Material realizat de Lara Popescu și Doina Bulearcă
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina ar putea duce la o confruntare între NATO și Rusia, informează Euroactiv. Declarația lui Lavrov vine după ce liderul partidului de guvernare din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a susținut după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy că o misiune internațională de menținere a păcii ar trebui să fie trimisă în Ucraina pentru a oferi țării posibilitatea de a se apăra. Kaczynski a mărturisit că „este necesar să avem o misiune de pace – NATO, eventual și cu o structură internațională mai largă – dar o misiune care va fi capabilă să se apere, care va opera pe teritoriul ucrainean.” Problema se va discuta în cadrul întâlnirii de joi din Bruxelles dintre liderii statelor Uniunii Europene și NATO, summit la care va participa și președintele american Joe Biden.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ajutoarele pentru Ucraina vor include echipamente împotriva amenințărilor chimice, biologice și nucleare, relatează Al Jazeera. Liderii NATO vor agrea să staționeze mai multe trupe la granița estică a alianței pentru a descuraja administrația de la Kremlin să invadeze oricare membru NATO. Stoltenberg a declarat că „orice folosire a armelor chimice va schimba total natura conflictului, ar fi o încălcare crasă a legii internaționale și va avea consecințe grave.”
Serviciile speciale ale Poloniei au cerut Ministerului de Externe să expulzeze 45 de diplomați ruși, suspectând că unii dintre ei lucrează pentru serviciile de informații ruse sub acoperirea misiunilor diplomatice, conform Euroactiv. Purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale, Stanislaw Zaryn, a declarat jurnaliștilor că „agenția pentru securitate internă a identificat 45 de persoane, ofițeri ai serviciilor secrete ruse și persoane asociate cu aceștia, care aveau statut diplomatic în Polonia.” Ca urmare a acestei acuzații, ambasadorul rus de la Varșovia a fost convocat de ministerul de externe. După întâlnire, ambasadorul a declarat că nu există nicio bază pentru acuzațiile aduse oficialilor ruși.
Talibanii au ordonat ca liceele de fete să rămână închise, lăsând elevii în lacrimi, conform Reuters. Talibanii au renunțat miercuri la decizia lor inițială că liceele se vor deschide și pentru fete, declarând că acestea vor rămâne închise până când un plan va fi elaborat în conformitate cu legea islamică ce le va permite să se redeschidă. Profesorii și studenții de la trei licee din jurul capitalei Kabul au declarat că fetele s-au întors în campusuri în dimineața zilei de miercuri, dar li s-a ordonat să se întoarcă acasă, mulți studenți plecând în lacrimi. Ultima oară când talibanii au condus Afganistanul, între 1996 și 2001, aceștia au interzis educația femeilor și posibilitatea angajării acestora în majoritatea locurilor de muncă. În plus, comunitatea internațională a decis că educația fetelor reprezintă o cerere cheie pentru orice viitoare recunoaștere a administrației talibane.
Reprezentați ai Comisiei Europene au declarat că armata rusă distruge în mod deliberat rezervele de hrană ucrainene, relatează Euronews. Declarația survine în contextul discuțiilor despre propunerea de a produce mai multă hrană în cadrul Uniunii Europene, pentru a adresa lipsurile cauzate de izbucnirea războiului în Ucraina. Comisia Europeană a propus fonduri în valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta producătorii și un ajutor în valoare de 300 de milioane de euro pentru ca ucrainenii să aibă acces la servicii și bunuri de bază.
Părinții fotojurnalistului indian Danish Siddiqui, câștigător al Premiului Pulitzer, au inițiat acțiuni în justiție împotriva talibanilor pentru moartea fiului lor, informează BBC. Danish Siddiqui, fostul fotograf șef al Reuters în India, a fost omorât anul trecut în urma unei ambuscade a talibanilor în timp ce acesta se afla în Afganistan. Părinții săi au prezentat cazul împotriva unor șase lideri talibani în fața Curții Penale Internaționale. Ei susțin că talibanii le-au luat fiul în custodie, l-au torturat și apoi l-au ucis înainte de a îi mutila corpul. Rapoartele inițiale au sugerat că Siddiqui a fost ucis în timpul atacului din 16 iulie în Spin Boldak, în Kandahar, dar agenția de știri Reuters a raportat ulterior că jurnalistul era în viață și era transportat la o moschee din apropiere pentru tratament. Încă rămâne neclar ce s-a întâmplat după aceea.
Un bărbat din California, suspectat că a luat parte la revoltele din Capitoliul Statelor Unite ale Americii de anul trecut, a primit azil politic în Belarus, conform BBC. Evan Neumann, în vârstă de 48 de ani, a fugit din SUA după ce a fost acuzat de conexiune cu revoltele. Bărbatul s-a stabilit inițial în Ucraina iar ulterior acesta a ajuns în Belarus, unde a solicitat azil politic, susținând că s-a confruntat cu „persecuție politică” în țara sa de origine. Un oficial din Belarus a declarat că Neumann a primit permisiunea de a rămâne în țară „pentru o perioadă nedefinită.” De asemenea, oficialii de stat au afirmat că Neumann a fost forțat să treacă granița Belarusului „ilegal” după ce a atras „interesul serviciilor secrete locale” din Ucraina.
Patru victime au fost raportate în urma unui atac cu armă albă în regiunea Naqab din Israel, relatează Al Jazeera. Un bărbat palestinian a fost împușcat fatal după ce, conform rapoartelor de la fața locului, a comis un atac cu armă albă lângă un centru comercial din orașul Beer al-Sabe soldat cu patru victime și doi răniți. Atacatorul a fost identificat ca fiind un profesor local de 33 de ani numit Ahmed al-Qiaan, care a fost anterior reținut pentru legături cu gruparea teroristă ISIS. Al-Qiaan a fost împușcat de un cetățean la o benzinărie.
Reprezentanți ai securității de stat belgiene au declarat că spionii ruși din Bruxelles au activitatea scăzută, conform Politico. Activitatea acestora a fost observată ca fiind în declin încă de la începutul invaziei și că regulile sunt observate. Reprezentanții securității de stat nu au declarat câți agenți de securitate ruși sunt prezenți în Bruxelles, dar media belgiană estimează că aproximativ o treime din diplomații ruși sunt agenți operativi de informații, ceea ce ar însemna aproximativ 20-24 de agenți ruși prezenți în Bruxelles.
Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, relatează CNN. Conform declarației familiei sale, cauza decesului a fost cancerul. În timpul administrației lui Bill Clinton, Albright a servit inițial ca ambasador al Statelor Unite în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Aceasta a susținut extinderea NATO și intervenția în zona Balcanilor pentru a opri actele de genocid. În plus, a căutat să reducă proliferarea armelor nucleare și a susținut democrația la nivel global.