Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a angajat pe avocatul Marc Kasowitz pentru a-l reprezenta în ancheta privind implicarea Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut, informează BBC. Actualul lider de la Casa Albă a folosit serviciile avocatului, cunoscut drept unul dintre cei mai tenace apărători din breaslă, timp de mai bine de un deceniu. Numiea lui Kasowitz survine la o săptămână după ce fostul director FBI Robert Mueller a fost învestit drept avocat special în cazul anchetei Departamentului de Justiție american. Totodată, fostul director CIA, John Brennan, a afirmat că a observat contacte între asociații lui Trump din perioada campaniei electorale și Rusia, alimentând zvonurile implicării Moscovei în alegerile prezidențiale, potrivit Reuters. Brennan, care s-a aflat în funcție până la preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, a declarat în cadrul unei audieri în fața unei comisii a Congresului că l-a avertizat personal pe directorul serviciului rus de spionaj FSB, într-o convorbire telefonică, de faptul că implicarea Rusiei în procesul electoral din SUA va deteriora relațiile dintre cele două state.
Liderul de-facto din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a deschis o nouă rundă de discuții menite să restaureze un proces de pace înghețat după luni de lupte violente între armată și minoritățile etnice și religioase din țară, informează Al Jazeera. Sute de reprezentanți ai celor mai mari grupuri etnice s-au adunat în capitala Naypyidaw pentru o conferință care se va întinde pe durata a cinci zile. Principala temă a discuțiilor o constituie găsirea unor soluții pentru aplanarea unor violențe care au loc în special în regiunile de graniță din Myanmar, acolo unde trăiesc majoritatea grupurilor etnice minoritare. Precedentele discuții, demarate la inițiativa Ligii Naționale pentru Democrație condusă de Suu Kyi, în august 2016, au fost salutate de majoritatea celor implicați, inclusiv secretarul general al ONU aflat atunci în funcție, Ban Ki-moon, însă de atunci negocierile au stagnat, iar violențele au continuat, astfel că atmosfera din prezent este mult mai pesimistă. Tototdată, ONU a anunțat prin UNICEF că până la 150 de copii mor zilnic în Myanmar înainte de a împlini vârsta de cinci ani, potrivit The Guardian. Organizația mondială pentru protecția copiilor a cerut guvernului să ridice blocada impusă ajutoarelor umanitare în zonele de conflict, avertizând că familiile din aceste zone nu pot apela la servicii medicale pentru a-i proteja de boli pe copii, în special pe nou-născuți.
Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, și-a scurtat vizita la Moscova și s-a întors de urgență în țară după ce a decretat legea marțială pe insula Minanao, după ce circa 100 de insurgenți musulmani au lansat un atac asupra unui oraș important în urma unei ciocniri armate cu forțele guvernamentale, informează Al Jazeera. Declarația de instalare a stării de urgență a avut efect imediat și a fost instaurată pentru următoarele 60 de zile, potrivit purtătorului de cuvânt Ernesto Abella. Duterte s-a deplasat în Rusia pentru o vizită inițială de cinci zile, iar întâlnirea sa cu președintele Vladimir Putin a fost devansată marți seara, în loc de joi. Rusia și Filipinele au dezvoltat recent relații militare și urmăresc o cooperare economică mai strânsă, după ce președintele Duterte a dat semne că vrea să se distanțeze de relațiile cu Statele Unite ale Americii. Filipinele vor să cumpere armament de la Rusia, după ce Congresul SUA a blocat un acord comercial în acest sens, Duterte dorind să-și întărească arsenalul pentru a continua războiul împotriva cartelurilor de droguri din țară. Politica sa dură față de consumatorii și traficanții de droguri i-a atras critici din partea Occidentului, care l-a acuzat pe liderul de la Manila că apelează la execuții extrajudiciare pentru a-și elimina oponenții. Duterte l-a numit anul trecut ”fiu de cățea” pe președintele Obama, iar ulterior a declarat despre Putin că îl consideră ”un erou”.
Planul bugetului pentru 2018 al președintelui SUA, Donald Trump, a întâmpinat critici din partea Congresului, multe dintre acestea exprimate chiar de susținătorii săi republicani, care și-au exprimat scepticismul cu privire la rezultatele țintite, informează Business Insider. Cele mai puternice critici au fost atrase de reducerile bugetare drastice în agricultură și programele de asistență în sănătate, în condițiile în care alegătorii din districtele reprezentate de republicani ar fi grav afectați. Unele voci din interiorul Partidului Republican au sugerat chiar că bugetul propus de Trump ”este mort de la intrarea în Congres”, sugerând că forma acestuia va fi drastic schimbată, la fel cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Afirmația a fost făcută de senatorul John Cornyn, al doilea cel mai important repbulican din Senat, în timp ce un alt senator și critic al lui Trump, John McCain, a afirmat că bugetul de 603 miliarde $ pentru apărare este ”inadecvat pentru provocările cu care ne confruntăm”.
Aproape șapte din 10 persoane din Marea Britanie sunt de acord cu crearea unui guvern mondial care să fie capabil să unifice țările pentru a combate riscuri majore cu care întreaga lume se confruntă, precum schimbările climatice și amenințarea armelor nucleare, se arată într-un sondaj de amploare, potrivit The Independent. Potrivit sondajului ComRes, realizat înaintea summitului G7 din Sicilia de către Global Challenges Foundation, 62% dintre britanici se consideră ”cetățeni globali”, în contradicție cu afirmațiile premierului Theresa May, care a declarat recent că ”dacă te declari un cetățean al lumii, înseamnă că ești un cetățean de nicăieri”. Eșantionul sondajului a fost reprezentat de 8100 de persoane din 8 țări – Australia, Brazilia, China, Germania, India, Africa de Sud, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, care totalizează din punct de vedere demografic jumătate din populația lumii.
Fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a negat acuzațiile de corupție în cadrul primului termen de judecată al procesului care ar putea-o trimite după gratii pe prima femeie devenită președinte al acestei țări, scrie The Guardian. Procurorii o acuză pe Park de abuz de putere și conspirație împreună cu o prietenă influentă, Choi Soon-sil, acțiuni în urma cărora mari companii, printre care și Samsung, au plătit zeci de milioane de dolari drept mită în schimbul obținerii de favoruri în afacerile desfășurate. Dezvăluirile privind relațiile de secretomanie și orientate către corupție dintre Park și Choi, alături de dezvăluirile relațiilor mai mult decât amicale cu elitele politice și economice din Coreea de Sud, au provocat proteste în masă pe teritoriul țării, acestea culminând cu suspendarea lui Park, în decembrie, urmată de demiterea acesteia de către Curtea Constituțională, în martie.
Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatul de la Manchester Arena, în urma căruia 22 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 59 au fost rănite, informează The Independent. Anunțul militanților ISIS, care au postat o declarație lungă pe rețelele de socializare a fost comentat îndelung de analiști și experți pentru a fi confruntat cu realitatea. Mesajele celor de la ISIS par a fi mai degrabă o reacție la informațiile publicate pe rețelele sociale și în mass-media decât o poziție formulată pe baza unor cunoștințe din interior. Acest fapt pune sub îndoială afilierea autorului atentatului, în condițiile în care acesta nu a fost declarat ”martir” și nici nu i-a fost atribuit un nume de ”războinic”. Totodată, autoritățile britanice au demarat o anchetă pentru a determina dacă atacatorul a acționat ajutat de alte persoane, în condițiile în care acesta a detonat o bombă cu fragmentare, pentru care sunt necesare cunoștințe în vederea fabricării acesteia.