Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 23 iulie în lume – Directorul Serviciului Secrete din Statele Unite ale Americii a demisionat în urma tentativei de asasinat a lui Donald Trump, Grupările rivale Hamas și Fatah au fost de acord să creeze o viitoare alianță de guvernare, Poliția din Uganda a reținut zeci de persoane în urma protestelor anti-corupție
Sursa foto: The New York Times

A fost 23 iulie în lume – Directorul Serviciului Secrete din Statele Unite ale Americii a demisionat în urma tentativei de asasinat a lui Donald Trump, Grupările rivale Hamas și Fatah au fost de acord să creeze o viitoare alianță de guvernare, Poliția din Uganda a reținut zeci de persoane în urma protestelor anti-corupție

Material realizat de Diana Dumitrescu

 

Directorul Serviciului Secrete din Statele Unite ale Americii a demisionat în urma tentativei de asasinat a lui Donald Trump, informează The Guardian. Directorul Serviciilor Secrete, Kimberly Cheatle, și-a dar demisia în urma tentativei de asasinat a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Aceasta era în funcție încă din anul 2022 și i s-a cerut demisia de către ambele tabere, republicani și democrați. Cheatle a denumit tentativa de ucidere ca fiind “cel mai important eșec operațional” al Serviciului Secrete de câteva decenii. Aceasta a mai declarat în fața deputaților că își asumă responsabilitatea pentru acest incident și pentru lacunele serviciului pe care îl conducea. Președintele Donald Trump a fost rănit la un miting din Pennsylvania după ce a acesta a fost împușcat. Un alt spectator a murit și alți doi au fost la rândul lor răniți.

 

Grupările rivale Hamas și Fatah au fost de acord să creeze o viitoare alianță de guvernare, relatează AP News. Facțiunile palestiniene Hamas și Fatah au declarat că au semnat un acord în Beijing legat de formarea unui guvern împreună în vederea rezolvării unei rivalități care împiedică organizarea Fâșiei Gaza. Câteva dintre acordurile anterioare au eșuat, astfel fiind puse la îndoială eforturile Chinei de a media conflictul dintre cele două facțiuni. Hamas conduce Fâșia Gaza de 17 ani, în timp ce, Fatah este reprezentanta Autorității Palestiniene, organizație susținută de S.U.A, care administrează părți din Cisiordania ocupată. Cele două grupări au emis o declarație comună prin care au anunțat colaborarea, însă nu au oferit mai multe detalii despre cum și când s-ar putea forma acest guvern, singurul detaliu menționat este că se va realiza “la acordul ambelor facțiuni”.

 

Poliția din Uganda a reținut zeci de persoane în urma protestelor anti-corupție, conform Al Jazeera. Zeci de persoane au fost arestate după ce au participat la un protest anti-corupție din capitala Ugandei, Kampala. Poliția și armata au fost mobilizate în părțile din Kampala unde se aflau protestatarii care foloseau pancarte și scandau sloganuri. Cel puțin 45 de persoane au fost reținute în urma implicării în cadrul protestelor, conform organizației pentru drepturile omului, Capitolul Patru Uganda, care se ocupă cu oferirea sprijinului legal persoanelor arestate. Purtătorul de cuvânt al poliției, Kituuma Rusoke, a declarat că forțele de ordine “nu vor permite organizarea demonstrațiilor care riscă pacea și siguranța țării”. Președintele statului, Yoweri Museveni, a avertizat protestatarii că “se joacă cu focul”. Demonstrațiile au fost organizate deoarece mai mulți miniștri sunt sub acuzare pentru fapte de corupție, protestatarii cerând în mod special demisia purtătorului de cuvânt al Parlamentului, Anita Among, care a fost implicată în mai multe scandaluri de corupție și a fost sancționată de Marea Britanie în iunie.

 

Deputații din Nigeria au aprobat o lege prin care salariul minim să fie crescut, ca urmare a protestelor sindicatelor, informează Deutsche Welle. Deputații din Nigeria au aprobat punerea în aplicare a unei legi care prevede creșterea salariului minim, acesta devenind aproape dublu, de la 30.000 de naira(82 de lei) la 70.000 de naira (192 de lei). Legea mai are nevoie de aprobarea președintelui Bola Tinubu pentru a intra în vigoare. De asemenea, a fost modificată măsura perioada în care valoarea salariului minim poate fi modificată, de la 5 ani la 3 ani. Decizia vine în contextul disputelor dintre guvern și cele două mari sindicate din Nigeria: Congresul Muncitorilor Nigerieni și Congresul Uniunii Comerțului. Aceștia au argumentat necesitatea majorării salariului prin invocarea costului traiului și instabilitatea monedei. În Nigeria, procentul de inflație a ajuns la 34.1%, aceasta fiind cea mai mare rată a inflației din ultimele trei decenii.

 

 

Alunecarea de teren din Etiopia a provocat moartea a 229 de persoane, relatează Deutsche Welle. Numărul persoanelor decedate în urma alunecărilor de teren din Etiopia a ajuns la 229, cu posibilitatea ca această cifră să crească în următoarele zile. Dintre aceștia, 148 sunt bărbați și 81 de femei. Alunecarea de teren a fost cauzată de ploile abundente din Zona Gofa, o regiune retrasă din sudul țării. Șeful agenției de Acțiune pentru Dezastrele Naturale, Markos Melese, a declarat că “nu știu când se va opri. Noi încă recuperăm cadavre”. Fotografii au surprins poze cu persoane care se foloseau de propriile mâini pentru a dezgropa victimele. Prim ministrul etiopian, Abiy Ahmed, a declarat că pierderile de vieți omenești l-au întristat profund și acesta a adăugat că au fost trimiși mai mulți agenți federali la fața locului.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …