exclusiv pentru versiunea germană și să coopereze cu satiriști din Germania. Echipa a ales Germania pentru că acolo jurnaliștii săi au primit cea mai călduroasă primire la conferințe. 1000 de exemplare în limba franceză au fost vândute în fiecare săptămână în Germania. Echipa Charlie Hebdo a tradus deja o mare parte a site-ului său în limba engleză. În Franța, Charlie Hebdo a vandut 60.000 de exemplare în fiecare săptămână și alte 50.000 de exemplare pe bază de abonament.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …